Το Σαββατο στην αιθουσα εκδηλωσεων της Νομαρχιας

Το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2007,στις 8 το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομαρχίας Ροδόπης, θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη Συναυλία της γυναικείας χορωδίας του Ιερού Ναού των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης.

Το καλλιτεχνικό σχήμα που θα εμφανισθεί, είναι διεθνούς κύρους, με αλλεπάλληλες εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έχει κατ’ επανάληψη εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε Διεθνείς διαγωνισμούς και έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις.

Η εξασφάλιση της εμφάνισης της χορωδίας στην Κομοτηνή πρέπει να θεωρηθεί μεγάλη επιτυχία, δεδομένου του ιδιαίτερα βεβαρημένου προγράμματος της, με εμφανίσεις στο Πανεπιστήμιο και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Η χορωδία του Ι.Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων διακρίσεων, απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο στην Ολυμπιάδα χορωδιών στο Σιάνμεν της Κίνας το 2006, ενώ το 2007 απέσπασε Χρυσό Μετάλλιο στο “5th Brahms International Choir Festival”, στο Wernigerode της Γερμανίας. Το έτος 2008 θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα χορωδιών στην Αργεντινή.


Τη χορωδία διευθύνει η Κα Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου, ενώ στο πιάνο θα συνοδεύει ο Κος Νίκος Ζαφρανάς.

Θα ερμηνεύσει τραγούδια Θεοδωράκη, Χατζηδάκι, Ξαρχάκου κα.

Η είσοδος στο κοινό είναι ελεύθερη.

Ποια είναι η Μαρία Ε. Μελιγκοπούλου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα Θεωρητικά στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις σπουδές της με υποτροφία στο μεταπτυχιακό τμήμα διεύθυνσης χορωδίας του Boston University με τους Ann Jones και David Hoose, από όπου αποφοίτησε με βαθμό Άριστα. Είναι υποψήφια διδάκτορας του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστημίου και διδάσκουσα το μάθημα Διεύθυνση Μουσικών Συνόλων στο Παν/μιο Μακεδονίας, στο ΑΠΘ και στο Ιόνιο Παν/μιο.

Εχει δώσει πάνω από 500 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη (Αγγλία, Αυστρία, Ολλανδία, Φιλλανδία, Γερμανία, Τσεχία, Ιταλία, Ελβετία, Ουγγαρία, κ.α.), καθώς και στην Κίνα, Νότιο Αφρική, Αίγυπτο, Καναδά και Η.Π.Α. Εχει λάβει μέρος σε χορωδιακά συνέδρια στην Ελλάδα, Ιαπωνία, Η.Π.Α. και Καναδά ως σύνεδρος και ως εισηγήτρια. Είναι μέλος του National Music Honor Society των Η.Π.Α.

Έχει αποσπάσει μεγάλο αριθμό πανελλήνιων και Διεθνών διακρίσεων ανάμεσα στις οποίες η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Χορωδιών (2000 & 2006), τα Διεθνή Χορωδιακά Φεστιβάλ Αθηνών και Ρόδου (1990,1992,1998,2000,2003), οι Πανελλήνιοι Μουσικοί Αγώνες του Υπ.Παιδείας (Πρώτα βραβεία 2002 & 2007), τα διεθνή φεστιβάλ της Interkultur (1986,1997, 2007) κ.α.

Έχει συνεργαστεί με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και την ΚΟΘ σε σημαντικά έργα για χορωδία και ορχήστρα όπως το War Requiem του Britten, Carmina Burana του Orff, Fantasia και 9η Συμφωνία του Beethoven, St. Mathew Passion του Bach, όπερα Turandot του Puccini, 2η Συμφωνία του Θοδωράκη, Όλβιος Τάφος του Αδάμη κ.α. Ειδικεύεται επίσης στο ρεπερτόριο για παιδικές χορωδίες.

Το 1992 ίδρυσε και διευθύνει μέχρι σήμερα τη Χορωδία του Ι. Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης. Είναι διευθύντρια των χορωδιών του Ελληνικού Κολεγίου, και του Νέου Ωδείου. Είναι επίσης πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και δικηγόρος παρ εφέταις.

Χορωδία Ι. Ν. Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης

Η Χορωδία Ι. Ν. Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1992 από την σημερινή της διευθύντρια Μαρία Μελιγκοπούλου.

Στα 15 χρόνια λειτουργίας της η χορωδία έδωσε πάνω από 250 συναυλίες στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ρόδο, Κεφαλλονιά, Κρήτη, Βόλο, Σέρρες,κτλ),
καθώς και στο εξωτερικό (Αυστρία, Ελβετία, Ιταλία, Αγγλία, Τσεχία, Φιλλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Κίνα, κτλ.). Το 2002 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου της Πρετόρια στην Νότιο Αφρική. Εχει λάβει μέρος σε πανελλήνια και διεθνή χορωδιακά φεστιβάλ και έχει αποσπάσει μεγάλο αριθμό διακρίσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται η απόκτηση αργυρού μεταλλίου στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Χορωδιών «Choir Olympics 2000» στo Linz της Αυστρίας καθώς και ο τίτλος της καλύτερης Ελληνικής Χορωδίας Ομοίων Φωνών στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Αθηνών. Τον Ιούλιο του 2006, κατέκτησε Χάλκινο Μετάλλιο στο “4th World Choir Games” που πραγματοποιήθηκε στο Xiamen της Κίνας, ενώ το παιδικό της τμήμα συμμετείχε στο μη διαγωνιστικό Φεστιβάλ της Τοσκάνης στην Ιταλία τον Ιούλιο του 2006. Το 2007 απέσπασε Χρυσό Μετάλλιο στο “5th Brahms International Choir Festival”, στο Wernigerode της Γερμανίας.

Η χορωδία έχει συνεργαστεί με τo Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε παραγωγές όπως η όπερα «Turandot» του Puccini,το “War Requiem” του B.Britten, «Ο κούκος των Χριστουγέννων», «Κατά Ματθαίον Πάθη» του J.S.Bach, καθώς και σε συναυλίες στο Φουαγιέ του ΜΜΘ.

Εχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, σε έργα όπως η “Carmina Burana” του Karl Orff, ο «Όλβιος Τάφος» του Μ.Αδάμη, σε Α’ Παγκόσμια Εκτέλεση κτλ, με την συμφωνική της Φιλιππούπολης, του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Ν.Ω.Θ., της ΕΤ-3, την Καμεράτα, έχει λάβει μέρος στο Φεστιβάλ Αθηνών, έχει μαγνητοσκοπήσει για την Ελληνική και Γερμανική Κρατική τηλεόραση και έχει εκδώσει 4 ψηφιακούς δίσκους με επιλεγμένα έργα του ρεπερτορίου της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.