Το Σαββατο η πρεμιερα της εθελοντικης δρασης «Ο Αη Βασιλης αργησε μια μερα»

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 συλλόγων και πλούσιο πρόγραμμα δράσεων - Άρτεμις Τσολάκη, υπεύθυνη δράσης «Μέσα από τη δράση αυτή είδαμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε από όποια πλευρά και να βρισκόμαστε»

Η κοινωνική δράση με τίτλο «Ο Αη Βασίλης, άργησε μια μέρα», με στόχο την στήριξη των οικογενειών σε ανάγκη, θα πραγματοποιηθεί για 4η συνεχόμενη χρονιά στην πόλη μας από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 31 Ιανουαρίου 2016.
 
Με την επιτυχία της εθελοντικής δράσης να βαίνει συνεχώς αυξανόμενη, οι φετινές συμμετοχές συλλόγων, φορέων και καταστηματαρχών ξεπερνούν τις 50, ενώ πλουσιότερο από ποτέ είναι φέτος και το πρόγραμμα των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο αυτής και το οποίο ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες.
 
 «Όλοι μαζί μπορούμε» είναι το σύνθημα που υιοθέτησε και ευελπιστεί να μεταδώσει με ένα χαρούμενο και διασκεδαστικό τρόπο στην πόλη μας, η εθελοντική αυτή δράση, που έχει ως στόχο τη συγκέντρωση τροφίμων που θα διατεθούν στις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής, για τη στήριξη οικογενειών σε ανάγκη.
 
Στη δράση συμμετέχουν, μαγαζιά και καφετέριες, χώροι πολιτιστικών εκδηλώσεων, πολιτιστικοί σύλλογοι, εθελοντικές ομάδες, και όλοι όσοι έχουν διάθεση να στηρίξουν οικογένειες, παίζοντας! Φέτος η δράση πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας θέλοντας να δώσει και ένα πανελλήνιο μήνυμα που δεν είναι άλλο από το «η ισχύς εν τη ενώσει».
 
Η δράση στην Κομοτηνή φέτος ξεκινά έχοντας ήδη συγκεντρώσει από εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά την εορταστική περίοδο στην Κομοτηνή, περισσότερους από 22 γεμάτους με τρόφιμα σάκους του Άη Βασίλη, ευελπιστώντας να ξεπεράσει φέτος τους 7 τόνους τροφίμων που συγκεντρώθηκαν πέρυσι.
 
Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την πανηγυρική έναρξη η υπεύθυνη της δράσης και το πρόσωπο πίσω από την όλη πρωτοβουλία, η κ. Άρτεμις Τσολάκη μίλησε στο Ραδιόφωνο του «ΠτΘ» που φέτος θα φιλοξενήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης τον αργοπορημένο Άη Βασίλη σε ρόλο ραδιοφωνικού παραγωγού, για το περιεχόμενο και τους στόχους της φετινής διοργάνωσης.
 
Άρτεμις Τσολάκη λοιπόν…
 
ΠτΘ: «Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα» είναι μια δράση που πραγματοποιείται για τέταρτη χρονιά στην πόλη μας και ξεκινάει τις επόμενες ημέρες με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων. Πέρυσι συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 7 τόνοι τροφίμων, αριθμός που φαντάζομαι είναι και ο στόχος που επιθυμείτε να ξεπεράσετε φέτος…
Α.Τ.:
Φέτος έγινε μια πολύ καλή αρχή με τον Άη Βασίλη που παίζει μπάσκετ, μια πρωτοβουλία της ΑΕΚ, του Αίαντα και του ΓΑΣ Κομοτηνής, οι οποίοι επειδή έχουν το πρωτάθλημα τις ημερομηνίες κατά τις οποίες θα διεξαχθεί φέτος η δράση δε θα μπορούσαν να συμμετέχουν. Έτσι πραγματοποίησαν μια δράση την περίοδο των Χριστουγέννων. Η πρώτη αυτή δράση στέφθηκε από ιδιαίτερη επιτυχία δίνοντάς μας τη δυνατότητα να ξεκινάμε με ένα «αβάντζο» 20 σάκων, οπότε νομίζω ότι θα πάει πάρα πολύ καλά φέτος. Επίσης έχει πραγματοποιηθεί ακόμα μία εκδήλωση από τον Η΄ Παιδικό Σταθμό της πόλης μας κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, οπότε έχουμε και άλλους δύο σάκους από κει, τους οποίους και θα αθροίσουμε στους σάκους που θα μαζευτούν από τις 23 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. 

