Το συλλαλητηριο της Κυριακης προκληση για την τοπικη κοινωνια της Ροδοπης

Ραντεβού στην κεντρική πλατεία κι ύστερα στο μπλόκο των αγροτών στην Εγνατία

Σε νέα τους συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, των εμπόρων,  των επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών της περιοχής μας επαναβεβαίωσαν  την κοινή, αρνητική στάση τους απέναντι στο προωθούμενο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα και παρουσίασαν ως πρόκληση για την τοπική κοινωνία της Ροδόπης το επικείμενο παν-περιφερειακό συλλαλητήριο, που έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί της Κυριακής στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Στο συλλαλητήριο στηρίζεται και από τους αντίστοιχους φορείς των γειτονικών νομών, όμως το μεγαλύτερο βάρος ως προς τη μαζικότητά του θα το έχουν αναμφισβήτητα οι κάτοικοι της περιοχής μας. Για το λόγο αυτό, οι παρόντες εκπρόσωποι των φορέων, που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους στον αγώνα κατά του ασφαλιστικού, ζήτησαν μια δυναμική παρουσία από τα μέλη τους και όχι μόνο.
 
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση εκπροσωπήθηκαν οι ΑΔΕΔΥ Ροδόπης, Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, Εμπορικός Σύλλογος, Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί, Δικηγορικός Σύλλογος, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, ΤΕΕ Θράκης, Αγροτικός Σύλλογος και Σύνδεσμος συνταξιούχων πολιτικών υπαλλήλων Ροδόπης. Την υποστήριξή τους μετέφεραν, αν και δεν παρίσταντο στη συνάντηση, οι διοικήσεις των δύο επιμελητηρίων του νομού, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης και της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης. Όπως έγινε γνωστό, το μεσημέρι της Κυριακής, μετά από την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου, οι συμμετέχοντες θα κατευθυνθούν  στο μπλόκο των αγροτών, στη δυτική είσοδο της πόλης, για να δηλώσουν και συμβολικά τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις, που διεξάγουν.
 
Ακολουθούν τα μηνύματα ενόψει της κινητοποίησης της Κυριακής, που έστειλαν οι εκπρόσωποι των φορέων μετά από τη χθεσινή συνάντηση στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης:

Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος
 
«Να στείλουμε ένα μήνυμα από τον τόπο μας ότι είμαστε κι εμείς αντίθετοι σε αυτό το αντιασφαλιστικό ουσιαστικά νομοσχέδιο, το οποίο ισοπεδώνει την κοινωνία»

«Καλούμε λοιπόν την τοπική κοινωνία να δώσει ένα δυναμικό «παρών», ώστε να στείλουμε ένα μήνυμα από τον τόπο μας ότι είμαστε κι εμείς αντίθετοι σε αυτό το αντιασφαλιστικό ουσιαστικά νομοσχέδιο, το οποίο ισοπεδώνει την κοινωνία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος Ροδόπης της ΑΔΕΔΥ, κ. Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος. «Στους αγρότες που είναι οι μπροστάρηδες σε αυτήν τη συγκυρία του αγώνα», προσέθεσε, «θα δείξουμε καταρχήν την Κυριακή την αλληλεγγύη μας. Μετά την ολοκλήρωση του συλλαλητηρίου, θα κατευθυνθούμε όλοι στο μπλόκο της δυτικής εισόδου της Κομοτηνής για να ενωθούμε μαζί με τους αγρότες και να δείξουμε ότι είμαστε ένα ενιαίο μέτωπο και ότι πραγματικά το μήνυμά μας είναι μαζικό».

Ανέστης Βαφειάδης
 
«Αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά, αυτά που μας χωρίζουν είναι ελάχιστα πλέον»

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Ανέστης Βαφειάδης, κάλεσε τους συναδέλφους του έμπορους, επαγγελματίες και βιοτέχνες «να δώσουν ένα βροντερό «παρών» για να στείλουμε κι εμείς το μήνυμά μας ότι δεν μπορούμε άλλο». «Αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά, αυτά που μας χωρίζουν είναι ελάχιστα πλέον», επισήμανε με έμφαση ο κ. Βαφειάδης.

