«Το Συμφωνο Σταθεροτητας προφαση για να δικαιολογησουμε την ανυπαρξια μας»
Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή στην εκπομπή «Ατάκτως ερριμμένα» ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής μεταφέρουμε σήμερα μέσα από τις σελίδες του «Παρατηρητή της Θράκης». Απόψεις που αφορούν στην οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες, στην προετοιμασία των ευρωεκλογών αλλά και σε θέματα τοπικά όπως η πρότασή του για διδασκαλία της τοπικής ιστορίας στους μαθητές της Θράκης αλλά και οι λόγοι της μη παρουσίας του στα εγκαίνια του Μουσείου Καραθεοδωρή…
ΠτΘ: Σε συνέντευξή του σε κυριακάτικο φύλλο ο κ. Παπανδρέου χρησιμοποίησε επανειλημμένως τη λέξη «εγγυώμαι». Με δεδομένη την οικονομική κρίση πόσο μπορεί κάποιος να εγγυηθεί στους Έλληνες πολίτες;
Γ.Π.: Πιστεύω ότι μπορεί γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα τα είχα παρατηρήσει και θα πήγαινα στο σπίτι μου. Και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Στη σημερινή εποχή που είναι κρίσιμη και που οι εξελίξεις αλλάζουν μέρα με τη μέρα είναι διαφορετικές και οι πολιτικές. Για παράδειγμα, στο θέμα της παιδείας η Ν.Δ. ανακάλυψε το tabula rasa θαρρείς και οι προηγούμενοι υπουργοί Παιδείας δεν ήταν υπουργοί της. Το ίδιο κάνει και ο κ. Παπαθανασίου στο οικονομικό επιτελείο, όσο βέβαια μπορούμε να πούμε ότι είναι αυτός που χαράσσει την οικονομική πολιτική, είναι απλά μέρος του επιτελείου με επικεφαλής τον κ. Σουφλιά ο οποίος μάλιστα έγινε και υπερπρωθυπουργός καταργώντας και μοιράζοντας υπουργεία με περισσή αλαζονεία. Εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση είναι εκτός τόπου και προσπαθεί τώρα να σχεδιάσει, παρά τις διαβεβαιώσεις της ότι οδεύαμε στην κρίση θωρακισμένη, ενώ εμείς στο ΠΑΣΟΚ λέγαμε ότι μπαίνουμε στον κυκλώνα τελείως αθωράκιστοι, άρα το ελάχιστο που θα έπρεπε ήταν να υπάρχει ένα στοιχειώδες σχέδιο εξόδου από την κρίση αλλά και ένα σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας σε μια προοδευτική κατεύθυνση. Αυτό είναι θέμα που πρέπει να το εγγυηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γιατί αλίμονο αν δεν μπορούμε να δώσουμε προοπτική. Τα προβλήματα είναι μεγάλα και υπάρχουν λύσεις. Σκεφτείτε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε βιώσει την κρίση σύμφωνα και με τον γνωστό Νομπελίστα Οικονομολόγο Πωλ Γκρούκμαν. Αν πούμε λοιπόν ότι δεν υπάρχει εγγύηση από εδώ και πέρα είναι σαν να παραιτούμαστε από την πολιτική. Χώρος, περιθώριο και χρόνος λίγος βέβαια υπάρχει για να βγούμε όσο το δυνατόν αλώβητοι από την κρίση και κυρίως με σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Αυτή τη στιγμή δυστυχώς όμως δεν υπάρχει σχέδιο.
