Το ταξικο συνδικαλιστικο κινημα ο μοναδικος αποτελεσματικος δρομος για τους εργαζομενους

Το συλλαλητήριο του Π.Α.Μ.Ε. που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), αλλά και οι εξελίξεις στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι: Αναστάσιος Χαρτοματσίδης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ηλίας Σαριανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Λίτσα Μπρούσα, πρόεδρος του Σωματείου της ΦΑΝΚΟ από την Γραμματεία Ν. Ροδόπης του ΠΑΜΕ.

Η Γραμματεία Ν. Ροδόπης του ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο του Π.Α.Μ.Ε. που θα γίνει τις 6 Σεπτέμβρη στις 7:00 το βράδυ στην Πλατεία ΧΑΝΘ, ενώ ενημερώνει ότι για τους ενδιαφερόμενους το λεωφορείο θα αναχωρήσει από την Γενική Τράπεζα Κομοτηνής στις 2:00 το μεσημέρι.

Για την αντιλαϊκή επίθεση που εντείνεται ολοένα και περισσότερο ενόψει και των εγκαινίων της ΔΕΘ μίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηλίας Σαριανίδης. «Είτε με Ν.Δ., είτε με ΠΑΣΟΚ, η κοροϊδία των κυβερνητικών υποσχέσεων στα εγκαίνια της ΔΕΘ, δεν μπορεί να κρύψει την ολοένα εντεινόμενη αντιλαϊκή επίθεση. Ο δικομματισμός δεν θέλει, δεν μπορεί να αλλάξει. Θα συνεχίσει να θυσιάζει τα λαϊκά δικαιώματα για την εκτόξευση των κερδών του κεφαλαίου. Αποδείχθηκε ότι η ανοχή, η σιωπή έφερε και θα φέρει χειροτέρευση της κατάστασης. Αποδείχθηκε ότι η γραμμή του συμβιβασμού, της ταξικής συνεργασίας, από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, βοήθησε τους βιομηχάνους και καταδίκασε τους εργαζόμενους».

Μοναδικός αποτελεσματικός δρόμος για τους εργαζόμενους είναι η γραμμή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του Π.Α.Μ.Ε. για σύγκρουση με το κεφάλαιο, τα κόμματα του δικομματισμού και τους συνδικαλιστές που πείθει όλο και περισσότερους εργαζόμενους, σύμφωνα με την Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Η αποφασιστική στάση του Π.Α.Μ.Ε. έχει φέρει νίκες:

• Ανάκληση απολύσεων (Καρφούρ, Λιντλ, Κέντρο Ανακύκλωσης Θεσσαλονίκης, Μετρό Θεσσαλονίκης κ.λ.π.) σε μια περίοδο που οι απολύσεις οργιάζουν, η ανεργία αυξάνεται, εργοστάσια κλείνουν και μεταφέρονται (με Ευρωπαϊκή επιδότηση) σε άλλες χώρες πετώντας στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους.

• Υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας από ταξικά συνδικάτα του Π.Α.Μ.Ε., σπάζοντας τη προδοτική συμφωνία ΓΣΕΕ βιομήχανων για αυξήσεις 1 Ευρώ τη μέρα και την αποδοχή της εισοδηματικής πολιτικής από την ΑΔΕΔΥ.

• Ο δρόμος της ταξικής συσπείρωσης και της ανατροπής είναι ο μοναδικός δρόμος:

Για ουσιαστικές αυξήσεις, με βάση τις πραγματικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας (1400 Ευρώ βασικός μισθός, 56 Ευρώ μεροκάματο, 1120 Ευρώ σύνταξη και επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα της). Όχι επιδόματα φτώχειας που ζητά η ΓΣΕΕ, υπόσχεται η κυβέρνηση και εξανεμίζονται την επόμενη μέρα από την άγρια ακρίβεια που δεν ελέγχεται μέσα σε μια ελεύθερη οικονομία που στηρίζει τα ιδιωτικά κέρδη πάνω στη λαϊκή φτώχεια.

• Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων στα «Ενωμένα Κλωστήρια», να πληρώσει ο Λαναράς, να λειτουργήσουν τα εργοστάσια χωρίς απολύσεις και αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, να δοθεί έκτακτο βοήθημα 3000€.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζομένους να προστατεύσουν τις συλλογικές συμβάσεις που χτυπιούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον δικομματισμό (βλ. τροπολογία Αλογοσκούφη για ΟΤΕ, ατομικές συμβάσεις σε ΕΥΑΘ και αλλού):

• Για να αντιμετωπιστεί η νέα αντιλαϊκή φορο-επιδρομή που ετοιμάζεται.

• Για να ξεφύγουν οι εργαζόμενοι από τη θηλιά των τραπεζιτών και των δανείων.

• Για να αντιμετωπιστεί η επιβολή της 65ωρης εργασίας τη βδομάδα και η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για κατάκτηση πλήρους σταθερής εργασίας για όλους, με 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο.

• Για την απαγόρευση της μερικής και ευέλικτης απασχόλησης που σπάει κόκαλα και όχι επέκταση της που ζητά η ΓΣΕΕ και προωθούν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου.

• Για το σταμάτημα και ανάκληση των ιδιωτικοποιήσεων που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώνει η Ν.Δ. (Λιμάνια, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΣΕ, Ολυμπιακή, Ύδρευση κ.λ.π.). Για να γίνουν οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας, λαϊκή περιουσία.

• Για απόκρουση της δικομματικής αντιασφαλιστικής επίθεσης (αύξηση ορίων ηλικίας, μείωση συντάξεων, κατάργηση Βαρεών Ανθυγιεινών). Για αποκλειστικά δημόσια, καθολική κοινωνική ασφάλιση.

• Για υγεία πρόνοια παιδεία αποκλειστικά δημόσια, λαϊκά δικαιώματα και όχι εμπορεύματα στα χέρια των ιδιωτών όπως συναποφασίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωσης, τα κόμματα του Ευρω-μονόδρομου (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΛΑΟΣ).

• Για να μη θερίζονται ζωές εργατών σε εργατικά ατυχήματα εργοδοτικές δολοφονίες.

• Για να μη σταματάει η δημοκρατία έξω από τους χώρους δουλειάς. Να χτυπηθεί η εργοδοτική τρομοκρατία και οι απολύσεις (Καζίνο Θεσσαλονίκης, ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ κ.α.)

• Να σταματήσουν οι στημένες δικαστικές διώξεις των συνδικαλιστών στα Εμφιαλωμένα Ποτά.

Τέλος, ο κ. Σαριανίδης τόνισε ότι η κοινωνική συμμαχία εργατών μικρομεσαίων αγροτών μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών, είναι ο μοναδικός λαϊκός παράγοντας που πρέπει αλλά και μπορεί να δώσει λύση.

Εξελίξεις στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία

Οι εξελίξεις στην Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, ένα καυτό ζήτημα που απασχολεί τους εργαζόμενους του πρώην Ομίλου ΛΑΝΑΡΑ ήταν το δεύτερο θέμα που παρουσιάστηκε κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Για τις υποσχέσεις της κυβέρνησης που κρατάει σε αναμονή τους εργαζόμενους του πρώην Ομίλου ΛΑΝΑΡΑ εδώ και τέσσερις μήνες μίλησε ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αναστάσιος Χαρτοματσίδης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Τελειώνει και ο τέταρτος μήνας επίσχεσης και ακόμα να πληρωθούν οι εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας και στην Κομοτηνή. Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, αλλά και τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας και τοπικών παραγόντων το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα από την αρχή έβαλε το πλαίσιο πάλης που συνοψίζονταν στο να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, να ξαναρχίσει η λειτουργία των εργοστασίων χωρίς απολύσεις και αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, να πληρώσει ο βασικός υπεύθυνος που είναι ο ΛΑΝΑΡΑΣ. Αφού, εκτός των άλλων, αρνήθηκε να συμμετάσχει με δικά του κεφάλαια στη χρηματοδότηση της Εταιρείας του με αποτέλεσμα η εκταμίευση των 35 εκατ. ευρώ -που είχε προβλεφθεί να γίνει τον Απρίλιο του 2008- να μην υλοποιηθεί. Η άλλη γραμμή ήταν η επαναχρηματοδότηση του ΛΑΝΑΡΑ από τις πιστώτριες τράπεζες με εγγύηση του Δημοσίου που από την πρώτη στιγμή πρόβαλλε η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο. Δηλαδή, να δοθεί το δάνειο των 35 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αξιοποιηθεί ως κεφάλαιο κίνησης για να υλοποιηθεί η δεύτερη φάση του επιχειρησιακού σχεδίου εξυγίανσης που προβλέπει θετικό αποτέλεσμα για τον Όμιλο το 2011».

