Το Σαββατο η αυλαια των φετινων εκδηλωσεων του Μικρου Διακοσμου

Με μια βραδιά «σύμπραξης» ποίησης και μουσικής με «εκλεκτούς» εκπροσώπους του είδους

Γιάννης Βουλτσίδης, σκηνοθέτης- ιδιοκτήτης «Μικρός Διάκοσμος»
«Η σοβαρή τέχνη γεννάει ερωτήματα και καλλιεργεί έντεχνα την δίψα για τα έμορφα»

Με μία βραδιά «σύμπραξης» ποιητών από τη Μακεδονία και τη Θράκη και «εκλεκτών» μουσικών, ρίχνουν το προσεχές Σάββατο, 22 Αυγούστου, «αυλαία» οι φετινές εκδηλώσεις του πολιτιστικού χώρου «Μικρός Διάκοσμος» στον Ίμερο.

Με τρόπο πολυμορφικό και πολλές εκπλήξεις ο «Μικρός Διάκοσμος» ολοκληρώνει και φέτος τον κύκλο εκδηλώσεων που φέτος πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, που περιλάμβαναν βραδιές ποίησης, θεάτρου, μουσικής και φυσικά Καραγκιόζη, στον οποίο εξειδικεύεται ο σκηνοθέτης και ιδιοκτήτης του πολιτιστικού χώρου Γιάννης Βουλτσίδης.

Ο κ. Βουλτσίδης μίλησε στον «ΠτΘ» κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό των φετινών εκδηλώσεων, προαναγγέλλοντας επίσης την συνεργασία του Μικρού Διακόσμου με το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

Ο λόγος στον ίδιο…

ΠτΘ: Δωδέκατη συνεχή χρονιά  ο Μικρός Διάκοσμος «ιερουργεί». Θα μπορούσατε να κάνετε μια αισθητική και φιλοσοφική σούμα;
Γ.Β.:
Η ομορφιά από μόνη της είναι η ύψιστη φιλοσοφία.  Θα μου πείτε για ποια ομορφιά μιλάτε, κλασική κλασικίστικη, μοντέρνα, μεταμοντέρνα; Αυτός είναι ένας λόγος. Με μια λέξη όμως, ομορφιά που δεν έχει αγωνία, γι αυτό που συμβαίνει  σήμερα δίπλα της, είναι ήδη νεκρή, μουσειακή.

ΠτΘ: Εσείς την αγωνία σας πώς την εκφράζετε;
Γ.Β.:
Ποικιλοτρόπως. Ως γνωστόν μερικά πραγματάκια στον άνθρωπο, μερικές σταθερές, σχηματίζονται από την πολύ μικρή του ηλικία. Για παράδειγμα η περιέργεια. Το ένστικτο της περιέργειας μπορεί να ευνουχιστεί, ή να αναπτυχθεί αναλόγως  τους γονείς, το δάσκαλο και το περιβάλλον.

Η σοβαρή τέχνη, δεν είναι απαντήσεις  σε όλα τα ερωτήματα, μάλλον περισσότερο γεννάει ερωτήματα και καλλιεργεί έντεχνα τη δίψα για τα έμορφα.  Εμείς με την τέχνη μας, την σύμπλευση θεάτρου σκιών, κλασικού θεάτρου και  αφήγησης, στοιχεία περφόμανς και ζωντανής μουσικής, έχουμε δώσει εξετάσεις στο πανελλήνιο  και φυσικά προηγούμαστε  στο είδος μας από την Αθήνα αρκετές δεκαετίες. Αυτό πλέον το αναγνωρίζουν όσοι ασχολούνται με επάρκεια μετά των τεχνών.

ΠτΘ: Ανάμεσα σε αυτούς το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής που οι πληροφορίες μας λένε ότι αναμένεται να συνεργαστείτε…
Γ.Β.:
Έφτασε όντως η ώρα για την συνεργασία Μικρού Διακόσμου και ΔΗΠΕΘΕ. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τον πρόεδρό του κ. Γιάννη Κυριαζή και οι πρόβες έχουν ήδη ξεκινήσει. Ο λόγος για μια μουσικοχορευτική παράσταση με θέμα τους δυο αρχαίους πόνους. Η Ιωνία, και τι σημαίνει για τον Έλληνα, η απομάκρυνσή του  απ’ αυτή, τόσο ιδεατά όσο και πραγματικά.  Ο τίτλος της δουλειάς  είναι «Ανακρέων: Ραβασάκι στην Ιωνία». Χωρίζεται σε δυο μέρη.  Αρχαία Ιωνία με πρωταγωνιστή τον Ανακρέοντα και Νέα Ιωνία με πρωταγωνιστή τον Ντίνο Χριστιανόπουλο.

ΠτΘ: Πώς προέκυψε ο Ντίνος Χριστιανόπουλος;
Γ.Β.:
Είναι γνωστή η συνεργασία  που είχαμε αυτά τα χρόνια. Μελοποίησα, κάποιους στίχους που μου μετέφρασε για τον Ανακρέοντα και δουλέψαμε στο σπίτι του, το «λιμπρέτο» της παράστασης που θα παρακολουθήσετε. Αλλά γι’ αυτό θα πούμε περισσότερα στην ώρα τους.

ΠτΘ: Τι αναμένεται το προσεχές διάστημα στον Μικρό Διάκοσμο;
Γ.Β.:
Την προσεχή Παρασκευή, 21 Αυγούστου, το βράδυ ετοιμάζουμε μία όμορφη μουσική εκδήλωση με βάση τα  λιμάνια στην ρεμπέτικη εκδοχή τους και σε μια πιο σύγχρονη με δώδεκα μουσικές «θαλασσογραφίες» δικές μου. Θα αποδοθούν με την μπάντα του Μικρού Διάκοσμου και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ακολούθως το Σάββατο, 22 Αυγούστου, ετοιμάζουμε μία μεγάλη ποιητική – μουσική εκδήλωση, όπου ποιητές από τη Μακεδονία και τη Θράκη θα παρουσιάσουν δουλειά τους σε δημιουργική σύμπραξη με ζωντανή μουσική. Παρουσίες όπως του μεγάλου μπασίστα Βαγγέλη Κοντόπουλου, του κλασικού κιθαρίστα και συνθέτη Άγγελου Ζαγοριανού, του ποιητή και τραγουδιστή Κώστα Ταβουλτσίδη, του Θανάση Μουσόπουλου, του Θανάση Γιαλαμά και άλλων. Φυσικά όποιος θέλει μπορεί να μας εκπλήξει με την ποίησή του μπουγιουρούμ.

ΠτΘ: Προηγήθηκαν κι άλλες εκδηλώσεις;
Γ.Β.:
Φυσικά παραστάσεις Καραγκιόζη κι ένα κύκλο καινούργιο που ανοίξαμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, πάνω στο ευαίσθητο θέμα της «συναισθηματικής Γεωγραφίας».

Πολλοί  ιστορητές της ευρύτερης περιοχής έχουν καταθέσει  «μικροϊστορίες» τοπικού χαρακτήρα-που είναι τόσο της μόδας σήμερα-, αλλά εμείς την κινούμε εδώ και είκοσι χρόνια. Έχει μαζευτεί ένα πλούσιο υλικό για ποικίλη χρήση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.