ΠτΘ: Πιστεύετε ότι η όλη κατάσταση που βιώνει ο Έλληνας είναι θέμα μόνο της οικονομικής κρίσης ή και το γεγονός ότι εδώ και χρόνια ως Ελλάδα δεν λάβαμε και κάποια μέτρα;
Γ.Π.: Βέβαια αλλά, όλα ανάγονται ως προς τα αποτελέσματά τους στην οικονομία. Είναι κρίση της αντίληψης για την κοινωνία. Όταν οι εργασιακές σχέσεις έχουν ελαστικοποιηθεί και το οκτάωρο που είχε κατοχυρωθεί πριν ένα αιώνα μας φαινόταν αυτονόητο και σήμερα τείνει να γίνει τετράωρο και με την ανάλογη αμοιβή, όταν ακόμη και προοδευτικά κόμματα στην Ευρώπη είχαν συναινέσει για να γίνει αυτό, τότε σαφώς δεν είναι μόνο οικονομικό το ζήτημα αλλά και αξιοπιστίας των θεσμών μας, όταν σε κάθε επίπεδο η Ευρώπη κυρίως δεν είδε την μπόρα που ερχόταν και οποία δημιουργήσαμε εμείς οι ίδιοι για να χτίσει θεσμούς και πολιτικές. Αν γινόταν αυτό πιστεύω ότι σήμερα θα ήμασταν σε μια διαφορετική κατάσταση. Πρέπει να δούμε το θέμα διαφορετικά και να μη βλέπουμε την κ. Μέρκελ σαν σωτήρα της Ευρώπης ή τον κ. Σαρκοζί που παρά τον συντηρητικό προσανατολισμό του φάνηκε ότι διαθέτει μια στοιχειώδη σοβαρότητα, όπως και ο Γκόρντον Μπράουν στην Αγγλία. Όντως λοιπόν δεν ήμασταν οχυρωμένοι. Με δεδομένο μάλιστα ότι τα νέα κράτη – μέλη της ΕΕ είναι τα περισσότερα φιλοαμερικανικά όπως η Τσεχία που ασκεί την προεδρεία, θα μου επιτρέψετε να πω ότι δημιουργήθηκε ένας αχταρμάς εφόσον τα παλιότερα μέλη δεν φρόντισαν να έχουν σχέδιο και απόψεις.
ΠτΘ: κ. Πεταλωτή γιατί η Ελλάδα εμμένει στο Σύμφωνο της Σταθερότητας, εφόσον βλέπουμε πολλές χώρες να παίρνουν μέτρα;
Γ.Π.: Προσπαθώ να δω το θέμα σφαιρικά και για αυτό στις περισσότερες αναλύσεις μου θέτω και τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ. Το Σύμφωνο Σταθερότητας αποτελεί μια πρόφαση γιατί το επικαλούμαστε συνεχώς για να δικαιολογήσουμε την ανυπαρξία μας. Για παράδειγμα το θέμα του Λαναρά όπου από πλευράς κυβέρνησης κορόιδευαν τους εργαζόμενους και εμάς που τους συμπαραστεκόμαστε ότι δεν μπορούν να τα δώσουν γιατί υπάρχει καταγγελία στην ΕΕ, τότε δήλωσα ότι πρόκειται σαφώς για κοροϊδία. Σε μια εποχή πριν από κάποιους μήνες που η τάση ήταν μάλιστα «ανοίξτε τις χρηματοδοτήσεις για να σταθούν κάποιες επιχειρήσεις» γιατί μιλάμε για 1200 εργαζόμενους. Από την Ευρώπη δεν υπήρξε πρόβλημα, μας κοροϊδεύουν συστηματικά. Ή δεν το πάλεψαν αυτοί οι κύριοι, και αυτή είναι η άποψή μου, ή δεν ήθελαν να ασχοληθούν με το θέμα. Κάποιοι στιγμή αποφάσισαν να δώσουν τα χρήματα αλλά δεν υπάρχει σχέδιο για το οποίο ακούγαμε ότι υπάρχει από την πρώτη ημέρα που δημιουργήθηκε το θέμα. Θέλω να πω ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και η δεσμευτική πολιτική της ΕΕ υπάρχει για να τη διαπραγματευόμαστε και η ΕΕ είναι ανοιχτή σε τέτοιου είδους ελαστικοποιήσεις. Πρόταση του ΠΑΣΟΚ αλλά και όλων των προοδευτικών κομμάτων είναι να αναθεωρηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας, γιατί δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε αυτή την κρίση. Το Σύμφωνο Σταθερότητας έγινε σε άλλες εποχές και με άλλα κριτήρια. Έχει μέχρις ενός σημείου δίκαιο το ΚΚΕ που ισχυρίζεται ότι η Συνθήκη του Μάαστριχ φταίει γιατί εκεί ορίσθηκαν οι πολιτικές που σήμερα όμως είναι ανάγκη να αναπροσαρμοσθούν και για αυτό ο Γιώργος Παπανδρέου την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ότι ένας από τους στόχους μας σαν ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα είναι να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο κοινωνικό Μάαστριχ βασισμένο πάνω στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις της κοινωνίας.
