Το «Πραττω» για τη διαχειριση της πανδημιας στο δημο Μυκης

«Ελλιπής σχεδιασμός και μειωμένο το ενδιαφέρον από την κυβέρνηση και τους τοπικούς θεσμικούς φορείς»

Τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα πομακοχώρια της Ξάνθης καταγγέλλει μέσω ανακοίνωσής το «Πράττω» Ξάνθης αναφορικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας στον δήμο Μύκης. Η Κίνηση Ιδεών και Δράσης κάνει λόγο για ελλιπή σχεδιασμό επισημαίνοντας την ανάγκη για συνεχόμενη υγειονομική κάλυψη και υγειονομικό έλεγχο στην περιοχή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«H σημερινή για δεύτερη φορά εφαρμογή επταήμερης καραντίνας λόγω κορονοιού μέσα σε διάστημα ενός  μηνός, στους οικισμούς του Δήμου Μύκης, της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης,  αναδεικνύει τον ελλιπή σχεδιασμό  και το μειωμένο  ενδιαφέρον  από την κυβέρνηση και τους τοπικούς  θεσμικούς   φορείς για  μια ευπαθή περιοχή, αυτή των Πομακοχωριών της ορεινής Ξάνθης.

Η εν λόγω περιοχή  μετά από ενάμιση περίπου μήνα καραντίνας και δοκιμασίας με τον ιό Covid -19 ,αρχές Απριλίου με μέσα Μαΐου, αφέθηκε στην τύχη της,  στη κρίσιμη περίοδο  του ανοίγματος της περιοχής με τον έξω κόσμο, που  συνέπεσε με την εορτή του τέλους του Ραμαζανιού.

Η απουσία ελέγχου   των μουσουλμάνων  επισκεπτών  από   βορειοευρωπαϊκές χώρες, τη Βουλγαρία  και την Τουρκία στα Πομακοχώρια,  η έλλειψη καθοδήγησης των κατοίκων κατά τις ιδιαίτερες αυτές εορταστικές ημέρες, καθιστούσε θέμα χρόνου  την επανεμφάνιση του κορονοιού στην περιοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα  η οργάνωση των ομαδικών διαγνωστικών τεστ που αποφασίστηκαν στα τέλη Μαΐου, έπασχε από μειονεκτήματα, κυρίως στόχευση και  ενημέρωση των κατοίκων της εν λόγω περιοχής ,με αποτέλεσμα ο αριθμός των τεστ και η προσέλευση να είναι εξαιρετικά μικρή.

Λυπούμαστε που τα Πομακοχώρια της Ξάνθης πληρώνουν βαρύ υγειονομικό φόρο. Ευχόμαστε να είναι ο τελευταίος.

Είναι επιτακτική ανάγκη, στην Ξάνθη και σε όλη τη χώρα, να ληφθούν άμεσα μέτρα συνεχόμενης υγειονομικής κάλυψης και υγειονομικού ελέγχου στην περιοχή. Να χρησιμοποιούνται μαζικά τα τεστ και να διασφαλιστεί ότι δεν θα εισέρχονται οι τουρίστες χωρίς υγειονομικές υποχρεώσεις».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.