«Στόχος μας είναι από τη μια να συγκεντρώνουμε τρόφιμα, αλλά από την άλλη να βρούμε ένα κίνητρο, να ενεργοποιήσουμε τον κόσμο και όλοι μαζί να ενωθούμε για έναν φιλανθρωπικό σκοπό»

ΠτΘ: Μιλάμε για μια δράση η οποία ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια από τη Λάρισα.
Α.Τ.:
Εκείνο έχει τη μορφή φεστιβάλ. Μαζεύουν όλοι οι τοπικοί σύλλογοι, δημιουργούν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, στις οποίες όμως δεν αναλαμβάνει την διοργάνωση ο κάθε σύλλογος της πόλης, αλλά η οργανωτική επιτροπή του «Αη Βασίλη άργησε μια μέρα». Αυτή είναι η διαφορά. Στην Κομοτηνή είπαμε να δημιουργήσουμε ένα παιχνίδι χρωμάτων, ανάμεσα σε συλλόγους ώστε να ενεργοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Στόχος μας είναι από τη μια να συγκεντρώνουμε τρόφιμα, αλλά από την άλλη να βρούμε έναν τρόπο, ένα κίνητρο, να ενεργοποιήσουμε τον κόσμο, τους συλλόγους και όλοι μαζί να ενωθούμε για έναν φιλανθρωπικό σκοπό. Οι σύλλογοι συνεργάζονται με τα καταστήματα, με καφέ, εστιατόρια, διάφορους χώρους, όπου τοποθετούν το σάκο τους, το stand και ο κόσμος πηγαίνει τα τρόφιμα εκεί. Πολλές φορές οι ίδιοι οι σύλλογοι σε συνεργασία με τους χώρους δημιουργούν κάποιες εκδηλώσεις, δράσεις, ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν περισσότερο κόσμο. 

«Το μεγάλο μπράβο απευθύνεται στους συλλόγους, στους υποστηρικτές και σε όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι βοηθάνε κάθε χρόνο»

ΠτΘ: Στην Κομοτηνή υπάρχει οργανωτική ομάδα, ωστόσο η βασική κινητήριος δύναμη της δράσης είναι ο εθελοντικός της χαρακτήρας και ο εθελοντισμός.
Α.Τ.:
Είναι μια δράση όλων των συλλόγων κι όλων των ανθρώπων οι οποίοι συμμετέχουμε στη δράση. Δεν υπάρχει κάποιος σύλλογος ΜΚΟ που να ονομάζεται «ο Άη Βασίλης άργησε μια μέρα». Εμείς απλά διευκολύνουμε την επικοινωνία μεταξύ των συλλόγων, την «οργάνωση», το να μοιραστούν τα stands σε διάφορους χώρους, οι αφίσες, κλπ. Το μεγάλο μπράβο απευθύνεται στους συλλόγους, στους υποστηρικτές και σε όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι βοηθάν κάθε χρόνο. Φέτος στην οργανωτική επιτροπή έχουμε πολλούς εθελοντές.

Πέρα από τους προσκόπους οι οποίοι μας ακολουθούν όλα αυτά τα χρόνια – γιατί όλος αυτός ο όγκος των τσουβαλιών πρέπει να μετακινηθεί από τους χώρους που έχουν τοποθετηθεί σε μια αποθήκη, να γίνει ο διαχωρισμός που είναι ίσως και το δυσκολότερο κομμάτι της όλης δράσης- στο πλευρό μας έχουμε την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, για πρώτη φορά φέτος τους Έφεδρους Αξιωματικούς και επίσης έχουμε δημιουργήσει και το Εργαστήρι του Άη Βασίλη το οποίο συνθέτουν τα παιδιά από το Europe Direct Κομοτηνής, οι οποίοι θα αναλάβουν να μοιράσουν τους σάκους, να γράψουν τους επαίνους, να κολλήσουν τις αφίσες, κλπ. 

