Το Θερινο Σινεμα επιστρεφει στην Κομοτηνη

Προβολές όλο το καλοκαίρι έχει προγραμματίσει το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Γιάννης Κυριαζής
«Φροντίσαμε οι ταινίες να είναι από όλες τις κατηγορίες και να ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα»

Ένα κινηματογραφικό καλοκαίρι φέρνει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια στην Κομοτηνή το ΔΗΠΕΘΕ, με παραστάσεις τρεις φορές την εβδομάδα, για τους επόμενους τρείς μήνες, επαναφέροντας μια παλιά συνήθεια, υπό σύγχρονες συνθήκες.

Το θερινό σινεμά για πρώτη φορά λειτούργησε στο χώρο του Θερινού Θεάτρου στις 19 Αυγούστου του 1998, ενώ υπήρχε και το θερινό σινεμά και στην αυλή της Αναπτυξιακής.

Όμως για πάνω από μία δεκαετία δεν είχαμε κανονικό Θερινό Κινηματογράφο, παρά τις σημαντικές επιμέρους προσπάθειες που έγιναν. Μετά και τη δύσκολη περίοδο του κορωνοϊού, που σταμάτησε την πολιτιστική δραστηριότητα, το ΔΗΠΕΘΕ αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση, φέρνοντας ζωντάνια στις νύχτες μας.

Για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, αλλά και την προσπάθεια που κάνει το ΔΗΠΕΘΕ να φέρει την καλλιτεχνική δημιουργία στην περιοχή μας, μίλησε ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ κ. Γιάννης Κυριαζής, που παρουσίασε το πρόγραμμα για τις 4 πρώτες εβδομάδες.

Τόνισε δε πως το ΔΗΠΕΘΕ αναζητά χώρο ώστε το επόμενο καλοκαίρι, όταν οι  ζωντανές παραστάσεις έχουν επιστρέψει στο Θερινό θέατρο, να γίνονται κανονικές προβολές θερινού κινηματογράφου.

Πώς θα γίνονται οι προβολές

Οι προβολές θα ξεκινούν στις 9:15, ενώ πριν από κάθε προβολή θα απολυμαίνονται τα καθίσματα. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 5 ευρώ, ενώ για την πρώτη προβολή τη Δευτέρα 8 Ιουνίου στα δύο εισιτήρια το ένα θα είναι δωρεάν.

Προπώληση εισιτηρίων θα γίνεται στο Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο, με το ΔΗΠΕΘΕ να ζητά από τους θεατές να προτιμούν την προαγορά εισιτηρίου για την αποφυγή συνωστισμού στο ταμείο του Θερινού Θεάτρου.

Οι Άνεργοι και ΑΜΕΑ έχουν ελεύθερη είσοδο με την επίδειξη κάρτας στο ταμείο στον χώρο του Θερινού Κινηματογράφου, ενώ οι συνοδοί παιδιών στις παιδικές ταινίες θα έχουν ελεύθερη είσοδο.

Η είσοδος στο θέατρο θα γίνεται οργανωμένα, ανά παρέες για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στην σκάλα, ενώ σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΠΟΑ δε θα γίνεται διάλλειμα στις προβολές για αποφυγή συνωστισμού στο αναψυκτήριο.

Αναπτύσσονται πολλές πολιτιστικές δράσεις

«Περάσαμε μια δύσκολη περίοδο από πλευράς πολιτιστικών δράσεων, καθώς η οικονομική κρίση έπληξε ιδιαίτερα τον κλάδο» σημείωσε ο κ. Κυριαζής, όμως με το άνοιγμα της κοινωνίας, ελπίζουν σταδιακά, να επανέλθει και ο χώρος του πολιτισμού.

Είναι βέβαια ακόμα νωρίς, αλλά ελπίδα του Προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής είναι να μπορέσουν να αναπτυχθούν πολλές πολιτιστικές δράσεις, τουλάχιστον στο δεύτερο μισό του καλοκαιριού.

