Το σχεδιο αναπτυξης του ΤΕΙ Καβαλας

Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη στην Ανατολική Μακεδονία, συμπεριλαμβανομένου και του νομού Σερρών, και τη Θράκη του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη μιλήσαμε στην εκπομπή «Βομβιστές Δυτικών Προαστίων» του Ράδιο Παρατηρητής με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Καβάλας Τάσο Μπόγλου. Στο τέλος του μήνα ο κ. Στυλιανίδης θα συμμετέχει στη Σύνοδο Πρυτάνεων που θα γίνει στην Ξάνθη και την Κομοτηνή, όπου και αναμένεται ν’ ανακοινώσει την ίδρυση δύο νέων τμημάτων, όπως και στη διήμερη Σύνοδο Προέδρων των 15 ΤΕΙ της χώρας που θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Φεβρουαρίου στις Σέρρες.Σύμφωνα με τα όσα μετέφερε ο κ. Μπόγλου, το ΤΕΙ Καβάλας διεκδικεί την ίδρυση δύο νέων τμημάτων στο παράρτημα της Δράμας, ενός Τμήματος Οινολογίας κι ενός Βιοτεχνολογίας, όπως και δύο νέων στην Καβάλα κι άλλων δύο στο Δήμο Ελευθερούπολης.

Ο κ. Μπόγλου έχει συναντηθεί ήδη τρεις φορές με τον Ε. Στυλιανίδη, μετά από πρόσκληση του υπουργού. «Αρχικά κάλεσε όλους τους προέδρους των ΤΕΙ. Εκεί δόθηκε η ευκαιρία ν’ αναπτύξει ο κάθε πρόεδρος ΤΕΙ τα αιτήματά του, όπως και συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν τα ΤΕΙ. Στη συνέχεια, κάλεσε κατ’ ιδίαν κάθε Ίδρυμα και μια ακόμη φορά βρεθήκαμε όλοι οι πρόεδροι των ΤΕΙ με τον υπουργό σε μια εκδήλωση».

Στις 27 και 28 Φεβρουαρίου στις Σέρρες θα λάβει χώρα η Σύνοδος των Προέδρων των 15 ΤΕΙ της χώρας και όπως μετέφερε ο κ. Μπόγλου το απόγευμα της Πέμπτης (28 του μηνός) ο κ. Στυλιανίδης θα είναι στη Σύνοδο. «Από τα όσα γνωρίζω, την Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας θα περιοδεύσει στη Δράμα κι εκεί αναμένουμε και θα ζητήσουμε να επισκεφθεί τα δυο τμήματα που ανήκουν στο ΤΕΙ Καβάλας και βρίσκονται στη Δράμα, το Τμήμα Δασοπονίας και το Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε εάν ο υπουργός θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος στην Καβάλα» είπε.

Στην Καβάλα, λειτουργούν τρεις Σχολές: Η Σχολή Τεχνολόγων Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) που περιλαμβάνει τα Τμήματα Μηχανολογίας, Ηλεκτρολογίας, Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, Βιομηχανικής Πληροφορικής και Γενικό Τμήμα Θετικών Επιστημών.

Στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (ΣΔΟ) λειτουργούν τα Τμήματα Λογιστικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Πληροφοριών.

Η Τρίτη Σχολή, Τεχνολογίας και Γεωπονίας (ΣΤΕΓ) φιλοξενείται στη Δράμα. Από τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, στο Διδυμότειχο λειτουργεί το ΤΕΙ Νοσηλευτικής που υπάγεται στο ΤΕΙ Καβάλας. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΕΙ το νέο τμήμα στο Διδυμότειχο είχε μια θεαματική έναρξη, με αριθμό εισακτέων σύμφωνα με τον προβλεπόμενο.

Τα προβλήματα του ΤΕΙ Καβάλας

Το βασικό πρόβλημα που μεταφέρει ο Τάσος Μπόγλου για το ΤΕΙ της Καβάλας σχετίζεται με τη στέγαση των φοιτητών. Φιλοξενούν 460 φοιτητές σε 230 δίκλινα δωμάτια, στις εστίες που βρίσκονται μέσα στο συγκρότημα, αριθμός πολύ μικρός αναφορικά με το φοιτητικό δυναμικό. «Ο αριθμός των δωματίων στις εστίες της Καβάλας είναι πολύ μικρός με δεδομένο ότι οι εγγεγραμμένοι φοιτητές στο ΤΕΙ Καβάλας είναι 13.500 Καβάλας, εκ των οποίων οι ενεργοί φοιτητές που ζουν στην Καβάλα είναι περίπου 8.000.

Προσπαθούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε θετικά αποτελέσματα. Θα επιθυμούσαμε η τοπική κοινωνία ν’ ασχοληθεί με το ζήτημα και να μας παραχωρήσει είτε κάποιο οικόπεδο για να κτίσουμε εκ θεμελίων φοιτητικές εστίες, είτε ένα παλιό κτίριο, για να το ανακαινίσουμε. Εδώ και δύο χρόνια, είναι σε διαπραγμάτευση ένα οικόπεδο (έκτασης 12.00 τ.μ.) που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα των κτιριακών εγκαταστάσεων του ΤΕΙ. Υπεισέρχονται, όμως, πολλοί φορείς, ο δήμος, η νομαρχία, η περιφέρεια και η Διεύθυνση Δασών η διαδικασία παραχώρησης αυτού του οικοπέδου στο ΤΕΙ Καβάλας προχωρά μεν αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί, ώστε να προχωρήσουμε στην κατασκευή εστιών».


Από το δυναμικό των 8.000 φοιτητών της Καβάλας μόνο οι 2.000 επιλέγουν να λάβουν δελτία σίτισης. Ο κ. Μπόγλου εξήγησε ότι μπορούν να σιτίσουν και μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών δωρεάν, απλά δεν ανταποκρίνονται περισσότεροι.

Αιτήματα για νέα Τμήματα

Εδώ και χρόνια στο υπουργείο Παιδείας έχει κατατεθεί αίτημα για ίδρυση νέων τμημάτων στην Καβάλα, ενός Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και ενός Τμήματος Μάνατζμεντ Τουρισμού και Ελεύθερου Χρόνου. «Για να υποβάλλουμε το συγκεκριμένο αίτημα προηγήθηκε έρευνα, καθότι έχουν επαγγελματικά δικαιώματα και είναι Τμήματα βιώσιμα και με προοπτικές» μετέφερε ο κ. Μπόγλου.

Επίσης, υπάρχει ένα αίτημα από το δήμο Ελευθερούπολης, στο οποίο συνηγόρησε το ΤΕΙ Καβάλας, για ίδρυση Τμημάτων Βιβλιοθηκονομίας και Εμπορίας-Διαφήμισης, παραχωρώντας μάλιστα και δημοτικούς χώρους για τη στέγασή τους. Στα αιτήματα προστίθεται κι ένα αίτημα για νέα Τμήματα στη Δράμα, τα οποία έχουν πάρει το δρόμο τους, μια και η διοίκηση του ΤΕΙ Καβάλας κατόπιν συνεδρίασης ενέκρινε την ίδρυσή τους και έστειλε την απόφασή της στο υπουργείο Παιδείας.

Πρόκειται για ένα Τμήμα Οινολογίας κι ένα Τμήμα Βιοτεχνολογίας, τα οποία συνδέονται και με τη φυσιογνωμία της Δράμας και της Καβάλας που έχουν παράδοση στο κρασί.

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό μέρος για την ίδρυση και λειτουργία μιας σχολής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Καβάλας σημείωσε ότι η επόμενη προγραμματική περίοδος δεν αναγνωρίζει την ίδρυση νέων τμημάτων, άρα η οικονομική ενίσχυση θα προέλθει είτε από τον τακτικό προϋπολογισμό είτε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Η Καβάλα έχει την υποδομή να φιλοξενήσει δυο νέα Τμήματα στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ. Η νομαρχία Δράμας παραχωρεί ένα παλιό μεγάλο κτίριο, το οποίο προτίθεται ν’ ανακαινίσει, προκειμένου ν’ αυξήσει το φοιτητικό δυναμικό της πόλης. «Επίσης, θα παραχωρήσει ένα οικόπεδο που βρίσκεται δίπλα στο κτίριο, προκειμένου να χτίσουμε εκεί εστίες» ενημέρωσε ο κ. Μπόγλου.

Τα οικονομικά του Ιδρύματος είναι πολύ καλά τα τελευταία χρόνια και είναι σε θέση να πληρώνουν τους προμηθευτές τους, το έκτακτο επιστημονικό προσωπικό, να καλύπτουν γενικά τις ανάγκες τους αξιοπρεπώς. Βέβαια, σαν τεχνολογικό ίδρυμα που στηρίζεται σε εργαστήρια χρειάζεται χρήματα για τον καλύτερο δυνατό εξοπλισμό τους, σύμφωνα πάντα με τη νέα τεχνολογία.

Επίσης, στον κατάλογο των αιτούντων προστίθεται ο Δήμος Χρυσούπολης, ο οποίος διεκδικεί την ίδρυση ενός Τμήματος για την ενέργεια λόγω του γεωθερμικού πεδίου του Ερατεινού και ο Δήμος Θάσου, ο οποίος διεκδικεί εδώ και πολλά χρόνια την ίδρυση Τμήματος Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.