Το πρασινο σκουληκι απειλει να καταστρεψει τα βαμβακια της Ροδοπης

Η εκκόλαψη της ασθένειας του πράσινου σκουληκιού που απειλεί με μεγάλες απώλειες τις βαμβακοφυτείες του νομού Ροδόπης εισήλθε ήδη στη δεύτερη γενιά η οποία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες από τον Ίασμο ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, Απόστολος Ερελιάδης, είναι και η πιο επικίνδυνη.

Στην επιτόπια επίσκεψη που πραγματοποίησαν σε βαμβακοκαλλιέργειες της ίδιας περιοχής ο νομάρχης Ροδόπης, Άρης Γιαννακίδης και ο κ. Ερελιάδης διαπίστωσαν από κοινού το μέγεθος του προβλήματος χωρίς καμιά προσπάθεια εξωραϊσμού της εικόνας που επικρατεί αυτήν την στιγμή.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Ερελιάδης τόνισε ότι το πράσινο σκουλήκι αρχίζει να εισχωρεί και να τρυπάει τον καρπό του φυτού από την εποχή που βγαίνουν τα χτένια και εξελίσσεται σε τρεις γενεές. «Τώρα είμαστε στη δεύτερη γενεά η οποία είναι και η χειρότερη, αφού εισχωρεί μέσα στο καρύδι και στη συνεχεία το τρυπάει με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανοίξει και να δώσει την παραγωγή την οποία αναμένει ο παραγωγός, ενώ αναμένεται προς τα τέλη του άλλου μήνα να εμφανιστεί και η τρίτη γενεά».


Όσο για την ζημιά που προκαλείται, την χαρακτήρισε «μεγάλη σε όλο το νομό», το ποσοστό της οποίας, όμως, επί της συνολικής παραγωγής δεν μπορεί ακόμα να υπολογιστεί.

Ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης, ζήτησε από τους αγρότες να προβαίνουν σε ψεκασμούς με κατάλληλα εντομοκτόνα, εφόσον παρουσιάζονται ζημιές στην παραγωγή τους.

Από την πλευρά του ο κ. Άρης Γιαννακίδης παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα του πράσινου σκουληκιού έχει «αγκαλιάσει» όλο το νομό Ροδόπης και δείχνει μια τάση να εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα.

«Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, γι΄ αυτό στα μέσα του Σεπτέμβρη θα επισκεφθώ το υπουργείο Γεωργία, όπου θα το αποτυπώσουμε όπως έχει προκύψει. Οι αγρότες με αλλεπάλληλα χτυπήματα έχουν φτάσει σε απόγνωση και έχω πει από καιρό ότι το πρόβλημα της αγροτιάς έχει διαχρονικότητα όσον αφορά στην τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει», τόνισε ο νομάρχης Ροδόπης για να προσθέσει ότι ο ίδιος σε συνεργασία με τους δήμαρχους «θα πράξει αυτό που πρέπει», σημειώνοντας πάντως ότι «δεν πρέπει να δημιουργούμε προσδοκίες και ελπίδες που δεν ευσταθούν στους αγρότες, αν και θα κάνουμε οτιδήποτε περνάει από το χέρι μας προκειμένου να βρούμε ένα τρόπο ώστε να μπορέσουμε να τους ικανοποιήσουμε, να αναπληρώσουμε, δηλαδή, το χαμένο τους εισόδημα».

Δ.Δ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.