Το συμβολικο κλεισιμο του Δημου Κομοτηνης προτεινε ο Ενιαιος Συλλογος Δημοτικων Υπαλληλων

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος της υποστελέχωσης των υπηρεσιών - Το αίτημα των κατ’ εξαίρεση προσλήψεων λόγω της οριακής κατάστασης προέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής

Με την συζήτηση για τα επόμενα βήματα που μπορούν να γίνουν από πλευράς του Δήμου Κομοτηνής και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα, για την αντιμετώπιση της γενικότερης υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής, ξεκίνησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής το απόγευμα της Τετάρτης, 28 Μαρτίου.
 
Αφορμή της συζήτησης το χρόνιο και ολοένα αυξανόμενο πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου που ξαναήρθε στο προσκήνιο με αφορμή την πρόσφατη μετάταξη της μίας εκ των δύο συνολικά υπαλλήλων της Πολεοδομίας, που θέτει πλέον, όπως γράψαμε και σε σχετικό ρεπορτάζ τις προηγούμενες ημέρες, την ήδη επιβαρυμένη λειτουργία της υπηρεσίας εν αμφιβόλω. 

Χειρότερη της οριακής η κατάσταση στις υπηρεσίες του Δήμου 

Ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης θέλησε να ενημερώσει για το θέμα το σώμα αλλά και για τις κινήσεις στις οποίες έχει προβεί ο Δήμος έως σήμερα, τονίζοντας ωστόσο πως αυτές δεν έφεραν έως σήμερα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
 
Ο ίδιος περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση ως αποτέλεσμα της γενικότερης υπαγωγής της χώρας στο Μνημόνιο και τα αποτελέσματα αυτής, όπως το πάγωμα των προσλήψεων που πλήττει κυρίως την τοπική αυτοδιοίκηση,  καθώς και τις επιλογές προηγούμενων διοικήσεων, που, όπως εξήγησε, απουσία πρόβλεψης της υφιστάμενης κατάστασης, ακολούθησαν μία «συνεπή πολιτική για τον προγραμματισμό των προσλήψεων με βάση το υφιστάμενο δυναμικό και τις ανάγκες στην βραχυχρόνια πρόληψη των επόμενων ετών».
 
Ο κ. Πετρίδης έκανε λόγο για χειρότερη της οριακής κατάστασης στις υπηρεσίες του Δήμου, προκρίνοντας την εντατικοποίηση των πιέσεων, από το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης, των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του νομού, φορέων αλλά και πολιτών για «μία κατ’ εξαίρεση αντιμετώπιση του προβλήματος». «Δεν το ζητάμε γιατί είμαστε όμορφοι ή δυνατοί αλλά ακριβώς γιατί η υπηρεσία δόμησης αδυνατεί πλέον να υποστηρίξει την όποια αναπτυξιακή προσπάθεια είτε ιδιωτική  είτε δημόσιου φορέα στην περιοχή μας». 

Κλείσιμο του Δήμου για να φτάσει το μήνυμα εκεί που πρέπει 

Παρόντες στην συνεδρίαση ήταν και οι κ.κ.Φωτεινή Αντωνιάδου και Δημήτρης Μάγκας, πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης οι οποίοι πρότειναν δυναμικές κινητοποιήσεις, μεταξύ των οποίων και το συμβολικό κλείσιμο του Δήμου Κομοτηνής για μία ημέρα. «Αν κλείσει η δημαρχεία μπορεί να υπάρξει μία αντίδραση από τον κόσμο και να φτάσει το μήνυμα εκεί που πρέπει» είπε χαρακτηριστικά η κ. Αντωνιάδου για να δώσει τον λόγο στον κ. Μάγκα, ο οποίος επεσήμανε πως «επειδή πολλά κρίνονται σήμερα και σε επικοινωνιακό επίπεδο,  η πρόταση για το κλείσιμο της Δημαρχείας ίσως οδηγήσει και στον αντίκτυπο που επιθυμούμε και σε επίπεδο υπουργείων». 