Γιώργος Κυμπαρίδης
 
«Είναι ψευδεπίγραφος ο τίτλος «εξυγίανση ασφαλιστικού συστήματος», αφού με μαθηματική ακρίβεια δε θα μείνει κανείς ασφαλισμένος και κανείς ενεργός»

Στο μήνυμά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Γιώργος Κυμπαρίδης, υπογράμμισε καταρχήν ότι «έχουμε ιερή υποχρέωση όλοι μας να αφήσουμε κατά μέρος αυτό που μέχρι σήμερα ακολουθούσαμε, δηλαδή το χτίσιμο του φρουρίου του καθενός ή την περιχαράκωση στα στενά δικά του επαγγελματικά πλαίσια ο καθένας». «Κι αυτό βέβαια σε απόλυτη συνάρτηση με αυτό το προσχέδιο νόμου, που αφορά στο ασφαλιστικό», συμπλήρωσε, «το οποίο τελικώς δεν αφήνει καμία επαγγελματική και κοινωνική ομάδα ανέπαφη. Ίσα-ίσα θα έλεγα ότι οδηγεί στην πλήρη δήμευση του εισοδήματος του καθενός από εμάς». «Θέλουμε λοιπόν να δείξουμε όλοι», συνέχισε ο κ. Κυμπαρίδης, «ότι πραγματικά η κοινωνία μας, τα επαγγέλματά μας δεν έχουν κανένα αύριο, κανένα μέλλον αν προσφύγουμε σε λογικές ισοπεδωτικές, όπως αυτές οι οποίες έρχονται με το προσχέδιο αυτό. Είναι πλέον συνείδηση σε όλους μας ότι η συμμετοχή μας έχει να κάνει με ένα βροντερό «όχι» σε αυτά τα οποία έρχονται και αφορούν στην φτωχοποίηση του λαού μας, τη μη προοπτική-διότι είναι ψευδεπίγραφος ο τίτλος «εξυγίανση ασφαλιστικού συστήματος», όταν με μαθηματική ακρίβεια με αυτά που έρχονται δε θα μείνει κανείς ασφαλισμένος και κανείς ενεργός. Σε αυτά λοιπόν τα σχέδια, τα οποία έρχονται για να προωθήσουν τελικά συγκεκριμένους ανθρώπους και συγκεκριμένα συμφέροντα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τον λαό, εμείς σύσσωμοι λέμε όχι».

Χρήστος Τερζίδης
 
«Είναι ίσως η πρώτη φορά που όλες οι επαγγελματικές τάξεις έχουν ενωθεί σε έναν κοινό αγώνα και δεν είναι τυχαίο»

«Είναι ίσως η πρώτη φορά που όλες οι επαγγελματικές τάξεις έχουν ενωθεί σε έναν κοινό αγώνα», παρατήρησε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θράκης, κ. Χρήστος Τερζίδης. «Και δεν είναι τυχαίο», επισήμανε, «διότι αυτό το προτεινόμενο σχέδιο ασφαλιστικής μεταρρύθμισης ήρθε χωρίς καμία προσυνεννόηση με τους φορείς». «Κάθε μεταρρύθμιση  έχει ένα επιδιωκόμενο σκοπό», συνέχισε, «και το ερώτημα είναι αν άραγε επιτυγχάνεται ο σκοπός, ο οποίος επιδιώκεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που είναι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Λέμε σίγουρα «όχι». Και το λέμε βροντερά όλοι, διότι είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει, καθόσον η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος προέρχεται από τη λειτουργία της αγοράς. Όταν λοιπόν από  το άθροισμα των ποσών των ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου εισοδήματος προκύπτει η υποχρέωση να καταβάλλεις το σύνολο του εισοδήματος, ο επαγγελματίας αναγκαστικά  εξωθείται στην παραίτηση. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μία αυξανόμενη ανισορροπία μεταξύ των ασφαλισμένων και των εργαζομένων, η οποία θα προκαλέσει μία μεγαλύτερη ανάγκη χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος. Συνεπώς, εκ προοιμίου λέμε ότι θα αποτύχει σίγουρα το προτεινόμενο σύστημα. Ενωνόμαστε λοιπόν όλοι στον κοινό αγώνα και θεωρώ ότι δεν έχει άλλη επιλογή η κυβέρνηση από το να προτείνει κάτι άλλο, το οποίο θα είναι βιώσιμο». 

