«Το πιστολι του Νευτωνα» του Ανδρεα Λυκου: Ενα αστυνομικο μυθιστορημα, ενα ταξιδι στο «μαθηματικο» Λονδινο του 17ου αιωνα

Ανδρέα Λύκου, «Το πιστόλι του Νεύτωνα», εκδ. Τραυλός, Αθήνα 2018

Ανδρέα Λύκου, «Το πιστόλι του Νεύτωνα», εκδ. Τραυλός, Αθήνα 2018
Ένα αναμφισβήτητα πρωτότυπο πόνημα που κατατάσσεται στον χώρο της μαθηματικής-αστυνομικής λογοτεχνίας μας προσφέρει ο Κομοτηναίος συγγραφέας και μαθηματικός Ανδρέας Λύκος. Το συγκεκριμένο έργο συνδυάζεται και με την ιστορία, και θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηρισθεί «αστυνομικό-μαθηματικό-ιστορικό μυθιστόρημα».

Το κεντρικό θέμα του βιβλίου είναι η διαμάχη για τα πνευματικά δικαιώματα και την πατρότητα μιας νέας απόδειξης. Διερευνά τη διαμάχη μεταξύ του Νεύτωνα και του Λάιμπνιτς σχετικά με το ποιος από τους δύο διατύπωσε πρώτος το θεώρημα του Απειροστικού Λογισμού.

Η υπόθεση του βιβλίου εκτυλίσσεται σε δύο χρονικές περιόδους: στο παρόν, σε διάφορες πόλεις το 2016 και το 2001, αλλά και στο παρελθόν, στο Λονδίνο του 17ου αιώνα και της πολυθρύλητης Βασιλικής Εταιρείας, της συντροφιάς δηλαδή της γνώσης στην οποία μετείχαν ηγετικές φυσιογνωμίες της επιστήμης και του πνεύματος της Αγγλίας εκείνης της εποχής. Η διαμάχη για τα πνευματικά δικαιώματα μεταξύ Νεύτωνα και Λάιμπνιτς «μεταφέρεται» κατόπιν και στο παρόν, όντας σε αναλογία με το μέρος της υπόθεσης που εκτυλίσσεται τον 17ο αιώνα, σχετικά με μία άλλη μαθηματική απόδειξη, της σύγχρονης εποχής αυτήν τη φορά.

Το επιδέξια στημένο παζλ και το «αστυνομικό» σκηνικό συμπληρώνει μία μυστηριώδης αυτοκτονία η οποία απαιτεί διερεύνηση. Πρωταγωνιστές στο μέρος του βιβλίου που διαδραματίζεται στο παρόν είναι ο ταλαντούχος μαθηματικός Αργύρης Στρουλιάρης και ο επίσης ιδιοφυής συνάδελφός του Νικόλας Παπαπέτρου.

ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟ: η εναλλαγή ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν και η αστυνομική διάσταση του βιβλίου. Για όσους γοητεύονται από την ιστορία είναι σίγουρο ότι θα απολαύσουν την περιήγηση στο Λονδίνο του 17ου αιώνα.

ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ: παρά το γεγονός ότι το βιβλίο δεν απευθύνεται (μόνο) σε μαθηματικούς, το βέβαιο είναι ότι αυτοί θα το λατρέψουν ιδιαίτερα, όπως και οι αναγνώστες του αστυνομικού μυθιστορήματος. Ακόμη θα ικανοποιήσει αναγνώστες που αναζητούν ένα «εναλλακτικό» και πέρα από τα τετριμμένα ανάγνωσμα.

*Η Λεύκη Σαραντινού είναι φιλόλογος, ιστορικός και συγγραφέας. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της είναι το βοήθημα «Θέματα νεοελληνικής ιστορίας για την ιστορία κατεύθυνσης της Γ΄ Λυκείου», Εκδόσεις HISTORICAL QUEST, Αθήνα 2020.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.