Το ψυχορραγημα του σοσιαλιστικου οικοδομηματος

Σώτη Τριανταφύλλου, «Το λούνα παρκ στο ιερό βουνό», εκδόσεις Πατάκης, Αθήνα 2019

Μία μεγάλη Κυρία της λογοτεχνίας, γνωστή σε όλους σχεδόν τους αναγνώστες και ένας τίτλος παράξενος, μυστηριώδης, που δεν παραπέμπει πουθενά, σε αντίθεση με το εξώφυλλο.
 
«Το λούνα παρκ στο ιερό βουνό» θεωρείται μυθιστόρημα, θα μπορούσε κάλλιστα όμως να αποκληθεί και ιστορικό μυθιστόρημα, αφού ταξιδεύει τον αναγνώστη σαράντα χρόνια πίσω στη σοβιετική Γεωργία, ακριβώς την εποχή πριν από την άνοδο του Γκορμπατσόφ στην εξουσία, τότε δηλαδή που τα θεμέλια του σοσιαλιστικού οικοδομήματος αρχίζουν σιγά σιγά να τρίζουν.
 
Το βιβλίο αυτό αποτελεί το τρίτο μέρος μιας τετραλογίας για τη Σοβιετική Ένωση που ξεκινά με το «Εργοστάσιο των μολυβιών», συνεχίζεται με τις «Σπάνιες Γαίες» και καταλήγει στο παρόν πόνημα με υπόσχεση συνέχειας για το τέταρτο και τελευταίο μέρος.
 
Και ιδού η λύση του γρίφου που αφορά τον αινιγματικό τίτλο: Μτασμίντα είναι το ιερό βουνό στα ρώσικα, εκεί δηλαδή όπου υπάρχει το λούνα παρκ λίγο πιο έξω από την Τιφλίδα, το λούνα παρκ που παίζει κι αυτό τον δικό του ρόλο στο βιβλίο αυτό και στη ζωή της πρωταγωνίστριας, της Ιρίνα Νόζατζε, μιας δημοσιογράφου σε μια εφημερίδα της Γεωργίας που αναζητά την αλήθεια με πάθος και έχει το ενοχλητικό ελάττωμα να αμφισβητεί την τελειότητα του παραπαίοντος σοβιετικού καθεστώτος.
 
Με γραφή άκρως νατουραλιστική και ειλικρινή και διάθεση σαρκαστική, το βιβλίο επικεντρώνεται σε μία αποτυχημένη αεροπειρατεία του 1982 και, παίρνοντας ως βασικό άξονα το γεγονός αυτό, μας βολτάρει σε άλλα σημαντικά γεγονότα της δεκαετίας του 1980 στη Σοβιετική Ένωση, όπως τον θάνατο του Μπρέζνιεφ και την άνοδο του Αντρόποφ και του Γκορμπατσόφ στην εξουσία, το Τσερνόμπιλ, τη γκλάσνοστ και την περεστρόϊκα. Το ψυχορράγημα του σοσιαλιστικού οικοδομήματος παρουσιάζεται γλαφυρότατα μέσα από σκέψεις, εμπειρίες και προσωπικές εξομολογήσεις της πρωταγωνίστριας και μεταφέρει τον αναγνώστη κυριολεκτικά  πίσω στον χρόνο σαν χρονομηχανή. Η συγγραφέας χρωματίζει τόσο επιδέξια τη γεωργιανή και τη ρωσική ψυχολογία που κάνει τον αναγνώστη να νομίσει πως η ίδια έζησε τα γεγονότα στη Γεωργία από πρώτο χέρι!
 
ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟ: καλογραμμένο, με ιδιαίτερο ύφος και πλούσιο σε ιστορικά στοιχεία που δεν μειώνουν όμως ούτε στο ελάχιστο τη λογοτεχνική του αξία.
 
ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ: όλοι όσοι ήδη γνωρίζουν και λατρεύουν τη γραφή της Σώτης, αλλά και όσοι δεν την έχουν διαβάσει ως τώρα, αφού θα μπορούσαν κάλλιστα να αρχίσουν τη γνωριμία μαζί της με το συγκεκριμένο βιβλίο.
 
* Η Λεύκη Σαραντινού είναι ιστορικός και συγγραφέας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.