«Φέτος συμμετέχουν περισσότεροι από 50 σύλλογοι»

ΠτΘ: Είμαστε λίγες μέρες πριν την έναρξη της εθελοντικής δράσης. Μέχρι στιγμής υπάρχουν αριθμητικά δεδομένα ως προς τους συλλόγους τους οποίους συμμετέχουν και τα καταστήματα;
Α.Τ.:
Μέχρι τώρα έχουμε περίπου πενήντα συλλόγους που συμμετέχουν. Καταφέραμε και ξεπεράσαμε τον περσινό αριθμό συμμετοχής. Η μεγάλη μας χαρά είναι ότι συμμετέχουν οι παιδικοί σταθμοί. Είχε ξεκινήσει πέρυσι ο Β΄ Παιδικός Σταθμός με ένα bazaar που είχε κάνει που μας συγκίνησε όλους, ενώ ακολούθησαν το παράδειγμά τους και ο Γ΄ Παιδικός Σταθμός, ο Ε΄ Παιδικός Σταθμός, ο Η΄ Παιδικός Σταθμός. Χαιρόμαστε πολύ που τα παιδάκια μπαίνουν από τόσο νωρίς σε μια τέτοια διαδικασία εθελοντισμού και έχουμε συνεννοηθεί με τις δασκάλες τους να τα καλέσουμε και στο χώρο που θα γίνει η διαλογή, ώστε να συμμετέχουν ακόμη πιο ενεργά, να χαρούν ακόμη περισσότερο την προσφορά και να αντιληφθούν το καλό και την αίσθηση ικανοποίησης που προκύπτει από το να βοηθάμε τους συνανθρώπους μας. 

«Η Κομοτηνή έχει πολλά πράγματα να προσφέρει, αλλά της λείπει το κίνητρο»

ΠτΘ: Ξεκινώντας μπορούσατε να φανταστείτε ότι η δράση αυτή στην Κομοτηνή θα φτάσει σ’ αυτά τα μεγέθη και κυρίως να καταφέρει να κάνει αυτό που κατάφερε, να φέρει δηλαδή κοντά σύσσωμη την τοπική κοινωνία; Να φέρει κοντά συλλόγους, επιχειρηματίες και όχι μόνο και να συνεργαστούν για έναν κοινό σκοπό, δείχνοντας μας πως είναι η φιλανθρωπία και ο εθελοντισμός στην πράξη;
Α.Τ.:
Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να έχει τόσο μεγάλη ανταπόκριση, τόσο μεγάλη συμμετοχή και συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον. Τελικά φαίνεται ότι αδικούμε λίγο την Κομοτηνή. Έχει πολύ περισσότερα πράγματα να προσφέρει. Ίσως να της λείπει το κατάλληλο κίνητρο. Μέσα από τη δράση αυτή είδαμε ότι όντως μπορούμε οι Κομοτηναίοι να συνεργαστούμε από όποια πλευρά και να βρισκόμαστε.

Δεν υπήρξε στιγμή που να ζητήσουμε από κάποιον βοήθεια και να την αρνηθεί και είμαι πολύ χαρούμενη που το λέω αυτό. Και από συλλόγους και από καταστηματάρχες και από χορηγούς τους οποίους έχουμε και όλοι εθελοντικά συμμετέχουν και θέλουν να βοηθήσουν στην προσπάθεια αυτή. Νομίζω ότι η συνέχεια, η υπομονή και η επιμονή στο να πετύχει αυτός ο σκοπός είναι που βοήθησε να δεθούν όλα αυτά τα άτομα, όλοι αυτοί οι σύλλογοι και να έχει μια συνέχεια και ελπίζουμε να είναι συνεχώς ανοδική στο μέλλον.
 
