«Το ποδοσφαιρο ειναι και για τους φτωχους και για τους πλουσιους, ειναι παιχνιδι για ολους»

Το ποδόσφαιρο συγκινεί όλον τον κόσμο. Παίζεται παντού, σε γήπεδα με ακριβό χλοοτάπητα, με φροντισμένο χόρτο, αλλά και σε γήπεδα με ξερό χώμα. Σε ένα τέτοιο γήπεδο τριάντα μουσουλμάνοι που διαβιούν σε έναν από τους πιο υποβαθμισμένους οικισμούς της Ροδόπης, τον Ήφαιστο του Δήμου Κομοτηνής ζουν και αναπνέουν για την στρογγυλή θεά. Ανεξάρτητα από γηπεδικές συνθήκες, περιβάλλον, οικονομική και κοινωνική κατάσταση κάθε χρόνο είναι σε θέση να βγουν πρώτοι, να στεφθούν πρωταθλητές στην Β΄ Ερασιτεχνική, ωστόσο επιλέγουν την ήττα στα τελευταία παιχνίδια γιατί οι αγώνες της Α΄ Ερασιτεχνικής δίνονται Σάββατο, αλλά το Σάββατο οι φτωχοί ποδοσφαιριστές της Ομάδας του ΠΑΟΚ Ηφαίστου εργάζονται για το μεροκάματο! «Από το 1988 που δημιουργήθηκε η ομάδα μας συμβαίνει αυτό» δηλώνει ο Φαϊκ Μεσνούντ, πρόεδρος της Ομάδας ΠΑΟΚ Ηφαίστου και προσθέτει: « Δε θέλαμε να βγούμε στην Α΄ Κατηγορία γιατί δεν έχουμε οικονομικά ανθηρά, αλλά κυρίως γιατί όλοι οι ποδοσφαιριστές δουλεύουν το Σάββατο που γίνονται τα παιχνίδια».

Πότε ιδρύθηκε η ομάδα;

Το 1988. Σήμερα έχουμε τριάντα παιδιά, τριάντα ποδοσφαιριστές στις τάξεις της ομάδας.

Είναι το καμάρι σας ο ΠΑΟΚ – Ηφαίστου;

Είναι από τις καλύτερες ομάδες της Κομοτηνής κι αυτό μας κάνει περήφανους όλους στη γειτονιά.

Ναι, αλλά είστε «καθηλωμένοι» στην Β΄ Κατηγορία. Αυτό πώς εξηγείται για μια ταλαντούχα ομάδα όπως η δική σας;

Είμαστε με δική μας επιλογή στην Β Κατηγορία του Ερασιτεχνικού Πρωταθλήματος. Δε θέλαμε να βγούμε στην Α΄ γιατί δεν έχουμε οικονομικά ανθηρά. Ακόμη όμως και τα οικονομικά έξοδα της ομάδας να αντιμετωπιστούν πάλι θα έχουμε πρόβλημα. Όλοι οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ – Ηφαίστου εργάζονται Σάββατο, την ίδια μέρα δηλαδή που γίνονται τα παιχνίδια.

Κι αυτό γιατί είναι πρόβλημα;

Γιατί όλοι δουλεύουν, κυνηγούν το μεροκάματο. Αν φύγεις μια και δύο φορές από την δουλειά θα σου πει το αφεντικό: Δουλειά ή ποδόσφαιρο; Διάλεξε!

Ταλέντα έχετε στο έμψυχο δυναμικό σας;

Έχουμε πολλά και καλά ταλέντα. Τεχνίτες ποδοσφαιριστές. Έχω έναν πιτσιρικά 16χρονο με πολύ καλή κλάση, τον Καμπέρ Αντνάν.

Θα πάρει μεταγραφή σε μια μεγαλύτερη ομάδα;

Μίλησα με μερικούς, κανένας, όμως, δεν ενδιαφέρεται. Έναν χρόνο δουλειά χρειάζεται ο πιτσιρικάς για να μπει στο κλίμα της μεγάλης ομάδας και θα είναι super, πολύ παιχταράς.

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της γειτονιάς σας;

Η φτώχεια και η αγραμματοσύνη. Σε κάποιους συμφέρει να είμαστε αγράμματοι και εμείς μείναμε. Από την φτώχεια μας μείναμε αγράμματοι και στο περιθώριο. Πού να έχεις τώρα χρόνο για σπουδές όταν θα πρέπει από παιδί ακόμη να κυνηγάς το μεροκάματο; Μπορείς να σπουδάσεις ένα παιδί έτσι; Μείναμε όλοι φτωχοί και αμόρφωτοι. Με την παιδεία κανένας δεν ασχολείται.

Τους αγώνες του Μουντιάλ τους παρακολουθείτε στην γειτονιά σας;

Όλα τα καφενεία είναι γεμάτα όταν μεταδίδονται αγώνες. Όλη η γειτονιά παρακολουθεί ποδόσφαιρο.

Ποια ομάδα υποστηρίζετε πρόεδρε;

Εγώ υποστηρίζω την Αργεντινή. Οι περισσότεροι την Βραζιλία και κάποιοι λίγοι τη Γερμανία.

Το ποδόσφαιρο είναι άθλημα των φτωχών λένε…

Το ποδόσφαιρο είναι και για τους φτωχούς και για τους πλούσιους, είναι άθλημα, είναι παιχνίδι για όλους.

Ποιοι στηρίζουν οικονομικά την ομάδά σας;

Ας είναι καλά ο κ. Δήμαρχος Κομοτηναίων που μας βοηθάει πάρα πολύ! Ό,τι του ζητάμε γίνεται. Δεν μας λέει ποτέ όχι όταν πρόκειται να ενισχύσει την ομάδα, να λυθεί κάποιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές.

Ναι, αλλά εξακολουθείτε να παίζετε σε χωμάτινο γήπεδο…

Αυτό είναι αλήθεια.. Θα αποκτήσουμε τώρα γήπεδο με πράσινο και αποδυτήρια. Μας έβαλε ήδη ο δήμος και προβολείς στο γήπεδο.

Του χρόνου, πρωτάθλημα;

Πάντα έχουμε ομάδα για πρωταθλητισμό όλα αυτά τα χρόνια, αλλά εφόσον γίνονται οι αγώνες Σάββατο πάλι στην ίδια κατηγορία θα μείνουμε. Εκτός κι αν αποφασιστεί οι αγώνες να γίνονται Κυριακή. Έστω Κυριακή πρωί.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.