Το Σαββατο σβηνουμε τα φωτα!

Το ρολόι μετρά αντίστροφα για το μεγαλύτερο παγκόσμιο συμμετοχικό γεγονός ενάντια στην κλιματική αλλαγή και μάλιστα με την υποστήριξη καταξιωμένων προσωπικοτήτων από το χώρο της τέχνης, του αθλητισμού και της δημοσιογραφίας, όπως αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF στην ιστοσελίδα της. Το Σάββατο 27 Μαρτίου, στις 20:30, ολόκληρη η Ελλάδα αναμένεται να πρωταγωνιστήσει εκ νέου στην Ώρα της Γης, σβήνοντας για μια ολόκληρη ώρα τα φώτα, και δίνοντας έτσι το δικό της στίγμα στην παγκόσμια μάχη κατά της αλλαγής του κλίματος.

 

Με σημείο αναφοράς τον δικτυακό τόπο www.wwf.gr/earthhour φορείς, δήμοι, κοινότητες, επιχειρήσεις αλλά και ο καθένας από εμάς, γινόμαστε φέτος οι πρωταγωνιστές της Ώρας της Γης, δημιουργώντας την προσωπική μας ιστοσελίδα και συγκεντρώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες συμμετοχές. Ήδη, περισσότεροι από 100 δήμοι ανά τη χώρα έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους στην Ώρα της Γης, δίνοντας το σύνθημα για μια ακόμη πρωτοπορία της χώρας μας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, κατά την έναρξη της Ώρας της Γης, σημειώθηκε πτώση ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 500 MW, ποσότητα που είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

 

Το κλείσιμο του διακόπτη του ηλεκτρικού μπορεί να είναι μια κίνηση που κάνουμε μηχανικά και που πολλές φορές αμελούμε αφήνοντας τις λάμπες να καίνε άσκοπα. Με το να κλείσουμε όμως τα φώτα στις 8.30 το βράδυ του Σαββάτου 27 Μαρτίου 2010, συμμετέχουμε στην συμβολική κινητοποίηση της οργάνωσης «Ώρα της Γης» για τις κλιματικές αλλαγές. Στην εκδήλωση συμμετέχει και ο «Παρατηρητής της Θράκης» .

 

H «Ώρα της Γης» γεννήθηκε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, ως μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) που καλούσε τους πολίτες του Σίδνεϊ για να σβήσουν τα φώτα τους ένα βράδυ, για μια ώρα. Το WWF είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο ανθρώπων, επιστημόνων, εθελοντών και πολιτών, που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες.

 

Στην πρώτη εκδήλωση συμμετείχαν δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η ενέργεια αυτή σύντομα μετατράπηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως.

 

Μόλις ένα χρόνο αργότερα, η Ώρα της Γης άγγιξε 50 εκατομμύρια πολίτες σε 35 χώρες ανά τον πλανήτη, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο κίνημα υπέρ ενός βιώσιμου μέλλοντος.

 

Το 2009, εκατοντάδες εκατομμύρια πολιτών σε ολόκληρο τον πλανήτη συμμετείχαν στη μεγαλύτερη παγκόσμια συμμετοχική δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Περισσότερες από 4000 πόλεις και 88 χώρες βρέθηκαν στον παλμό της Ώρας της Γης πέρυσι, με την Ελλάδα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

 

Εκτιμάται ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ελλάδα σκοτείνιασαν κατά την Ώρα της Γης, στέλνοντας ένα… εκτυφλωτικό μήνυμα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Συνολικά 489 Δήμοι και κοινότητες 1649 επιχειρήσεις, 845 σχολεία καθώς και 325 φορείς σε ολόκληρη τη χώρα συμμετείχαν στην Ώρα της Γης 2009. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, κατά την έναρξη της Ώρας της Γης, σημειώθηκε πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 500 MW, ποσότητα που είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 500 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

 

Οι ηγέτες των μεγάλων κρατών, στη Συνδιάσκεψη για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, απογοήτευσαν τους πολίτες τους, η ανθρωπότητα όμως δεν σταματά τον αγώνα.

 

Η “Ώρα της Γης 2010” δίνει πάλι φωνή και δύναμη πίσω στον πολίτη και στις τοπικές κοινωνίες, στον αγώνα για ένα καλύτερο και καθαρότερο περιβάλλον.

 

Σας καλούμε να δώσετε και φέτος τη δική σας ταυτότητα στην παγκόσμια εκστρατεία: «Ώρα της Γης 2010» στις 27 Μαρτίου, στις 20:30 μ. μ. και να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα, για ακόμη μία φορά στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

 

Η Ώρα της Γης διοργανώνεται από το διεθνές δίκτυο του WWF. Το WWF είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο ανθρώπων, επιστημόνων, εθελοντών και πολιτών, που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες.

 

Είναι μια οργάνωση που αντιμετωπίζει εποικοδομητικά τις περιβαλλοντικές προκλήσεις του πλανήτη, με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους: από τη διάσωση σπάνιων ειδών έως την αλλαγή του κλίματος. Από τη βιώσιμη ανάπτυξη έως την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Η Ελλάδα στην πρώτη «τριάδα» για την Ώρα της Γης 2010

Μόλις τρεις μέρες πριν από την Ώρα της Γης 2010 η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη τριάδα μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην παγκόσμια αυτή δράση κατά της αλλαγής του κλίματος. Μπορούμε όμως ακόμα καλύτερα! Το Σάββατο 27 Μαρτίου 2010 στις 20.30 το βράδυ σβήνουμε ΟΛΟΙ τα φώτα για μια ώρα και μεταδίδουμε το μήνυμα για την αναγκαιότητα καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

 

Ήδη 206 δήμοι και κοινότητες της χώρας έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του WWF Ελλάς, ενώ τη συμμετοχή τους έχουν δηλώσει 232 σχολεία και εκπαιδευτικοί οργανισμοί και 733 φορείς και επιχειρήσεις. Επιπλέον, περισσότεροι από 16.000 ιδιώτες έχουν εγγραφεί στον επίσημο δικτυακό τόπο της Ώρας της Γης www.wwf.gr/earthhour, ενώ οι συμμετοχές σε σχετικές ομάδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες. Κατά την Ώρα της Γης 2010 παγκοσμίως αναγνωρίσιμα μνημεία όπως η Ακρόπολη, ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο Λευκός Πύργος και η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου θα παραμείνουν στο σκοτάδι.

 

Η Ώρα της Γης 2010 δίνει φωνή και δύναμη πίσω στον καθένα από εμάς. Είναι μια συμβολική κίνηση για να εντείνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Σε αυτόν τον αγώνα, η συμμετοχή και η υποστήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών είναι η πλέον σημαντική. Στέλνοντας με SMS τη λέξη ΚΛΙΜΑ στο 54234, από 13 έως και 31 Μαρτίου, καθένας μπορεί να συνεισφέρει στις προσπάθειες του WWF Ελλάς για την αναχαίτιση της μεγαλύτερης απειλής που αντιμετώπισε ποτέ ο πλανήτης.

 

Η χρέωση ανά SMS είναι €1,21 συμπεριλαμβανόμενου ΦΠΑ. Με την υποστήριξη των εταιριών COSMOTE, VODAFONE, WIND, στο πλαίσιο της υπηρεσίας «ΠΡΟΣΦΕΡΩ».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.