Το σκακι επανερχεται δυναμικα στην Κομοτηνη

Χώρο ώστε να φέρουν περισσότερα παιδιά σε επαφή με το άθλημα επιθυμεί ο Σκακιστικός Όμιλος

Να συνεχίσει την ανάδειξη του σκακιού στην περιοχή μας, ενός αθλήματος το οποίο δίνει σημαντικά εφόδια στα παιδιά για τα επόμενα χρόνια, θέλει ο Σκακιστικός Όμιλος της Κομοτηνής, ο οποίος πραγματοποίησε το Τουρνουά Σκακιού «Ελευθέρια 2019» στο πλαίσιο των γιορτών της πόλης.
 
Στο τουρνουά συμμετείχαν 31 μαθητές του δημοτικού και 10 ενήλικες γεμίζοντας από νωρίς το πρωί τον χώρο του Εμπορικό κέντρο Kosmopolis, με τους καλύτερους μαθητές στις ηλικίες των 8, 10, και 12 ετών να βραβεύονται για τις επιδόσεις τους.
 
Ο όμιλος προσπαθεί εδώ και περίπου τρία χρόνια, με νέο ΔΣ, να επαναδραστηριοποιήσει όσους ασχολούνται με το σκάκι στην Κομοτηνή, και να φέρει σε αυτό τη νέα γενιά, σημείωσε ο γραμματέας του Σκακιστικού ομίλου κ. Νικόλαος Φωτεινιάς.
 
Για αυτό και πέρυσι ξεκίνησαν να συμμετέχουν σε τουρνουά και πραγματοποιήσαν και την εκδήλωση στα Ελευθέρια ώστε το έργο τους και η προσπάθειά τους να γίνει όσο το δυνατόν πιο γνωστή.
 
Και αυτό γιατί δυστυχώς στο θέμα του Σκακιού είμαστε «πεσμένοι» σε σχέση με τις όμορες Ενότητες, με την Αλεξανδρούπολη να έχει 150 μέλη και την Ξάνθη 100 στους συλλόγους τους, με διακρίσεις και δυνατούς παίχτες.
 
Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που μετά από περισσότερα από  είκοσι χρόνια η ομάδα Σκακιού της πόλης μας κατετάγη πρωταθλήτρια  στο τοπικό πρωτάθλημα σκακιού και θα διεκδικήσει την άνοδο της στο κορυφαίο περιφερειακό πρωτάθλημα Π.Ο.Α., ενώ στόχος τους είναι να μπορέσουν να βρουν ένα μόνιμο χώρο στέγασης όπου τα παιδιά θα μπορούν να έρχονται και να γίνονται καλύτεροι αθλητές αλλά και άνθρωποι για την κοινωνία.
 
Άλλωστε οι παλιότεροι ακόμα θυμούνται τον Σκακιστικό Όμιλο της Κομοτηνής στην Βενιζέλου όπου τα παιδιά μπορούσαν ελεύθερα κάθε ώρα  να τον επισκέπτονται και να παίζουν σκάκι, με το Σκάκι της Κομοτηνής εκείνη την περίοδο να πρωταγωνιστεί στην Α΄Εθνική. 

Βοηθά την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών 

Ο Σύλλογος βρίσκεται σε καλό επίπεδο, και θεωρούν πως θα έχει καλή παρουσία στο Περιφερειακό πρωτάθλημα, όμως σημαντικό είναι να υπάρξει πρόοδος όσο αφορά στα παιδιά που ξεκινούν να ασχολούνται με αυτό, τόνισε ο κ. Φωτεινιάς.
 
Το σκάκι είναι ένα πνευματικό άθλημα, δύσκολο για το παιδί, γιατί πρέπει να αναλώσει χρόνο και στη μάθησή του και στην τελειοποίησή του καις τις στρατηγικές, ανέφερε ο κ. Φωτεινιάς για να υπογραμμίσει πως όσο περισσότερο χρόνο ασχολείται, τόσο γίνεται καλύτερο. «Επίσης» συμπλήρωσε «δεν μπορείς να ρίξεις το φταίξιμο για την ήττα στον συμπαίκτη σου, τον διαιτητή, αλλά είσαι εσύ, η σκακιέρα και ο αντίπαλος, και είναι το μοναδικό που δίνεις χειραψία στην αρχή και στο τέλος, κάνοντας τον παίχτη να γίνεται καλύτερος άνθρωπος μαθαίνοντας την ευγενή άμιλλα».
 
Άλλωστε έχουν διαπιστώσει πως τα παιδιά που είναι αξιόλογα στο σκάκι, έχουν αξιόλογη παρουσία και στις υπόλοιπες δράσεις, είτε στο σχολείο, είτε σε αθλήματα αντίληψης και στρατηγικής, όπως το μπάσκετ και το χάντμπολ. 

Ανεβάζοντας το επίπεδο 

Ο σύλλογος έχει αυτή τη στιγμή 35 μέλη, και φιλοξενείται στο Πολυλειτουργικό, όμως θέλουν να πάνε σε ένα δικό τους χώρο, ώστε να υπάρχει μια μόνιμη παρουσία του συλλόγου, και να μπορούν τα παιδιά να παίζουν τα απογεύματα, όπως γινόταν και παλιά.
 
Θέλουν βέβαια τη στήριξη από το Δήμο Κομοτηνής για το θέμα του χώρου, και ελπίζουν πως θα μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες ώστε να κάνουν κάποιες δράσεις ή και στο μέλλον ένα περιφερειακό τουρνουά ώστε να ανέβει το επίπεδο του σκακιού στην πόλη.
 
Για όλη αυτή την προσπάθεια ο σύλλογος ευχαρίστησε όλους τους αθλητές που συμμετείχαν στο τουρνουά και ιδιαίτερα όλους αυτούς που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της διοργάνωσης, το Εμπορικό κέντρο «Kosmopolis» για την παραχώρηση του χώρου, και την άμεση βοήθεια που τους παρείχε, τον Δήμο Κομοτηνής και την Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α.Κ. για τα τραπέζια τις καρέκλες και τα αναμνηστικά διπλώματα που χορήγησαν στους συμμετέχοντες και την Σχολή «Δια Βίου Μάθηση Μπατσολάκης» για την χορηγία έντεκα σκακιστικών ρολογιών που χρησιμοποιήθηκαν για την τέλεση των αγώνων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.