ΠτΘ: Ο Άη Βασίλης γίνεται και ραδιοφωνικός παραγωγός. Από τις 23 έως τις 31 Ιανουαρίου, το ραδιόφωνο του Παρατηρητή θα έχει την τιμή, επί καθημερινής βάσεως, να φιλοξενεί όλους τους «πρωταγωνιστές» των δράσεων των οποίων θα πραγματοποιούνται καθημερινά, στα πλαίσια του «Άη Βασίλη Άργησε μια μέρα».
Α.Τ.:
Θα είναι μια πολύ ωραία εκπομπή, θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες, που είναι πολλοί, να εκφράσουν τις απόψεις τους, που νομίζω ότι μπορεί να βγάλει και πολύ καλά συμπεράσματα για τη δράση που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου.
 
ΠτΘ: Θα πρέπει να αναφερθούμε και στους ανθρώπους που στηρίζουν, πέρα από το εθελοντικό κομμάτι, την δράση υπό την μορφή των χορηγιών. Ποιοι είναι αυτοί λοιπόν;
Α.Τ.:
Σαφώς και θα πρέπει να αναφερθούμε στους ανθρώπους που μας βοηθούν και χορηγικά, οι οποίοι είναι καταρχάς οι Roommates Creativity Team, και συγκεκριμένα η κ.Βάσω Χατζητσαούση, που εδώ και τέσσερα χρόνια φτιάχνει τις αφίσες, η κοπέλα που έχει εμπνευστεί και έχει σχεδιάσει τον Άη Βασίλη μας, το πρόγραμμα και έδωσε μορφή στην ιδέα μας. Η κ.Εύη Μπουτάρα με το E.b. la petite boutique η οποία μας φτιάχνει τον Άη Βασίλη κάθε χρόνο τον οποίο δίνουμε σαν βραβείο για την ομάδα που έχει συγκεντρώσει τα περισσότερα τρόφιμα, οι ΑΦΟΙ Ζαμπογιάννη Ο.Ε. και συγκεκριμένα η Αριάδνη, που μας έχει χορηγήσει όλους τους σάκους τους οποίους βρίσκουμε μέσα στην πόλη, ο dj Λαγός που καλύπτει φωτογραφικά το event και παίζει και μουσική εθελοντικά σε διάφορες εκδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται, το mama’s cleaners και ο κ.Γιώργος Διαλεκτάκης μας έχει πλύνει όλους τους σάκους που χρησιμοποιήσαμε πέρσι για να μπορέσουμε να τους χρησιμοποιήσουμε και φέτος, ο Μυλωνάς μας έδωσε χρώματα, βερνίκια για να βάψουμε και να συντηρήσουμε τα stand μας, ο Κωσταρέλης παιχνίδια, ο οποίος ντύνει κάθε χρόνο τον Άη Βασίλη μας, την Αγιοβασιλίνα μας, τα ξωτικά μας, και μας προσφέρει όλη αυτή την όμορφη νότα, ο ΤΖΕΒΕΛΕΚΙΔΗΣ HOME και WELCOME STORES ΤΖΕΒΕΛΕΚΙΔΗΣ, οι οποίοι μας στήριξαν στο να εκτυπώσουμε κάποιο από το έντυπο υλικό το οποίο χρειαζόμαστε, ο Λαγάκης και το 24hours market που θα μας χορηγήσουν τρόφιμα, τα βιβλιοχαρτοπωλεία «Βαφειάδης», το ΚΤΕΛ που θα μας βοηθήσει με την μεταφορά της μπάντας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την παραχώρηση του κεντρικού αμφιθεάτρου, οι εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης», που συμβάλουν στη δημιουργία εντύπων και φυσικά δεν ξεχνάμε το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, που έχει αναλάβει τον μεγαλύτερο όγκο των εκτυπωτικών της δράσης αυτής, την ΔΚΕΠΠΑΚ, η οποία μας παραχώρησε το γήπεδο, και μας διευκολύνει και σε οτιδήποτε άλλο χρειαστούμε και τέλος ο Δήμος Κομοτηνής που μας παραχωρεί τις πλατείες και μας δίνει την άδεια να πραγματοποιήσουμε όλη αυτή τη δράση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.