Το σπιτι του συγγραφεα Δημητρη Μαυριδη στη Ραιδεστο, το νεο φωτογραφικο μουσειο της πολης

Πυρήνας της μόνιμης έκθεσης 1500 προσωπικές του φωτογραφίες με την ιστορία της Ραιδεστού

Το νέο φωτογραφικό Μουσείο της Ραιδεστού θα στεγάσει το οικογενειακό σπίτι του συγγραφέα και επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ  Δημήτρη Μαυρίδη.

Όπως έκανε γνωστό μέσα από την προσωπική του σελίδα στο facebook ο κ. Μαυρίδης  το οικογενειακό του σπίτι στη Ραιδεστό της Ανατολικής Θράκης, κατόπιν πρότασης του ιστοριοδίφη της Ραιδεστού Mehmet Serez, επισκευάζεται με απόφαση του Δήμου ώστε να μετατραπεί σε φωτογραφικό μουσείο.


Πρόκειται για ένα διώροφο ξύλινο αρχοντικό στην γειτονιά του μαχαλά Ερτουγκρούλ που όπως ο ίδιος είχε γράψει σε παλαιότερη ανάρτησή του, έκτισε ο παππούς του το 1908 και το οποίο «επέζησε από τη λαίλαπα του χρόνου και στέκεται όρθιο δίπλα στην Προποντίδα».

Οι εργασίες μάλιστα όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου, όπου βρίσκεται το σπίτι ξεκίνησαν στις 30 Μαΐου και αναμένεται να διαρκέσουν 185 ημέρες.


«Πυρήνας» της συλλογής του Μουσείου θα είναι η συλλογή του κ. Δημήτρη Μαυρίδη με 1500 φωτογραφίες που αποτυπώνουν στην ουσία της ιστορία της Παλιάς Ραιδεστού και τις οποίες ο ίδιος δώρισε στον Δήμο, ενώ στην ίδια σελίδα ο Δήμος ανακοίνωσε και την έκδοση στα τουρκικά και στα αγγλικά του βιβλίου του κ. Μαυρίδη «Από την Κωνσταντινούπολη στη Ραιδεστό».

«Είμαι ευτυχής γιατί κατά κάποιο τρόπο ρίχνω μια γέφυρα και επανακτώ το οικογενειακό μου σπίτι» έγραψε σχετικά ο κ. Μαυρίδης για να γίνει αποδέκτης της συγκίνησης πολλών «συμπατριωτών του» οι οποίοι όπως έγραψαν μέσα από τις αναμνήσεις του ζουν την ιστορία των δικών τους προγόνων. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.