Το περιβαλλον με τα ματια των παιδιων

Το πανηγυράκι χαράς και δημιουργίας φιλοξενήθηκε για μια ακόμη φορά στο μικρό παρκάκι της περιφέρειας ΑΜ-Θ το βράδυ της Παρασκευής. Τα παιδιά των βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου Κομοτηνής με την αρωγή των παιδαγωγών ζωγράφισαν, έφτιαξαν κατασκευές, διασκέδασαν με την ψυχή τους. Ήταν μια ευκαιρία να βγει προς τα έξω η δουλειά που γίνεται στους παιδικούς σταθμούς, να μοιραστούν οι γονείς τη δημιουργικότητα των παιδιών τους και να δουν συνολικά τους προβληματισμούς και το τι αγαπούν τα παιδιά.

Ν. Χατζηκωνσταντίνου

«Το βραβείο ανήκει

στις παιδαγωγούς»

Ο Νίκος Χατζηκωνσταντίνου, πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης «Αλέξανδρος Συμεωνίδης» μίλησε για το πανηγυράκι της χαράς που έχει γίνει πλέον θεσμός. Σημείωσε ότι στο παρελθόν διαρκούσε δύο μέρες, αλλά το περιόρισαν σε μία, που είναι σύμφωνη και με την ανταπόκριση του κοινού. «Είναι μια όμορφη γιορτή, τα μικρά παιδιά έρχονται και κάνουν κατασκευές τις οποίες έχουν προετοιμάσει οι παιδαγωγοί, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να δει και τι κατασκεύασαν τα παιδιά στη διάρκεια του χρόνου. Αν σκεφτούμε ότι τα παιδιά είναι πολύ μικρά εντυπωσιαζόμαστε από τις δημιουργίες τους. Βέβαια, το βραβείο ανήκει στις παιδαγωγούς γιατί αυτές επιτυγχάνουν να φτάνουν τα παιδιά σε τέτοιο δημιουργικό επίπεδο».

Από τις ζωγραφιές των παιδιών παρατηρούμε ότι τα παιδιά δείχνουν μεγάλη ευαισθησία απέναντι στο περιβάλλον, ένα μήνυμα που τους πέρασαν οι παιδαγωγοί, αλλά κι επιθυμούν τα ίδια, ζητώντας ένα περιβάλλον καθαρό και υγιές.

Ο κ. Χατζηκωνσταντίνου επʼ αυτού σχολίασε ότι τα παιδιά δίνουν πάντα ένα μήνυμα με τη συμπεριφορά τους. «Τα παιδιά αγαπούν το πράσινο, αγαπούν τη φύση, τα ζώα και θέλουν να ζήσουν σʼ ένα ανθρώπινο περιβάλλον. Θα πρέπει να σκεφτούμε τι θα καταφέρουμε να τους δώσουμε από αυτά και νʼ αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας.

Αν αλλάξουμε την καθημερινότητά μας θα βοηθήσουμε πάρα πολύ τη φύση»
είπε.

Ρ. Ζαρηγιάννη

«Το πανηγυράκι χαράς και δημιουργίας έγινε πλέον θεσμός»

Η Ρωξάνη Ζαρηγιάννη, πρόεδρος του Συλλόγου Παιδαγωγών Ν. Ροδόπης και προϊσταμένη στον 4ο Παιδικό Σταθμό μίλησε στον ΠτΘ για τη διοργάνωση που πέτυχαν. «Το πανηγυράκι χαράς και δημιουργίας έγινε πλέον θεσμός στο δήμο μας και κάθε χρόνο συγκεντρώνονται όλα τα παιδιά των παιδικών σταθμών για να δουλέψουν στα διάφορα τραπεζάκια μέσα από διάφορες δραστηριότητες.

Όλες αυτές οι εργασίες που γίνονται σήμερα, πραγματοποιούνται καθʼ όλη τη διάρκεια της χρονιάς απʼ όλα τα παιδιά των παιδικών σταθμών».

Τις δημιουργίες που έφτιαξαν τα παιδιά τις πήραν μαζί τους στο σπίτι σαν αναμνηστικό.

Μιλώντας για τη σχέση των εργαζομένων με το Νομικό Πρόσωπο «Αλέξανδρος Συμεωνίδης»
είπε ότι είναι πολύ καλή από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής και συνεργασίας.

Στο δήμο Κομοτηνής λειτουργούν 9 παιδικοί σταθμοί και στους οικισμούς υπάρχουν σταθμοί στο Κόσμιο, τον Ροδίτη και το Θρυλόριο.

Κ. Μιχελής

«Όσο μπορείτε

περισσότερο πράσινο»

Ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος και καθαριότητας Κώστας Μιχελής επηρεασμένος από τις ζωγραφιές των παιδιών θέλησε να μεταφέρει το μήνυμα του να πρασινίσει η πόλη. «Κι άλλο πράσινο, όσο μπορείτε περισσότερο πράσινο. Η επιτυχία συνίσταται στο να παίξουν τα παιδιά, να τα βγάζουν οι γονείς από τα σπίτια, να πηγαίνουν στα γήπεδα όπου υπάρχει πράσινο. Τα παιδιά θέλουν παιχνίδια». Επί της ανάγκης να πρασινίσει κι άλλο η Κομοτηνή, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος είπε ότι διαρκώς κάνουν παρεμβάσεις. «Το πάρκο έχει 12 στρέμματα πράσινο – γκαζόν, δεν έχει καθόλου τσιμέντο. Το Πανθρακικό Στάδιο έχει πολύ πράσινο, όπως και η Ολυμπιάδα που είναι το πιο δροσερό μέρος της Κομοτηνής». Ο κ. Μιχελής δίνει έμφαση στην Ολυμπιάδα μετά από 25 χρόνια δραστηριοποίησης εκεί.

Για το αν χρειάζονται παρεμβάσεις πρασίνου και σʼ άλλους δρόμους της Κομοτηνής, μετέφερε ένα σχέδιο του δήμου. «Όλοι μαζί συμφωνήσαμε ότι μπροστά σε κάθε οικοδομή θα σπάσουμε το πεζοδρόμιο, θα βάλουμε ένα ωραίο δέντρο όπως το θέλει η πολυκατοικία και η πολυκατοικία θʼ αναλάβει τη συντήρηση και το πότισμά του. Στο τέλος κάθε χρονιάς θα γίνεται διαγωνισμός. Τα χρήματα που θα δοθούν στο ομορφότερο είναι πολλά, 5.000 για το πρώτο, 3.000 για το δεύτερο και 2.000 για το τρίτο.

Από όλη αυτή τη διαδικασία, το κέρδος θα μείνει στην πόλη γιʼ αυτό και πρέπει να το λάβουν υπόψη οι πολίτες της Κομοτηνής. Θʼ αποτελέσει ένα εναρκτήριο λάκτισμα για να πρασινίσουμε την πόλη και να έχουμε περισσότερο οξυγόνο».


Ο κ. Μιχελής εξήγησε ότι δεν μπορούν να συμπεριληφθούν τα καταστήματα, με εξαίρεση αυτά που έχουν πολύ χώρο που θα τους επιτρέψει να φυτέψουν ένα δέντρο. «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν το δέντρο μπροστά στην πολυκατοικία για να το περιποιηθούν, να κάνουν μια ατομική περίφραξη, να το ποτίζουν κάθε μέρα, νʼ ανησυχούν για το δέντρο, γιατί αν αγαπάς το φυτό σʼ αγαπάει» είπε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.