Το πρωτο εμβολιο για την ελονοσια θα κυκλοφορησει σε 12 χωρες της Αφρικης

«Αποτελεσματικό και ασφαλές» έχει χαρακτηριστεί το πρώτο εμβόλιο για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, το οποίο θα διανεμηθεί σε 12 αφρικανικές χώρες

Σε 12 χώρες της Αφρικής θα κυκλοφορήσει το πολυαναμενόμενο εμβόλιο για την ελονοσία, για τα επόμενα δύο χρόνια, σώζοντας δεκάδες χιλιάδες ζωές. Για την ώρα, έχουν διανεμηθεί 12 εκατομμύρια δόσεις, στις χώρες στις οποίες ο κίνδυνος να νοσήσουν και να πεθάνουν τα παιδιά από τον ιό είναι υψηλότερος, όπως αναφέρει ο ΠΟΥ.

“Αυτό το εμβόλιο έχει τη δυνατότητα να έχει μεγάλη επίδραση στην καταπολέμηση της ελονοσίας και όταν χρησιμοποιείται ευρέως παράλληλα με άλλες παρεμβάσεις, μπορεί να αποτρέψει δεκάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο”, δήλωσε ο Thabani Maphosa, διευθύνων σύμβουλος της παράδοσης προγραμμάτων της χώρας στο Gavi.

Άλλες 16 χώρες έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους, για να χορηγηθούν και σε αυτές τα συγκεκριμένα εμβόλια, σύμφωνα με τον Guardian. Ελπίζουν ότι όταν θα πραγματοποιούνται μαζικότερες παραγωγές, θα μπορούν να τα προμηθευτούν.

Το εμβόλιο, με την ονομασία RTS,S/AS01, κηρύχθηκε “ασφαλές και αποτελεσματικό” για τη μείωση των θανάτων και των σοβαρών ασθενειών αφού χορηγήθηκε σε 1,7 εκατομμύρια παιδιά στην Γκάνα, την Κένυα και το Μαλάουι από το 2019. Σημειώνεται ότι στην αρχή θεωρήθηκε περιορισμένης αποτελεσμάτικοτητας, ωστόσο διαπιστώθηκε ότι όταν χορηγήθηκαν στα μικρά παιδιά τα RTS, S σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα κατά της ελονοσίας, το ποσοστό θανάτων και νοσηλειών μειώθηκε σε ποσοστό 70%.

Τώρα το εμβόλιο θα δοθεί στο Μπενίν, την Μπουρκίνα Φάσο, το Μπουρούντι, το Καμερούν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Λιβερία, τον Νίγηρα, τη Σιέρα Λεόνε και την Ουγκάντα, με τις δόσεις να αναμένεται να φτάσουν το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο αναπληρωτής διευθυντής ανοσοποίησης της Unicef, Ephrem T. Lemango, δήλωσε: “Για πολύ καιρό, αυτοί οι θάνατοι μπορούσαν να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν, αλλά η κυκλοφορία αυτού του εμβολίου θα δώσει στα παιδιά, ειδικά στην Αφρική, ακόμη μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν. Καθώς η προσφορά αυξάνεται, ελπίζουμε ότι ακόμη περισσότερα παιδιά μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη σωτήρια πρόοδο”.

Το εμβόλιο παράγεται από την GlaxoSmithKline. Ωστόσο, η ανάγκη για την παραγωγή 60 εκατομμυρίων δόσεων ετησίως μέχρι το 2026, θα οδηγήσει και την ινδική εταιρεία Bharat Biotech να συμβάλλει στην προμήθεια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.