Ο κ. Χαρτοματσίδης
δεν παρέλειψε να καταγγείλει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τα πολιτικά κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ για την ανάλγητη ως στάση τους απέναντι σ’ αυτό το σοβαρό πρόβλημα. «Η κυβέρνηση με την αγαστή στήριξη του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των εκπροσώπων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα -αντί να επιβάλλει στον μεγαλοεργοδότη την αποπληρωμή των δεδουλευμένων και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας στα εργοστάσιά του- αποφάσισε να εγγυηθεί με χρήματα του ελληνικού λαού την πριμοδότησή του για πολλοστή φορά με ρευστό. Είναι μονόδρομος για να πάρουν οι εργαζόμενοι γρήγορα τα λεφτά τους για να επαναλειτουργήσουν τα εργοστάσια χωρίς απολύσεις».

Αξίζει να αναφερθεί μεταξύ άλλων ότι πριν από δέκα χρόνια ο κλάδος απασχολούσε 150 χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ σήμερα παρουσιάζει σημαντική μείωση με τους εργαζόμενους να μην ξεπερνούν τις 80 χιλιάδες. Τόνισε δε ότι αν συνεχιστεί αυτή η πρωτόγνωρη κρίση, «κινδυνεύει να συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο. Η κρίση αυτή οφείλεται καθαρά στη λογική της λειτουργίας των νόμων της ανταγωνιστικότητας, λογική που υποτάσσει τα συμφέροντα των εργαζομένων σ’ αυτά του μεγάλου κεφαλαίου. Επιπλέον δε έπαιξε ρόλο η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων όπου με τα λεφτά του λαού επιδοτούνταν επιχειρήσεις για να επενδύσουν στα Βαλκάνια. Πολιτικές που εφάρμοσαν και υποστήριξαν τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου, πολιτική που συνεχίζουν να την στηρίζουν επαναχρηματοδοτώντας τον ΛΑΝΑΡΑ στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των εργαζομένων».

Παρά την κρίση, όμως, η αξία εξαγωγών ένδυσης κλωστοϋφαντουργίας του 2007 ξεπέρασε τελικά το 1,6 δις. ευρώ διατηρώντας τον κλάδο στις πρώτες από πλευράς εξαγωγικών επιδόσεων, συμμετέχοντας με 33% στις βιομηχανικές εξαγωγές της χώρας μας.

Για την υπομονετική στάση των εργαζομένων της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίοι νιώθουν παρατημένοι στο έλεος του Θεού, μίλησε η πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων της ΦΑΝΚΟ Λίτσα Μπρούσα, κάνοντας λόγο για αγανάκτηση των συναδέλφων, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν την υπομονή τους. Λόγια παραμένουν -όπως και οι υποσχέσεις της κυβέρνησης- οι ενέργειες της διοίκησης του Ομίλου, καθώς μετά από την επικοινωνία της κ. Μπρούσα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου κ. Κοσμάτο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Αυγούστου, το τοπίο παραμένει θολό. «Μου είπε ότι περιμένουμε από λεπτό προς λεπτό να σας φωνάξουν από Δευτέρα στη δουλειά». Την Τετάρτη 27 Αυγούστου ακολούθησε η επικοινωνία του γραμματέα του Σωματείου εργαζομένων της ΦΑΝΚΟ με τον κ. Κοσμάτο, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι μέχρι την Παρασκευή 29 Αυγούστου το 90% των εργαζομένων θα πληρωθεί τον Μάιο-Ιούνιο και το επίδομα Αδείας.

Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης του Δ.Σ. του Σωματείου εργαζομένων της ΦΑΝΚΟ -που πραγματοποιήθηκε προχθές στο Εργατικό Κέντρο- αποφασίστηκε από την πλειοψηφία της Διοίκησης να περιμένουν εξελίξεις μέχρι την Παρασκευή. Επίσης, να αποφασίσουν σήμερα για περαιτέρω ενέργειες σε περίπτωση που δεν πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.