Το θεατρο βρισκει το χωρο του

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Δημήτρης Ιωάννου παραχώρησε χθες το πρωί στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής συνέντευξη τύπου για τα ΜΜΕ της Ροδόπης με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών γύρω από το 49ο Φεστιβάλ Φιλίππων. Πλαισιωμένος από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής Δημήτρη Παπασταμάτη και την πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής Σοφία Μενεσελίδου παρουσίασε τις 12 αξιόλογες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις που περιλαμβάνονται στο σημερινό πρόγραμμα. Ανάμεσά τους η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Θεσμοφοριάζουσες» που κάνει την πρεμιέρα της στους Φιλίππους την 1η Ιουλίου, η πρεμιέρα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Ευριπίδη στις 7 Ιουλίου, αλλά και η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή στις 19 Αυγούστου από τη «Νέα Σκηνή» σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή που θα δώσει μόνο τρεις παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα. Το φινάλε των εκδηλώσεων θα δώσει η παιδική παράσταση «Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι» του Σαίξπηρ από την Κάρμεν Ρουγγέρη. Η παράσταση θα δοθεί την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου.

«Υποδεχόμαστε το Φεστιβάλ Φιλίππων γιατί έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των δημοτών μας» σχολίασε η κ. Μενεσελίδου μιλώντας για ιδιαίτερα αξιόλογο και ποιοτικό πρόγραμμα.

Ο κ. Ιωάννου ευχαρίστησε το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής για τη συνεργασία και τόνισε τη θερμή ανταπόκριση που έχουν βρει κατά την επικοινωνία τους με το κοινό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στις πόλεις που έχουν δημοτικά περιφερειακά θέατρα, όπως είναι η Κομοτηνή και οι Σέρρες. «Είναι το μοναδικό αρχαίο θέατρο στην περιοχή που βρίσκεται σε λειτουργία, που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί σ’ ένα πολύ ωραίο περιβάλλον την αφρόκρεμα των θεατρικών παραστάσεων του καλοκαιριού. Φέτος, έχουμε την τιμή το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος να ξεκινούν τις περιοδείες τους από τους Φιλίππους».

Το Εθνικό Θέατρο, το Σάββατο 1 Ιουλίου θα παρουσιάζει τις «Θεσμοφοριάζουσες» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με πρωταγωνιστές το Γιώργο Αρμένη και το Βασίλη Χαραλαμπόπουλο.

Ο κ. Ιωάννου παρουσίασε τις πολύ ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις που φιλοξενούνται. Ανάμεσά τους η παράσταση που επέλεξε το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας για να γιορτάσει ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, τις «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και πρωταγωνιστή τον Γιάννη Μπέζο.

Ο «Οθέλλος» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ παρουσιάζεται από το «Θέατρο Νέου Κόσμου» και ο μήνας Ιούλης κλείνει με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα και Χορωδία της Σόφιας στο “Requiem” του Μότσαρτ.

Ο Ιούλης ανοίγει με τη «Μαρία Πενταγιώτισσα» του Μποστ με πρωταγωνιστή τον Πέτρο Φιλιππίδη σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου.

Οι «Πέρσες» του Αισχύλου από το Εθνικό Θέατρο φιλοξενούνται στις 9 Αυγούστου, ακολουθεί η «Ελένη» του Ευριπίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας στις 12 Αυγούστου με τη Φιλαρέτη Κομνηνού στο ρόλο της Ελένης.

Η μουσική κατακλύζει στις 23 Αυγούστου το αρχαίο θέατρο Φιλίππων με το «Σταυρό του Νότου» από το Θάνο Μικρούτσικο, τον οποίο πλαισιώνουν ο Χρήστος Θηβαίος, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Διονύσης Τσακνής και ο Γιάννης Κούτρας.


Ο κ. Ιωάννου επανέλαβε ότι οι παραστάσεις επελέγησαν με προσοχή και είναι η αφρόκρεμα της φετινής θεατρικής παραγωγής. Ενημέρωσε ότι η είσοδος είναι 20 ευρώ και τα φοιτητικά –μαθητικά είναι στα 12, 15 και 17 ευρώ, αντίτιμο που πληρώνουν και οι σύλλογοι όταν προσέρχονται ομαδικά και ενημερώνουν το θέατρο. Το “Requiem” του Μότσαρτ και «Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι» του Σαίξπηρ είναι στα 12 ευρώ.

Ο χώρος του θεάτρου είναι ιδανικός για παραστάσεις, γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο που πολλοί θεατρόφιλοι από τη Θεσσαλονίκη επιλέγουν τους Φιλίππους αντί του Θεάτρου Δάσους για να δουν μια παράσταση.

Από τη συνέντευξη δεν έλειψαν τα σχόλια για τη στήριξη ή μη των φορέων στο θέατρο, όπως και το αν και πώς τα αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης προβάλουν αυτή τη σπουδαία διοργάνωση, το Φεστιβάλ Φιλίππων, που την ερχόμενη χρονιά μετρά 50 χρόνια ζωής.

Τις επόμενες μέρες στην πλατεία Ειρήνης Κομοτηνής θα διανέμεται έντυπο ενημερωτικό υλικό σε περίπτερο που θα στηθεί για τις μέρες του Φεστιβάλ.

Μαρία Αμπατζή

Υ.Γ.: Τις επόμενες μέρες ο ΠτΘ θα δημοσιεύσει αναλυτικά στοιχεία για την ταυτότητα των πολύ αξιόλογων θεατρικών και μουσικών παραστάσεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.