ΠτΘ: Πιστεύετε ότι είμαστε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία στην Ελλάδα;
Γ.Π.: Μπορεί να φανεί απαισιόδοξο αλλά το πιστεύω. Δεν υπάρχει ένας τομέας στο Ελληνικό κράτος που να πηγαίνει καλά και αυτό το λένε όλοι ακόμη και οι εφημερίδες που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σε κυριακάτικο φύλλο διάβασα ότι ο τομέας της υγείας πνέει τα λοίσθια, δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπήρχαν γάζες και χειρουργικά γάντια, τα στοιχειώδη με τίμημα ευτελές, οι ράμπο του υπουργείου υγείας έχουν να κάνουν δουλειά εδώ και χρόνια. Γνωρίζουμε ότι έχει καταρρεύσει κάθε φοροεισπρακτικός και φορολογικός μηχανισμός και τα συνταξιοδοτικά ταμεία έχουν καταρρεύσει. Η χρεοκοπία είναι σε όλα τα επίπεδα. Είμαι όμως αισιόδοξος ως προς το μέλλον. Η κυβέρνηση μιλούσε για νοικοκύρεμα που είναι και συντηρητική επιλογή. Ούτε καν αυτό μπόρεσε να κάνει.
Ευρωεκλογές: «Στόχος η επικράτηση των σοσιαλιστικών κομμάτων»
Σε πολύ καλό στάδιο προετοιμασίας βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές. «Εμείς όμως ετοιμαζόμαστε και για εθνικές εκλογές. Μπορεί η προοπτική εθνικών εκλογών να φαίνεται ότι απομακρύνεται επειδή όμως εμείς δεν έχουμε καθόλου εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πιστεύουμε ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκηρύξουν εκλογές. Άρα εμείς οργανωτικά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι και είμαστε. Επειδή δε μας ενδιαφέρει το πολιτικό μας στίγμα ενόψει των ευρωεκλογών και για αυτό προετοιμαζόμαστε και σε πολιτικό επίπεδο, γιατί τις ευρωεκλογές τις έχουμε ως δευτερεύουσας σημασίας και ακόμη και τώρα παρόλο που τις δίνουμε δημοψηφικό χαρακτήρα, δηλαδή θέλουμε να διευρύνουμε τη διαφορά μας κατά πολύ με τη Ν. Δ, θέλουμε να δείξουμε τη διαφορά της σοσιαλιστικής ομάδας με αυτή της συντηρητικής γιατί στον κόσμο ακόμη και στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν περάσει αυτές οι διαφορές, οι οποίες σε επίπεδο πολιτικής είναι πολύ μεγάλες». Χαρακτηριστικά ο κ. Πεταλωτής μετέφερε την ανησυχία του γιατί στο πλαίσιο της αρνητικής συγκυρίας παγκοσμίως στο τιμόνι της ΕΕ βρίσκονται πλειοψηφικά οι συντηρητικοί, εφόσον από τα 27 κράτη – μέλη τα 20 έχουν συντηρητικές κυβερνήσεις. «Εμείς βάζουμε στόχο να ανατρέψουμε τουλάχιστον στον πυλώνα του Ευρωκοινοβουλίου την κατάσταση έτσι ώστε τα σοσιαλιστικά κόμματα να γίνουν πλειοψηφία για να μπορέσουν να συντονίσουν τις εξελίξεις στην Ευρώπη».
ΠτΘ: κ. Πεταλωτή σας ευχαριστούμε πολύ.
Γ.Π.: Κι εγώ σας ευχαριστώ
Α.Π.