Κική Κωνσταντινίδου
 
«Το νέο ασφαλιστικό, με τις όποιες τροποποιήσεις, αποτελεί απειλή για τις επιχειρήσεις μας και για το μέλλον των οικογενειών μας»

«Ενώνοντας τις δυνάμεις μας όλοι οι φορείς θα μπορέσουμε να πετύχουμε έστω και ένα μικρό στόχο, για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να θέσουμε σε λειτουργία ξανά τις επιχειρήσεις μας, οι οποίες το τελευταίο διάστημα περνάνε πάρα πολύ δύσκολα», τόνισε στο μήνυμά της η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Κική Κωνσταντινίδου.  «Το νέο ασφαλιστικό, που προωθεί η κυβέρνηση, με τις όποιες τροποποιήσεις», προσέθεσε, «αποτελεί απειλή για τις επιχειρήσεις μας και για το μέλλον των οικογενειών μας».

Νίκος Παπαθανασίου
 
«Το προτεινόμενο ασφαλιστικό δεν είναι ισότιμο προς όλους τους έλληνες πολίτες, ενώ οδηγεί στην κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων»

Την ανάγκη να υπάρξει ηχηρή παρουσία στην πλατεία της Κομοτηνής τόνισε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης, κ. Νίκος Παπαθανασίου, κάνοντας λόγο για ένα «αποκαλούμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο», αφού όπως εξήγησε, «είναι ένα καθαρά φορομπηχτικό, επιστημονοκτόνο νομοσχέδιο, που συγχρόνως θίγει όλες τις επαγγελματικές και εργαζόμενες τάξεις της χώρας μας». Ταυτόχρονα με τα «πυρά» του προς την κυβέρνηση, ο κ. Παπαθανασίου άσκησε κριτική και στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, διαπιστώνοντας ότι «υπάρχει και μία εκκωφαντική σιωπή- και κατά την άποψή μου ενοχή- όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που δεν έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος». «Το ΤΕΕ-Θράκης θεωρεί ότι αυτό το ζήτημα, που είναι μία ωρολογιακή βόμβα στη δημοσιονομική πολιτική της χώρας και στην κοινωνική συνοχή του κράτους», συνέχισε, «έπρεπε να λυθεί από δεκαετίες, αλλά με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και με τεράστια ανοχή και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και κυρίως των συνδικαλιστών που αντέδρασαν, «χτίζοντας» πολιτικές καριέρες επάνω στην επίλυση του ασφαλιστικού, δημιουργήθηκε μια κατάσταση που γίνεται κάθε χρόνο χειρότερη και πιο επώδυνη η αντιμετώπισή της. Και τώρα, κατ’ εντολή των δανειστών, έρχεται να επιλυθεί με πρόχειρο τρόπο. Το ΤΕΕ Θράκης πιστεύει ότι η επίλυση του ασφαλιστικού είναι εκ των ων ουκ άνευ αναγκαία στην παρούσα στιγμή και θα συμφωνούσε στην επίλυσή του με σοβαρό τρόπο, με εξαρχής ουσιαστικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και βάσει των αναλογιστικών μελετών, που το ΤΕΕ έχει από χρόνια καταθέσει υπόψιν του αρμόδιου υπουργείου. Θα πρέπει όμως να είναι δίκαιο και ισότιμο προς όλους τους έλληνες πολίτες και κυρίως να δίνει μια βιώσιμη λύση. Εδώ λοιπόν είναι η μεγάλη μας αντίθεση, ότι δεν είναι ισότιμο προς όλους τους έλληνες πολίτες, δημιουργεί πολίτες δύο ταχυτήτων φοροδοτικής ικανότητας και, το σπουδαιότερο, οι υπερβολικές επιβαρύνσεις που προβλέπει οδηγεί το λιγότερο στην φοροδιαφυγή και συγχρόνως στην κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων».

