Το προγραμμα μη επιστρεπτεας της περιφερειας «βριθει αδικιων και μη αντικειμενικων κριτηριων»

Επισημάνσεις από τον Σύλλογο Οικονομολόγων ΕΕ Έβρου

Επιστολή προς το Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνέταξε ο Σύλλογος Οικονομολόγων Ελεύθερων Επαγγελματικών Έβρου μέσω της οποίας καταθέτει επισημάνσεις για το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης που ανακοίνωσε προ ημερών η Περιφέρεια.

Στην επιστολή του ο Σύλλογος αφού επικροτεί την πρωτοβουλία ενίσχυσης των επιχειρήσεων της περιφέρειας μας κάνει λόγο για κενά και ιδιομορφίες της πρόσκλησης όσον αφορά στη διαδικασία επιλογής, στα κριτήρια και στον τρόπο υποβολής των αιτήσεων των ενδιαφερομένων,  που θα έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την εκτίμηση του Συλλόγου, να τεθεί apriori εκτός διαδικασίας μεγάλο μέρος επιχειρήσεων

Ως πρώτη επισήμανση ο Σύλλογος παραθέτει το όριο των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας το οποίο είναι 200.000 ευρώ για την τριετία,  βάσει του Κανονισμού αριθμ. 1407/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το εν λόγω θεσμικό πλαίσιο θέτει εκτός της χορήγησης μεγάλο μέρος επιχειρήσεων οι οποίες έκαναν χρήση την προηγούμενη τριετία προγραμμάτων ενίσχυσης, με τον Σύλλογο χαρακτηρίζει τη μονοδιάστατη χρήση του επίμαχου θεσμικού πλαισίου τιμωρητική, «κυρίως για επιχειρήσεις οι οποίες επένδυσαν την τελευταία τριετία κάνοντας χρήση και των διαφόρων προγραμμάτων ενίσχυσης, δημιουργώντας οικονομική δραστηριότητα και θέσεις απασχόλησης πολύτιμες για την περιοχή. Το παρόν ενισχύεται ακόμα περισσότερο καθώς ως γνωστόν στην παρούσα χρονική συγκυρία το Υπ. Οικονομικών με τη ΚΥΑ ΓΔΟΥ 207/10.09.2020 διεξάγει την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 3, γεγονός που σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις που έχουν κάνει χρήση του θεσμικού πλαισίου ήσσονος σημασίας de minimis να αποκλείονται στην περίπτωση που έχουν εξαντλήσει το όριο των 200.000 ευρώ για την τριετία».

Ο σύλλογος προτείνει την τροποποίηση της Πρόσκλησης και ενσωμάτωση επιπρόσθετου θεσμικού πλαισίου το οποίο να άρει τα ανωτέρω προσχώματα, κρίνοντας επιβεβλημένη την προσθήκη στο Θεσμικό Πλαίσιο της Πρόσκλησης, το Προσωρινό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με την αρ. 19.03.2020/C(2020)/1863 για τη στήριξη της οικονομίας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας έξαρσης της νόσου Covid-19, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, το οποίο μάλιστα θεσπίστηκε από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι’ αυτό το λόγο και ανεβάζει τα όρια χρηματοδότησης στις 800.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση.

«Εκ του περισσού το συγκεκριμένο ημερολογιακό εύρος των αιτήσεων»

Συνεχίζοντας τις επισημάνσεις του ο Σύλλογος Οικονομολόγων Ελεύθερων Επαγγελματικών Έβρου θίγει και το ζήτημα του εύρους του διαστήματος κατά το οποίο θα είναι ανοιχτή η Πρόσκληση. «Αποτελεί ηλίου φαεινότερο ότι η ανάγκη στήριξης του επιχειρηματικού κόσμου λόγω της πανδημίας Covid-19 είναι τόσο επιβεβλημένη που θεωρούμε δεδομένο ότι οι αιτήσεις θα εξαντλήσουν το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης πολύ άμεσα, οπότε κρίνουμε εκ του περισσού το συγκεκριμένο ημερολογιακό εύρος κατά το οποίο θα είναι ανοιχτή η Πρόσκληση» τονίζει ο Σύλλογος  για να καταθέσει την πεποίθησή του πως «ο συγκεκριμένος όρος μετατρέπει το πρόγραμμα ενίσχυσης σε έναν ανταγωνιστικό πεδίο μεταξύ των επιχειρήσεων για το ποιος θα υποβάλει γρηγορότερα την αίτηση του». Για το λόγο αυτό, ο Σύλλογος θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση την προσθήκη διαδικασίας κριτηρίων επιλογής, η οποία να ανατρέπει την παρούσα λογική της Πρόσκλησης που στηρίζεται στη ταχύτερη υποβολή της Αίτησης του ενδιαφερομένου. Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνει την προσθήκη κριτήριων όπως η μείωση του κύκλου εργασιών κατά το διάστημα της πανδημίας αλλά και η μείωση της κερδοφορίας ανάλογα την κατηγορία βιβλίων της ενδιαφερομένου επιχείρησης.

