«Το σχολειο μας στεκεται τροφοδοτης ιδανικων και αξιων»

«Φέτος αποφασίσαμε να πειραματιστούμε αλλάζοντας τη μορφή και τη φιλοσοφία οργάνωσης της επετηρίδας …αφήσαμε τις φωτογραφίες να μιλήσουν για τις δραστηριότητες του σχολείου μας». Πιστοί στην παράδοση, που οι ίδιοι συντηρούν με τρόπο εμπνευσμένο και δημιουργικό, οι μαθητές και οι καθηγητές του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής προχώρησαν και φέτος στην έκδοση της επετηρίδας τους καταγράφοντας τη ζωντανή δράση του σχολείου τους ως κοινωνίας έκφρασης, προβληματισμού και συνεργασίας.

Για ένατη συνεχή χρονιά η επετηρίδα εκδίδεται όχι μόνο για να αποτελέσει ένα ανεκτίμητο ενθύμιο της μαθητικής ζωής, αλλά και για να καταδείξει την πραγμάτωση του αληθινού σκοπού του σχολείου ως μικρογραφίας της κοινωνίας.

Γιορτές, συμμετοχή σε διαγωνισμούς γνώσεων, αθλητικές, πολιτιστικές και οικολογικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικά ταξίδια, διασυνοριακή συνεργασία συνθέτουν το σκηνικό της επετηρίδας 2000-2001 του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής.

Πρωταγωνιστές τα παιδιά και πολύτιμοι αρωγοί τους οι καθηγητές που τους στηρίζουν. Πρωτεργάτριες η διευθύντρια, κα Σπανοπούλου Βικτορία, η οποία ανοίγει το έντυπο απευθύνοντας χαιρετισμό και συγχαρητήρια σε όλους, και οι υπεύθυνες καθηγήτριες, κα Κύρτση Μαρία και κα Σάρτη Μαριάννα, οι οποίες μας πληροφορούν για την πρωτοτυπία της επετηρίδας, που φέτος παρουσιάζεται με τη μορφή φωτογραφικού λευκώματος. Προηγείται βέβαια, ένα επαινετικό σχόλιο από τον τοπικό Τύπο για την επετηρίδα της προηγούμενης χρονιάς 1999-2000. Ακολουθεί φωτογραφικό λεύκωμα του Συλλόγου Καθηγητών, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, του 15μελούς Συμβουλίου των μαθητών, όλων των τμημάτων Α,Β και Γ τάξης με ιδιαίτερη αναφορά στα 5μελή Συμβούλια, στους απουσιολόγους και στους υπεύθυνους καθηγητές.

Περίοπτη θέση στο έντυπο κατέχει το καμάρι του σχολείου, η χορωδία, μαζί με την ορχήστρα που τη συνοδεύει στις μουσικές εκδηλώσεις του σχολείου. Ανάμεσα σε αυτές, ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου, των Χριστουγέννων, της 25ης Μαρτίου.

«Ρύπανση Περιβάλλοντος Βιοτεχνολόγικο Μέθοδοι καταπολέμησης», «Το σχολικό περιβάλλον», «Οι δρόμοι της Κομοτηνής στους αιώνες και σήμερα»: πρόκειται για τρείς περιβαλλοντικές ομάδες, που δραστηριοποιούνται στον ευαίσθητο τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος από το 1997, και συνέβαλαν τα μέγιστα στη δημιουργία ενός cd-rom με υλικό από τις περιηγήσεις τους στους υγρότοπους της Ροδόπης. Το cd-rom παρουσιάζεται στο τεύχος αυτό της επετηρίδας, ως απόκτημα της δημιουργικής εργασίας των μαθητών. «Η επαφή με τις μαγικές πολιτείες των πουλιών και η μοναδική ποικιλία του τοπίου μάς προσηλύτισε στη φυσιολατρία και μας έκανε φανατικούς υπερασπιστές των φυσικών θησαυρών», μας λένε οι μαθητές.