Υπέρ της πρότασης, αλλά με κριτική, από την αντιπολίτευση 

Θετικές ως προς την πρόταση των δυναμικότερων κινητοποιήσεων τάχθηκαν στις τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «Εμείς η Πόλη» και «ΠΟΛΗ –τική Ανατροπή» κ.κ. Φελίνα Καζάκου και Ελένη Λαφτσή.
 
Η κ. Καζάκου που έλαβε πρώτη τον λόγο καταφέρθηκε κατά του δημάρχου Κομοτηνής, εκφράζοντας την λύπη της για την συζήτηση του θέματος «μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση». «Δεδομένης της μεγάλης εμπειρίας σας αλλά και της συμμετοχής σας στην ΚΕΔΕ θα περίμενα να είχατε λάβει εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, ακόμα και τέτοιας μορφής, όπως το κλείσιμο του Δήμου, προκειμένου να μην φτάσουμε σήμερα, να συζητάμε για το γεγονός ότι μείναμε  με έναν υπάλληλο» είπε η ίδια χαρακτηριστικά, τασσόμενη υπέρ πιο διεκδικητικών πρακτικών. 
 
«Να σταματήσουμε να δεχόμαστε την κατάσταση ως δεδομένη, γιατί σε έναν χρόνο θα βρεθούμε ενδεχομένως στην ίδια κατάσταση και σε άλλες υπηρεσίες» τόνισε η ίδια τασσόμενη υπέρ της άποψης του δημάρχου για τη δυναμική κινητοποίηση παρουσία του συνόλου της τοπικής κοινωνίας και φορέων για το αίτημα των κατ’ εξαίρεση προσλήψεων στον Δήμο Κομοτηνής.
 
Για την επάρκεια προσωπικού σε αντίστοιχες υπηρεσίες όμορων δήμων διερωτήθηκε η κ. Λαφτσή, τασσόμενη επίσης υπέρ των δυναμικών κινητοποιήσεων, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «αν υπήρχε δια ζώσης έκφραση των αιτημάτων μας στον υπουργό Εσωτερικών –  ο οποίος θεωρώ πως έχει ευήκοα ώτα – δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτή την κατάσταση».
 
Για ένα «αθηναϊκό κράτος που δεν του καίγεται καρφί για το τι γίνεται στην κοινωνία» έκανε λόγο ο κ. Κώστας Καραϊσκος, από τον «ΣΠΑΡΤΑΚΟ» τασσόμενος επίσης υπέρ της πρότασης για την ένταξη του Δήμου Κομοτηνής στις κατ’ εξαίρεσην προσλήψεις προβάλλοντας όπως επεσήμανε «τις ειδικές συνθήκες που πάντα ίσχυαν στην περιοχή μας».
 
Ως αποτέλεσμα της 10ετούς και πλέον πολιτικής που ακολουθείται και «απαιτεί λιγότερο κράτος» έκρινε την υφιστάμενη κατάστασης ο κ. Νίκος Φακιρίδης από πλευράς της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τονίζοντας ότι απαιτούνται δυναμικές κινητοποιήσεις που θα έχουν ως προαπαιτούμενο το «κλείνουμε τον δήμο για να μην μας κλείσετε εσείς με τα μέτρα που παίρνετε».
 
Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο ο κ. Πετρίδης εξέφρασε την αντίθεσή του, με το κλείσιμο του Δήμου, υπογραμμίζοντας την ταλαιπωρία, την οποία θα υποστούν οι πολίτες, τονίζοντας ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση «δεν θα ιδρώσει το αυτί κανενός». Κλείνοντας ο ίδιος επανέλαβε πως το ζήτημα είναι «σε γνώση όλων των φορέων εδώ και καιρό», τονίζοντας πως σε περίπτωση κινητοποιήσεων θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο αίτημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.