Το Σαββατο η δευτερη φαση του Μαθηματικου Διαγωνισμου «Ευκλειδης»

Η δεύτερη φάση του Μαθηματικού διαγωνισμού «Ευκλείδης» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 17 Ιανουαρίου στο Β’ Ενιαίο Λύκειο Κομοτηνής με τη συμμετοχή τριάντα τεσσάρων μαθητών από τα σχολεία του νομού μας, οι οποίοι κατόρθωσαν να διακριθούν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού «Θαλής». Ο διαγωνισμός να σημειωθεί ότι θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της ΕΜΕ Παραρτήματος Ροδόπης κ. Λίνα Λαζαρίδου «μέσω αυτών των διαγωνισμών δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν τις ικανότητές τους και κυρίως να διαγωνισθούν στα μαθηματικά. Αυτό το κάνουν με μεγάλη χαρά και φαίνεται από την ανταπόκρισή τους στο συγκεκριμένο θεσμό πανελλαδικά σε όλες τις φάσεις. Παρόλο που τα θέματα είναι δύσκολα και τα παιδιά δυσκολεύονται κάθε χρόνο βλέπουμε ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται».

Κάθε χρόνο στο Νομό Ροδόπης τα παιδιά που συμμετέχουν είναι περίπου διακόσια ο αριθμός βέβαια των οποίων μειώνεται στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Γενικότερα η ανταμοιβή των μαθητών είναι ηθική κατά την κ. Λαζαρίδου. «Μπορεί να κάνουμε μια εκδήλωση και να τα τιμούμε με κάποια βραβεία, τα οποία βέβαια είναι ενδεικτικά, γιατί δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να κάνουμε κάτι περισσότερο. Απλά είναι μια διάκριση για τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους, τους δασκάλους τους».

Η συμμετοχή των μαθητών στο διαγωνισμό αυτό είναι οικιοθελής. Γίνεται ανακοίνωση στο σχολείο και η προσέλευση είναι ελεύθερη.

Η κ. Λαζαρίδου
χαρακτηρίζει τα θέματα που τα παιδιά καλούνται να λύσουν δύσκολα. «Κάποια είναι μέσα στην ύλη τους κάποια όχι, μπορεί δε να έχουν και πρακτικό χαρακτήρα. Με αυτού του είδους τα θέματα πράγματι διακρίνεται αυτός που έχει θετικό μυαλό. Βέβαια εμείς έχουμε ενημερώσει την κεντρική επιτροπή, επειδή πολλές φορές τα παιδιά δεν έχουν διδαχθεί την ύλη, γιατί σίγουρα τα αναλυτικά προγράμματα μπορεί να ορίζουν, στην πράξη όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπάρχουν τέτοιους είδους διαμαρτυρίες. Μπορεί δηλαδή το παιδί να κληθεί να λύσει θέμα που δεν έχει διδαχθεί τη θεωρία. Παρόλα αυτά όταν ο μαθητής έχει θετικό μυαλό μπορεί να ανταπεξέλθει και εκεί είναι η ομορφιά της συμμετοχής».

Στην δεύτερη φάση του διαγωνισμού συμμετέχουν τριάντα τέσσερις μαθητές. Εκείνο το οποίο όμως επισημαίνει η κ. Λαζαρίδου είναι ότι όσο μεγαλώνουν οι τάξεις, «και συγκεκριμένα στο Λύκειο τα παιδιά που συμμετέχουν είναι λιγότερα σε αριθμό. Οι περισσότεροι που συμμετέχουν σε αυτούς τους διαγωνισμούς είναι μαθητές γυμνασίων και πρώτης Λυκείου, γιατί προφανώς οι απαιτήσεις των παιδιών και λόγω του φόρτου εργασίας είναι αυξημένες».

Το τρίτο στάδιο του διαγωνισμού γίνεται στην Αθήνα και όπως σημειώνει η κ. Λαζαρίδου κάθε χρόνο ο Νομός Ροδόπης εκπροσωπείται στη συγκεκριμένη φάση άλλοτε με μεγαλύτερο και άλλοτε με μικρό αριθμό μαθητών.

Η κ. Λαζαρίδου ευχαριστεί τέλος τον διευθυντή του Β’ Λυκείου Κομοτηνής που δέχθηκε ο διαγωνισμός φέτος να γίνει στις αίθουσες του κτιρίου.

Στέγη του Παραρτήματος

Το θέμα της στέγης του Παραρτήματος έχει δρομολογηθεί και η κ. Λαζαρίδου ευχαριστεί τον Προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ροδόπης κ. Πανδρεμένο «γιατί πραγματικά ενδιαφέρθηκε για την εύρεση στέγης του παραρτήματος». Έτσι στο κτήριο που στεγάζονταν παλιότερα η Πρόνοια δόθηκε χώρος στην ΕΛΜΕ και στο Παράρτημα της Μαθηματικής Εταιρείας Νομού Ροδόπης και αυτή τη στιγμή γίνονται παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση του χώρου.

Μελλοντικές εκδηλώσεις

Στα σχέδια του Παραρτήματος και η διοργάνωση ημερίδας στο τέλος Φλεβάρη. «Προσπαθούμε για τη διοργάνωσή της με τη στήριξη του συμβούλου Μαθηματικών κ. Ευθύμογλου. Δεν ξέρουμε αν τελικά ευοδωθεί η σκέψη μας γιατί υπάρχει οικονομική στενότητα. Εμείς όμως θέλουμε να τη διοργανώσουμε».

Τέλος η ΕΜΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΡΟΔΟΠΗΣ συγχαίρει τους μαθητές για την επιτυχία τους στον διαγωνισμό «Θαλής» της ΕΜΕ και τους εύχεται ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ στην επόμενη φάση του διαγωνισμού

Α.Π.

Οι μαθητές που θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό είναι:

Β΄ Γυμνασίου

ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΚΑΚΑΖΑΝΗ ΜΑΡΙΑ 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΚΡΟΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΣΕΒΔΥΝΙΔΗΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΤΖΕΛΕΠΗΣ ΠΑΡΗΣ 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΦΩΤΗΣ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Γ΄ Γυμνασίου

ΑΔΑΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΕΣΑΓΙΑΝ ΣΤΕΠΑΝ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑΟΣ ΘΕΟΔΩΡΗΣ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΚΟΤΖΑΜΑΝΗ ΜΑΡΙΝΑ-ΤΡΙΑΝΤΑΦ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΚΡΟΚΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΝΤΟΣΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Α΄ Λυκείου

ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ ΚΑΛΛΙΡΟΗ 3ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 1ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΛΥΡΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΔΟΜΝΑ 1ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΜΑΚΡΗ ΙΩΑΝΝΑ 1ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 3ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ-ΡΟΛΑΝΔΟΣ 3ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ 3ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ ΑΝΝΑ 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΤΡΥΠΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 1ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΤΣΑΚΙΡΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ 2ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΤΣΑΚΙΡΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ 3ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΤΣΙΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ 1ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Β΄ Λυκείου

ΑΨΕΜΙΔΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ 1ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΓΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 2ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 3ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Γ Λύκειου

ΔΟΥΡΟΥΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 3ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

ΚΑΦΑΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 2ο ΕΝΙΑΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.