Έκθεση Μαθητικών Κατασκευών Τεχνολογίας διοργάνωσαν, επίσης, οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου, στην οποία απονεμήθηκαν και βραβεία στους μαθητές, των οποίων οι κατασκευές ξεχώρισαν.

Ολυμπιακή ιδέα. Το νέο αυτό μάθημα ενέπνευσε τους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής, οι οποίοι εκπόνησαν αξιόλογες εργασίες, τις οποίες παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση, που διοργάνωσαν γι’ αυτόν τον σκοπό. Το φωτογραφικό λεύκωμα της επετηρίδας παρουσιάζει, επίσης, μαθητές που διακρίθηκαν σε αθλητικές διοργανώσεις.

Ribera, Murcia, Bruz, Κομοτηνή, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα προβάλλονται μέσα από τα σχολεία τεσσάρων πόλεων, που αντάλλαξαν επισκέψεις στα πλαίσια ευρωπαϊκών προγραμμάτων συνεργασίας.

Οι εκπαιδευτικές εκδρομές δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το πρόγραμμα των μαθητών. Η εκδρομή στην Αθήνα οργανώθηκε στα πλαίσια της έκθεσης «Βουλή των Ελλήνων»: έκθεση για τα 80 χρόνια της ενσωμάτωσης της Θράκης στην Ελλάδα. Το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής επισκέφθηκε και τη Γαλλία, στα πλαίσια ανταλλαγής φιλοξενίας μαθητών από την πόλη Bruz. Και για να κλείσει ευχάριστα η χρονιά δεν μπορούσε να λείπει η εκδρομή στη Θάσο!

Στην εφετινή επετηρίδα ξεχωρίζει μια νότα νοσταλγίας και γνήσιας αφοσίωσης, που καταδεικνύει τη δικαίωση των στόχων κάθε δασκάλου. Πρόκειται για τον αποχαιρετισμό της κας Ζαφειρίου με αφορμή τη συνταξιοδότησή της μέσα από μια εκδήλωση γεμάτη αγάπη.

Δεν θα μπορούσαν, φυσικά, να παραλειφθούν από τους εκδότες της εφετινής επετηρίδας και τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου για την αξιόλογη πορεία του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής στα μαθητικά δρώμενα της πόλης μας.

Τέλος, δημοσιεύεται στο τεύχος αυτό της επετηρίδας και η συγχαρητήρια επιστολή της Ελληνικής Επιτροπής Συνεργασίας με τη Unicef προς το 4ο Γυμνάσιο Κομοτηνής. Το σχολείο πραγματοποίησε εκδήλωση αφιερωμένη στη unicef συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα δώσουν στα παιδιά του πλανήτη ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον. «1000 τετράδια που αγοράστηκαν από τους μαθητές του σχολείου μας βοήθησαν τους σκοπούς της Unicef», μας πληροφορούν με καμάρι οι καθηγητές.

Το έντυπο εμπλουτίζουν με τρόπο μοναδικό δύο κείμενα μαθητριών. Το ένα αφορά στην ισότητα των ευκαιριών στην υγεία για όλα τα παιδιά του κόσμου, και αποτελεί ανάπτυξη του θέματος που τέθηκε από το ΥΠΕΠΘ στους μαθητές των γυμνασίων όλης της χώρας. Το άλλο μάς μιλά για «Το σχολείο μέσα από τα μάτια μιας μαθήτριας». Και πρόκειται αληθινά για ένα σχολείο πολυδιάστατο, με πολυποίκιλες δραστηριότητες και με το δάσκαλο «συμπεριπατητή στα μονοπάτια της γνώσης».

«Αυτό είναι το σχολείο μας. Ένα ποτάμι εκπαίδευσης… νιώθεις σαν ένα πουλί που πετάει ψηλά. Με φτερά ανεβασμένα και αυτό είναι ένα μυστικό που δεν μπορούν να ξέρουν οι άλλοι…». Οτιδήποτε άλλο από εμάς περιττεύει… Μπράβο παιδιά και του χρόνου εις ανώτερα…!

Νατάσσα Χατζηνικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.