Το Πολυτεχνειο ως μνημη ζει

Με πανό και συνθήματα φοιτητές, εργαζόμενοι και πολίτες διαφόρων ηλικιών έδωσαν και φέτος το παρών τους τιμώντας το Πολυτεχνείο και τους αγώνες που σηματοδοτεί. Δυστυχώς όμως για άλλη μια χρονιά με δύο χωριστές συγκεντρώσεις γιορτάσθηκε και στην πόλη μας η επέτειος του Πολυτεχνείου Η μία ξεκίνησε από την παλιά Νομική και κατευθύνθηκε στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης Η άλλη που διοργάνωσε η ΚΝΕ και το ΚΚΕ ξεκίνησε πίσω από την Περιφέρεια και κατέληξε στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης. Να σημειωθεί ότι μετά την κατάθεση στεφάνων μέλη του ΣΥΝ στο Νομό Ροδόπης και του ΔΙΚΤΥΟΥ – ΑΡΑΣ συνέχισαν την πορεία μέχρι τις Δικαστικές Φυλακές Κομοτηνής.

«Το πολυτεχνείο ας είναι οδηγός για αντίσταση σε ό,τι υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας και το δικαίωμά μας για πρόοδο και ανάπτυξη για όλους», τόνισε η πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ στο Νομό Ροδόπης Χρύσα Μανωλιά, αναφέροντας ότι «σήμερα βιώνουμε μια κατάσταση που δεν πάει άλλο. Χρέος όλων μας να αγωνισθούμε για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση και να ξαναδημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη ζωή». Την ανάγκη να παλέψουμε «ενάντια στην αποϊδελογικοποίηση της κοινωνίας μας έχοντας στο νου και την καρδιά το παράδειγμα των φοιτητών του Πολυτεχνείου που έκαναν αυτό που έκαναν όχι για προσωπικές σκοπιμότητες αλλά από ιδεολογία την οποία είχαν κάνει στάση ζωής» υποστήριξε η κ. Μανωλιά.

Από την πλευρά του ο Παντελής Μαγαλιός, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής ανέφερε ότι το μήνυμα πολυτεχνείου είναι επίκαιρο στις μέρες μας «διότι έχουν ξεκινήσει τα προβλήματα της αποβιομηχάνισης, της φτώχειας, της ανεργίας, για όλα αυτά που ξεσηκώθηκαν κάποτε οι φοιτητές για να ζήσουμε εμείς. Δυστυχώς μετά τόσα χρόνια το ίδιο συμβαίνει και στις μέρες μας».

«Για επετειακή γιορτή που καλούνται να τιμήσουν οι φοιτητές πέρα από χρώματα και παρατάξεις» μίλησε ο Βασίλης Κροκίδης πρόεδρος Συλλόγου φοιτητών Νομικής «Κώστας Βάρναλης». «Είμαστε όλοι εδώ για να τιμήσουμε τους νεκρούς του πολυτεχνείου», ενώ συγχρόνως εξέφρασε τη χαρά του για τη μαζική συμμετοχή, «γεγονός που δείχνει ότι οι φοιτητές δεν μένουν απαθείς σε αυτό που συνέβη πριν χρόνια. Πιστεύουμε ότι σαν φοιτητές πρέπει να παίρνουμε το μήνυμα των τότε εξεγερμένων μέσα στο Πολυτεχνείο και να το προσαρμόζουμε στη δικιά μας γενιά, στα προβλήματά μας και να προσπαθήσουμε να παλέψουμε για αυτό. Είναι για μας μήνυμα αγώνα που οφείλουμε να τιμήσουμε».

Όσον αφορά στις χωριστές συγκεντρώσεις σημείωσε ότι «το Πολυτεχνείο πρέπει να μας δίνει μήνυμα ενότητας σαν φοιτητικό κίνημα γενικότερα».

«Τιμούμε τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για την ελευθερία, τη δημοκρατία για μια δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία για μια ελεύθερη κοινωνία. Τα μηνύματα του πολυτεχνείου εξακολουθούν να είναι διαχρονικά για τη δική μας γενικά και για την επόμενη και για κάθε γενιά που δικαιούται να οραματίζεται και να διεκδικεί», ανέφερε ο Γραμματέας της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Παύλος Δαμιανίδης.

Ο.Μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.