Το θεατρο ανθιζει στην Καβαλα

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Δημήτρης Ιωάννου μίλησε στον ΠτΘ για το θεσμό του θεάτρου «Θεατρικός Μάιος 2005» που έκανε χθες πρεμιέρα με την παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ «Γυναίκες στα χιόνια», το οποίο υπογράφουν οι Καβαλιώτες Αντώνης και Κωνσταντίνος Κούφαλης. Το έργο βρήκε θερμή ανταπόκριση από το κοινό της Καβάλας γι’ αυτό κι εντάχτηκε στις φετινές εκδηλώσεις.

Ο κ. Ιωάννου εξηγεί τη συλλογιστική της λειτουργίας του θεσμού «Θεατρικός Μάιος» δύο μήνες πριν το γνωστό Φεστιβάλ Φιλίππων.
«Οι παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας ξεκινούν στις αρχές του Σεπτέμβρη και τελειώνουν την Κυριακή των Βαΐων. Σκεφτήκαμε ν’ αξιοποιήσουμε το διάστημα μεταξύ του Μάη και της έναρξης του Φεστιβάλ Φιλίππων στις αρχές Ιούλη, που δίνει τη δυνατότητα στους Καβαλιώτες και τους θεατρόφιλους της περιφέρειας να παρακολουθήσουν θέατρο. Θεωρήσαμε ότι ο καλύτερος μήνας είναι ο Μάης μια και ο καιρός επιτρέπει να δίνονται παραστάσεις σε κλειστούς χώρους, γι’ αυτό και καθιερώσαμε το Μάη σαν μήνα θεάτρου. Κυρίως φιλοξενούμε σχήματα εκτός Καβάλας, τις περισσότερες φορές από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα».

Στο φετινό «Θεατρικό Μάιο» κρατήθηκε η παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ «Γυναίκες στα χιόνια» λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού. «Είναι μια κωμωδία που γράφτηκε από δύο Καβαλιώτες συγγραφείς, οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν έντονα τα τελευταία χρόνια στη συγγραφή θεατρικού έργου. Οι παραστάσεις ολοκληρώνονται την Κυριακή 8 Μαΐου. Φιλοξενούμε επίσης το Θέατρο «Μεταξουργείο» στην παράσταση «Τσέρνομπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος», όπου πρωταγωνιστεί η Άννα Βαγενά. Είναι μια ιστορία που αναφέρεται στη μεγάλη πυρηνική καταστροφή που έγινε το 1986 στο Τσερνομπίλ. Κλείνουμε μ’ ένα νεανικό σχήμα με μια παράσταση που απευθύνεται στα παιδιά».

Ο κ. Ιωάννου σημειώνει ότι θα την απολαύσουν και οι γονείς που θα συνοδεύουν τους νεαρούς θεατρόφιλους στην παράσταση «Οι φίλοι μας οι μουζικάντηδες». «Είναι μια παράσταση με πολύ μουσική, τραγούδια και χορό και μια πλειάδα νέων ηθοποιών οι οποίοι κινούνται τα τελευταία χρόνια προς το παιδικό θέατρο».

«Γυναίκες στα χιόνια», Τετάρτη 4 Μαΐου έως Κυριακή 8 Μαΐου. Θέατρο Παλλάς, ώρα 21.30.

Πρόκειται για μία θεατρική παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας που έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις. Μία κωμωδία σύγχρονη, πρωτότυπη και ανατρεπτική, γεμάτη απρόοπτα και εκπλήξεις. Μία κωμωδία με άρωμα από γυναίκες, σε πανελλήνια πρώτη από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, στο θέατρο Παλλάς, που κανένας δεν πρέπει να χάσει.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος, Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου, Κοστούμια: Μυρτώ Αναστασοπούλου, Μουσική Επιμέλεια: Νίκος Βίττης, Φωτισμοί: Στράτος Κουτράκης, Χορογραφία: Στέλλα Κρούσκα, Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλκυώνη Βαλσάρη,

Παίζουν: Κλεοπάτρα Τολόγκου, Στέλλα Κρούσκα, Μαρία Τσιμά, Μαρία Μπενάκη, Μαρία Ανδρούτσου, Μαρία Κορδώνη.

«Τσέρνομπιλ: Ένα χρονικό του μέλλοντος» της Σβετλάνα Αλεξίεβιτς με την Άννα Βαγενά Τρίτη 17 και Τετάρτη 18 Μαΐου 2005, Θέατρο Παλλάς, ώρα 21.30

Συντελεστές

Μετάφραση: Ορέστης Γεωργιάδης, Σκηνική Προσαρμογή Κειμένου: Άννα Βαγενά, Διαμόρφωση Σκηνικού Χώρου, Εικαστικές Παρεμβάσεις: Γιάννης Μετζικώφ, Επιμέλεια Οπτικοακουστικού Υλικού: Κατερίνα Ευαγγελάκου, Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος.

Ιστορία: Η Λευκορωσίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς συγκέντρωσε αληθινές μαρτυρίες κατοίκων του Τσέρνομπιλ, που με σπαρακτικό τρόπο περιγράφουν την εμπειρία τους από την μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή της ιστορίας μας.

Στην εποχή μας που η οικολογική καταστροφή απειλεί τον πλανήτη μας, η ευαισθητοποίησή μας σ’ αυτόν τον τομέα είναι απαραίτητη.

«Οι φίλοι μας οι μουζικάντηδες» από το Κρουστόφωνο, Κυριακή 22 Μαΐου 2005, Θέατρο Παλλάς, ώρα 19.00, μια παράσταση μουσικού θεάτρου για παιδιά.

Μία μοναδική εμπειρία που θα ζήσουν τα παιδιά και οι γονείς τους. Η παράσταση βασίζεται στο γνωστό λαϊκό παραμύθι της ελληνικής παράδοσης «Οι μουζικάντες» και στο παραμύθι των αδερφών Γκριμ «Οι μουζικάντηδες της Βρέμης», τα οποία αποτελούν αφορμή για να περάσει στα παιδιά το μήνυμα της αισιοδοξίας, της φιλίας και της πίστης στον εαυτό τους και στην αξία της δημιουργίας.

Συντελεστές

Κείμενο: Αριάν Κότση, Ν. Θεοδωρίδης, με βάση τα παραμύθια των αδερφών Γκριμ και της ελληνικής παράδοσης, Σκηνοθεσία: Αριάν Κότση, Σκηνικά, κοστούμια: Μαρίνα Γκούμλα, Πρωτότυπη μουσική, διασκευές, μουσικοπαιδαγωγική επιμέλεια: Νίκος Θεοδωρίδης, Γενική επιμέλεια – ενορχήστρωση: Χρ. Ερκέκογλου, Ν. Θεοδωρίδης, Καλλιτεχνικό Σχήμα Κρουστόφωνου, Χορογραφίες: Μαρία Σκεπαρνιά, Εικαστικές – παιδαγωγικές προτάσεις: Ηρακλής Κάλτσος, Επιμέλεια φωτισμού : Στράτος Κουτράκης, Κατασκευές : Γιώργος Σλαυκίδης

Ερμηνεύουν, εμψυχώνουν, παίζουν, χορεύουν και τραγουδούν: Ασημίνα Χαρά, Ερκέκογλου Χρήστος, Θεοδωρίδης Νίκος, Καλανταρίδου Δέσποινα, Λιάσκου Νεκταρία, Μπαντελά Βάσω, Ρουβολή Νατάσα, Σκεπαρνιά Μαρία, Σλαυκίδης Γιώργος.

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.