Η διδασκαλία της τοπικής ιστορίας
«Πέρσι, πριν την 25η Μαρτίου και με αφορμή αυτή τη γιορτή, εξέφρασα ένα καημό που έχω εδώ και χρόνια. Ως μαθητής εξωσχολικά είχα μελετήσει τη συμβολή των Θρακιωτών στην επανάσταση του 1821. Πίστευα πάντοτε ότι ήμασταν στο θέμα αυτό αδικημένοι σε σχέση με τις άλλες περιοχές της Ελλάδος. Ενώ υπήρξαμε γειτονιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας παρ’ όλα αυτά αναπτύχθηκε ένα μεγάλο επαναστατικό κίνημα που σημαίνει ότι είχε άμεσες συνέπειες εδώ. Στη Θράκη υπήρξαν μεγάλοι αγωνιστές, που έδωσαν τον εαυτό τους, τα πάντα για την υπόθεση του ελληνικού έθνους και παρ’ όλα αυτά δεν μνημονεύονται πουθενά. Επανειλημμένως, αν θυμηθούμε τα μαθητικά μας χρόνια, μάθαμε για το Χάνι της Γραβιάς, για τον Οδυσσέα Ανδρούτσο και για άλλους, τα κάναμε μια φορά στο δημοτικό, μία στο γυμνάσιο και μία στο λύκειο και έμειναν ως ιστορία ακόμη και σήμερα. Έτσι έστειλα πέρσι μια επιστολή στον Υπουργό Παιδείας κ. Στυλιανίδη ο οποίος και με διαβεβαίωσε ότι την μεταβίβασε στον κ. Μπαμπινιώτη που ήταν πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Μάλλον ήταν ανάξια λόγου η επιστολή στην οποία έθετα το θέμα, ζητώντας τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο τα σχολεία μας να έχουν κάποια μαθήματα για την τοπική συμβολή κατά το 1821 και κυρίως για την τοπική ιστορία. Δεν ξέρουμε ούτε πώς βρεθήκαμε εδώ στη Θράκη, ούτε τι αγώνες κάναμε, ούτε τι έγινε μέχρι και σήμερα. Και δεν είναι μόνο το 1821, είναι η μάχη των Οχυρών Νυμφαίας που δεν αναφέρεται πουθενά. Είναι απαράδεκτο και για μια ακόμη φορά θα απευθύνω την έκκληση για αυτό το θέμα. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε την ισοπέδωση της ιστορίας με τέτοιο άκριτο τρόπο».
«Ο Καραθεοδωρή έπρεπε να τιμηθεί όπως του αξίζει»
«Ήταν επιλογή μου να μην παρευρίσκομαι στα εγκαίνια του Μουσείου Καραθεοδωρή. Αυτό το λαμπρό πνεύμα του Ελληνισμού, που προσωπικά λίγο με ενδιαφέρει αν ήταν Θρακιώτης ή όχι, με ενδιαφέρει ότι ήταν Έλληνας, πραγματικά έπρεπε και πρέπει να τιμηθεί ακριβώς όμως όπως του αξίζει. Όταν μια εκδήλωση τιμής είτε λέγεται εγκαίνια Μουσείου, είτε ανδριάντας, είτε οτιδήποτε μιας τέτοιας προσωπικότητας παγκοσμίως περιορίζεται και γίνεται κομματική φιέστα όπως αυτή που ζήσαμε με το χειρότερο τρόπο απαξίωσης της πολιτικής μας ζωής, τότε εμένα θα με βρίσκει αντίθετο. Δεν μπορούμε να κάνουμε εγκαίνια ενός μουσείου περιορισμένα με καθαρά νεοδημοκρατικά κριτήρια και περιορισμένο σε κομματικά πρότυπα και πρόσωπα, ώστε να προβληθούν τα τοπικά και κεντρικά στελέχη της Ν.Δ. Μάλιστα το κερασάκι στην τούρτα ήταν αυτή η κατά την άποψή μου άκομψη ταύτιση μιας τέτοιας προσωπικότητας με μια ποπ συναυλία δεκαπεντάρηδων του Μιχάλη Χατζηγιάννη, που διαφημίστηκε ως δωρεάν συναυλία. Καλός καλλιτέχνης ο κ. Χατζηγιάννης και ήρθε και ευχαρίστησε τον υπουργό που τα διοργάνωσε. Δυστυχώς πριν από δύο χρόνια άκουσα το ίδιο από το Νικήτα Τσακίρογλου στο Νταμάρι της Μαρώνειας. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι δεν έρχονται στην περιοχή ενός πολιτικού ή μιας πολιτικής παράταξης αλλά όταν κάτι γίνεται με χρήματα του ελληνικού λαού ανήκει σε όλους. Και μάλιστα με την «αφιλοκερδή» παρουσία του κ. Χατζηγιάννη που για να συμμετάσχει κάπου θα ζητήσει 40.000 ευρώ. Στην προκειμένη περίπτωση δεν με ενδιαφέρουν τα λεφτά και η σπατάλη που έγινε σε μια τέτοια εποχή οικονομικής κρίσης αλλά η απαξίωση κάθε έννοιας πολιτικής και το μάντρωμα νεαρών παιδιών και των γονέων τους που μπορεί να τραγούδησαν Χατζηγιάννη αλλά έφυγαν βρίζοντας γιατί θεώρησαν ότι η εκδήλωση ήταν της ΟΝΝΕΔ με χρήματα του ελληνικού λαού και με πρόφαση να τιμήσουν ένα Έλληνα πνευματικό άνθρωπο. Όλη αυτή η κατάσταση αποδεικνύει ότι πάμε πίσω αντί για μπροστά».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