Μία από τις αποστολές του ΔΗΠΕΘΕ είναι η ανάδειξη του κινηματογράφου, κάτι στο οποίο η νέα διοίκηση έχει προσπαθήσει να δώσει έμφαση, και τώρα, που τουλάχιστον μέχρι τις 15 Ιουλίου δεν θα γίνουν θεατρικές παρατάσεις, άδραξαν την ευκαιρία να ξαναξεκινήσουν τη δράση του θερινού κινηματογράφου.

Προσαρμογή αν ξεκινήσουν οι θεατρικές παραστάσεις

Οι προβολές θα πραγματοποιούνται τρείς ημέρες την εβδομάδα για όλο σχεδόν το καλοκαίρι, παρόλο που μετά τις 15 Ιουλίου, όταν ξεκινήσουν οι θεατρικές παραστάσεις, μπορεί να υπάρξουν αλλαγές.

Άλλωστε το ΔΗΠΕΘΕ ακόμα πριν από τον κορωνοϊό είχε ξεκινήσει τον προγραμματισμό για τις παραστάσεις του καλοκαιριού, που όμως μπήκε στον πάγο λόγω της πανδημίας.

Τώρα ξεκίνησαν ξανά τις επαφές, για να δουν, ανάλογα και με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, ποιοι θα μπορέσουν να έρθουν ανάλογα με τις παραστάσεις που θα γίνουν.

Έγκαιρη προσέλευση στις παραστάσεις

Όσο για τον θερινό κινηματογράφο, οι παραστάσεις θα πραγματοποιούνται Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, ενώ αν βρέξει κάποιες από αυτές τις μέρες μπορεί να παραταθεί και την Πέμπτη, με τον προγραμματισμό για τις τέσσερις πρώτες ταινίες να έχει ολοκληρωθεί.

«Προσπαθήσαμε να καλύψουμε μια γκάμα για όλες τις κατηγορίες, βραβευμένες ταινίες, Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο, Ελληνικό αλλά και Τούρκικο Κινηματογράφο» σημείωσε, ενώ οι επόμενες, ανάλογα με την διαθεσιμότητα της διανομής, θα ανακοινωθούν αργότερα.

Ζήτησε πάντως από το κοινό να έρχεται όσο πιο νωρίς γίνεται, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός, ενώ επισήμανε πως η χωροθέτηση θα γίνει με αποστάσεις, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το Υπουργείο.

«Καλούμε τους δημότες μας να ευχαριστηθούν τις προβολές, είναι γοητευτικός ο κινηματογράφος ως μορφή τέχνης, και φροντίσαμε οι ταινίες να είναι από όλες τις κατηγορίες και να ανταποκρίνονται σε όλα τα γούστα» κατέληξε.

Το πρόγραμμα των ταινιών έχει ως εξής:

  • 8,9,10 Ιουνίου: Η Γαλλική ταινία «Θεέ μου τι σου κάναμε 2».
  • 15,16,17 Ιουνίου: Η νέα εκδοχή της παιδικής ταινίας «Ο Βασιλιάς των λιονταριών» (2019)
  • 22,23,24 Ιουνίου: Η τουρκική ταινία «Οι τρεις αδερφές»
  • 29, 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου: Η Ελληνική ταινία «Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών»

Μια διαφορετική διαφήμιση με αφίσες φτιαγμένες από παιδιά

Της ανάρτησης του προγράμματος των πρώτων τεσσάρων εβδομάδων, προηγήθηκε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκστρατεία διαφήμισης, με την ανάρτηση αφισών σε διάφορα σημεία της πόλης με ένα ερωτηματικό στο κέντρο, που δημιούργησαν μικροί μαθητές για το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

Ο κ. Κυριαζής σημείωσε πως με αυτό τον τρόπο θέλησαν να προκαλέσουν αίσθηση και να βάλουν τους κατοίκους να αναρωτηθούν τι θα συμβεί, για αυτό και ευχαρίστησε και τα παιδιά και τους γονείς τους για τη συμμετοχή τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.