Το βαμβακι, ο καπνος και το ελαιολαδο στο τραπεζι των διαπραγματευσεων

Ο νέος έλληνας υπουργός Γεωργίας, ήτοι Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σάββας Τσιτουρίδης έχει να αντιμετωπίσει τη σκληρή γλώσσα των ευρωπαϊκών διαπραγματεύσεων στις 22 και 23 Μαρτίου στις Βρυξέλλες στο κρίσιμο θέμα των ενισχύσεων του βαμβακιού, του ελαιολάδου και του καπνού. Πέρα από το γενικότερο εθνικό ενδιαφέρον οι διαπραγματεύσεις αφορούν την περιοχή της Ροδόπης, που παλεύει για χρόνια δια των αντιπρόσωπων της για το μέλλον του βαμβακιού και του καπνού, που χαρακτηρίζονται ως μονοκαλλιέργειες.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ροδόπης Νίκος Σκοπιανός μίλησε στον ΠτΘ για τα «χαρτιά» και τους στόχους της ελληνικής πλευράς διακρίνοντας το βαμβάκι ως ιδιάζουσα περίπτωση γιατί δεν έχουμε συμμάχους, σε αντίθεση με το ελαιόλαδο και τον καπνό.

Ν. Σκοπιανός: Να διατηρήσουμε τα ποσοστά των επιδοτήσεων

«Είναι ομολογουμένως πολύ δύσκολες αποφάσεις, διαπραγματεύσεις που θα καθορίσουν το μέλλον των αγροτικών νοικοκυριών, τουλάχιστον για την προσεχή δεκαετία, γιατί αφορούν τρία προϊόντα της Ελλάδας που αντιπροσωπεύουν το 70% της αγροτικής μας οικονομίας. Το γενικότερο πνεύμα στην ΕΕ μιλάει για δημοσιονομική πειθαρχία, δηλαδή για λιγότερα χρήματα στον αγροτικό τομέα. Θα είναι μέγιστη επιτυχία αν μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα ποσά των επιδοτήσεων που μέχρι τώρα λαμβάνουμε. Είναι πολύ σημαντικό το ότι έχουν διασφαλιστεί οι επιδοτήσεις μέχρι το 2013, αν αναλογιστούμε το διεθνές περιβάλλον σε σχέση με την πίεση που ασκούν οι τρίτες χώρες για το κόψιμο των επιδοτήσεων, που έχουν να κάνουν με το διεθνή ανταγωνισμό στον αγροτικό τομέα.

Η αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή έχει περάσει κι αυτό δεν αλλάζει με τίποτε» τονίζει ο κ. Σκοπιανός.

Η Ελλάδα εισπράττει μέχρι τώρα για τη στήριξη του βαμβακιού 690 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο. «Αν τυχόν δεν περάσει η πρόταση της Επιτροπής για μείωση κατά 11% των στρεμμάτων που θα επιδοτούνται –η πρόταση αφορά 3.400.000 στρέμματα στην Ελλάδα- και μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα 690 εκατ. ευρώ θα είναι μια πολύ καλή διαπραγμάτευση».

Ο καπνός στην Ελλάδα επιδοτείται με 400 εκατ. ευρώ ετησίως και είναι σε ευνοϊκότερη μοίρα ως προς τις διαπραγματεύσεις, όπως υποστηρίζει ο κ. Σκοπιανός, γιατί στον καπνό και στο ελαιόλαδο έχουμε ισχυρούς συμμάχους στην Ευρώπη. «Στο βαμβάκι είμαστε μόνοι μας, κατά συνέπεια οι διαπραγματεύσεις είναι ισχυρότερες».

Η επίδραση των 10

Οι 10 νέες χώρες της ΕΕ θα αλλάξουν το καθεστώς των ενισχύσεων καθότι είναι οικονομικά ασθενέστερες. «Υπάρχει μια μείωση του συνολικού κοινοτικού προϋπολογισμού στον αγροτικό τομέα που φτάνει μέχρι το 10%, το οποίο πηγαίνει στις χώρες της διεύρυνσης. Μακροπρόθεσμα δεν αποτελεί απειλή, με την έννοια ότι κάποια στιγμή θα προκύψουν νέες αγορές για να απευθύνονται τα μεσογειακά προϊόντα».

Ο κ. Σκοπιανός ελπίζει στην αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων γιατί είναι η μεγαλύτερη αναθεώρηση της ΚΑΠ, με σημαντικές συνέπειες στο εισόδημα των ελλήνων αγροτών.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.