Παντελής Μαγαλιός
 
«Το τρίτο μνημόνιο τελειώνει την εργασία στην πατρίδα μας»

«Η μισθωτή εργασία έχει πληγεί πάρα πολύ από το πρώτο και από το δεύτερο μνημόνιο», σημείωσε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, κ. Παντελής Μαγαλιός, «ενώ το τρίτο μνημόνιο», επισήμανε, «τελειώνει την εργασία στην πατρίδα μας». «Καλούμε λοιπόν όλους τους εργαζόμενους, όλους τους ανέργους και όλους τους συνταξιούχους να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις της Κυριακής», συνέχισε, «και στις 4 Φλεβάρη καλούμε όλη την κοινωνία της Κομοτηνής να πλαισιώσει την κινητοποίηση που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο με τη μεγάλη πορεία που θα ακολουθήσει».

Ευάγγελος Γκαβανόζης
 
«Οι συνταξιούχοι είναι τα μόνα υποζύγια για το κράτος»

«Ως συνήθως οι συνταξιούχοι είναι τα μόνα υποζύγια από τα οποία καταλήγει το «μακρύ χέρι» του κράτους να αρπάζει και τα αποθεματικά και οτιδήποτε άλλο», δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου συνταξιούχων πολιτικών υπαλλήλων, κ. Ευάγγελος Γκαβανόζης, δηλώνοντας ταυτόχρονα τη συμπαράστασή του σε όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό.

Χριστόδουλος Χατζηαποστόλου
 
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο ένας εξαρτάται από τον άλλο και πρέπει όλοι μαζί να πολεμήσουμε και να αντισταθούμε»

Τη διάθεση των αγροτών του νομού να πρωτοστατήσουν στον αγώνα κατά του ασφαλιστικού, αλλά και την ανάγκη στήριξή τους από τις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες, μετέφερε στους συνομιλητές του ο κ. Χριστόδουλος Χατζηαποστόλου, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου της Κομοτηνής αλλά και των συναδέλφων του από το σύνολο του νομού, που βρίσκονται στα μπλόκα τις τελευταίες ημέρες. «Όλοι οι αγρότες έχουν ήδη κινητοποιηθεί, βρίσκονται πολλές μέρες στα μπλόκα, πρωί-βράδυ, έξω στο κρύο», παρατήρησε ο κ. Χατζηαποστόλου, «κι αυτό επειδή αντιλήφθηκαν από νωρίς, πριν από όλους τους άλλους, ότι όλο αυτό το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αν τελικά περάσει θα μας καταστρέψει εμάς αρχικά και πιστεύω και όλους τους άλλους».
 
Επισημαίνοντας πως η περιοχή μας είναι κατεξοχήν αγροτική και εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από τα αγροτικά εισοδήματα, ο εκπρόσωπος των αγροτών ζήτησε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη όλων των υπόλοιπων τοπικών φορέων. «Να έρθετε σε όποιες δράσεις κάνουμε, αλλά ακόμα και καθημερινά όποιος μπορεί να έρθει πάνω στα μπλόκα μας, να καθίσει μαζί μας να συζητήσουμε», σημείωσε. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι ο ένας εξαρτάται από τον άλλο», επισήμανε, «και πρέπει όλοι μαζί να πολεμήσουμε, πρέπει όλοι μαζί να αντισταθούμε».
 
Κλείνοντας, ο κ. Χατζηαποστόλου γνωστοποίησε ότι οι αγρότες θα δώσουν το «παρών», με λίγα τρακτέρ και με αρκετούς εκπροσώπους τους, στις κινητοποιήσεις του εμποροεπαγγελματικού κόσμου και των εργαζομένων στις 4 Φεβρουαρίου, ενώ διαβεβαίωσε πως «οτιδήποτε αν γίνεται πλέον από εδώ και πέρα από οποιονδήποτε φορέα της περιοχής οι αγρότες, εφόσον θα καλούνται, θα έρχονται πάντα και θα συμμετέχουν σε όλες τις κινητοποιήσεις». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.