«Παραπλανητικός, άδικος και παρελκυστικός ο όρος διατήρησης των θέσεων εργασίας»

Ο Σύλλογος αναφέρεται και στον όρο της διατήρησης των θέσεων εργασίας με σημείο αναφοράς την 19η Μαρτίου 2020. «Ο παρών όρος είναι παραπλανητικός, άδικος και παρελκυστικός» επισημαίνει ο Σύλλογος εξηγώντας πως «εν μέσω της πανδημίας, η οποία είναι διαρκώς εξελισσόμενη, είναι πολύ δύσκολο μια επιχείρηση να καταφέρει να έχει διασφαλίσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων από τις 19/03/2020 μέχρι και την τελευταία ημέρα του μήνα που προηγείται της αίτησης καταβολής του κεφαλαίου κίνησης, και αυτό μάλιστα, να αποτελεί κριτήριο αποκλεισμού». «Το οποιοδήποτε κριτήριο που επαφίεται στην διασφάλιση των θέσεων εργασίας είναι σίγουρα σημαντικό, ωστόσο, θα πρέπει να εμπεριέχεται ως κριτήριο επιλεξιμότητας αλλά όχι ως κριτήριο αποκλεισμού γιατί σε πολλές περιπτώσεις παραποιεί την πραγματική εικόνα και κυρίως όταν δεν συνοδεύεται με το κριτήριο της μείωσης ή όχι του κύκλου εργασιών».

Αποκλείονται αρκετές ομάδες επιχειρήσεων από τους προβλεπόμενες της πρόσκλησης ΚΑΔ

Μια ακόμη επισήμανση που παραθέτει ο Σύλλογος έγκειται στο περιοριστικό πλαίσιο των ΚΑΔ από το οποίο αποκλείονται αρκετές ομάδες επιχειρήσεων οι οποίες παρουσίασαν μείωση του κύκλου εργασιών τους λόγω της μείωσης της κατανάλωσης, ενώ θίγει και το θέμα της υποβολής φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας ή βεβαίωσης οφειλής που απαιτείται για την καταβολή της ενίσχυσης επισημαίνοντας πως με τον τρόπο αυτό η συντριπτική πλειοψηφία του καταβαλλόμενου ποσού θα περάσει μέσω συμψηφισμών σε υποχρεώσεις προς τη Φορολογική Διοίκηση και τους Ασφαλιστικούς Φορείς, και όχι ως κεφάλαιο κίνησης που θα κάνει πιο ήπιες τις συνέπειες της πανδημίας στον επιχειρηματικό κόσμο.

Αδόκιμο το εύρος των ποσών χορήγησης

Τελευταία επισήμανση του Συλλόγου είναι πως ο πίνακας διαβάθμισης της χορήγησης ανάλογα με τον αριθμό εργαζομένων κρίνεται ελλιπής, με αδόκιμο εύρος των ποσών χορήγησης, δημιουργώντας ανισότητες και ανισομέρεια στη χορήγηση των ποσών. Η κύρια αυτή ανισομέρεια επιβαρύνει τις επιχειρήσεις μέχρι 15 εργαζομένους που αποτελούν μάλιστα τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων της Περιφέρεις μας.

«Μέσα από την επιστημοσύνη και την ουσιαστική γνώση της αγοράς κρίνουμε ότι το εν λόγω πρόγραμμα βρίθει αδικιών και μη αντικειμενικών κριτηρίων, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο κονδύλιο να μη διοχετευθεί στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες της Περιφέρειας μας με ορθό και δίκαιο τρόπο» τονίζει κλείνοντας ο Σύλλογος, προτρέποντας τον Περιφερειάρχη να λάβει υπόψη του τις παραπάνω επισημάνσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.