Το παθημα δεν εγινε μαθημα για την ΕΤΑΔ

Άγονες οι πρώτες δημοπρασίες για τις εκτάσεις του Φαναρίου – Νέα προκήρυξη με μειωμένες τιμές εκκίνησης για τις 21 Ιουνίου - Κλεοπάτρα Στογιαννίδου «Θετικό γεγονός τα άμεσα αντανακλαστικά της ΕΤΑΔ για την επαναπροκήρυξη των δημοπρασιών»

Κάθε άλλο παρά ως «κεραυνός εν αιθρία» έπεσε η επαναδημοπράτηση των εκτάσεων της παραλιακής ζώνης του δήμου Κομοτηνής από πλευράς της ΕΤΑΔ, ως αποτέλεσμα της άγονης, πρώτης δημοπρασίας που πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου.
 
Ουδεμία έκπληξη από πλευρά τόσο των τοπικών αρχών όσο και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα καθότι, το έργο «το έχουμε ξαναδεί» πέρυσι, όταν και πάλι λόγω των πολύ υψηλών μισθωμάτων, τιμών εκκίνησης αλλιώς, ουδείς ενδιαφερόμενος υπήρξε, με αποτέλεσμα οι προς δημοπράτηση εκτάσεις να παραμείνουν «ακηδεμόνευτες» και ως εκ τούτου η παραλιακή ζώνη του Φαναρίου σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητη.
 
Το ίδιο σενάριο φαίνεται πως κινδυνεύουμε να επαναληφθεί και φέτος καθώς οι διαγωνισμοί της 24ης Μαΐου κρίθηκαν άγονοι και η ΕΤΑΔ συνεδριάζοντας εκ νέου αποφάσισε την επαναπροκήρυξη τους, αναπροσαρμόζοντας προς τα κάτω τις τιμές εκκίνησης για το σύνολο των τμημάτων προς εκμίσθωση, ως εξής:
 

  • Α΄ Διαγωνισμός: Τέσσερις θέσεις για την τοποθέτηση τροχήλατων καντινών και τέσσερις θέσεις για ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων στην ανατολική παραλία Φαναρίου. Τιμή εκκίνησης: Μηνιαίο μίσθωμα για κάθε μίσθιο (καντίνα-ομπρελοκαθίσματα) 1.167 ευρώ (από 1.667 ευρώ).
  • Β΄ Διαγωνισμός: Δύο κτίρια αναψυκτηρίων (πρώην κτίριο στρατού και πρώην «Ακρογιάλι») με τις αντίστοιχες θέσεις για ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων. Τιμές εκκίνησης: Μηνιαίο μίσθωμα 1.458 ευρώ (από 2.084 ευρώ) για το πρώτο κτίριο και το αντίστοιχο τμήμα αιγιαλού και 2.042 ευρώ (από 2.917 για το δεύτερο κτίριο και το αντίστοιχο τμήμα αιγιαλού.
  • Γ΄ Διαγωνισμός: Έκταση 24.480,00 τ.μ. μετά του έμπροσθεν αυτού αιγιαλού στη δυτική πλευρά του ακινήτου Φαναρίου (πρώην baracuda) για την τοποθέτηση καντίνας και την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων. Τιμή εκκίνησης:Μηνιαίο μίσθωμα 2.917 ευρώ (από 4.167 ευρώ).
  • Δ΄ Διαγωνισμός: Μία θέση 50 τ.μ. για λειτουργία επιχείρησης εκμίσθωσης θαλασσίων μέσων αναψυχής στην ανατολική πλευρά Φαναρίου. Τιμή εκκίνησης: Μηνιαίο μίσθωμα 88 ευρώ (από 125 ευρώ). 

Η διάρκεια των μισθώσεων που θα συναφθούν ορίζεται από την υπογραφή των συμβάσεων μέχρι την 31.10.2021 με μονομερές δικαίωμα της ΕΤΑΔ να παρατείνει τη διάρκεια για 2 έτη από τη λήξη εκάστης αρχικής μίσθωσης.
 
Η διαγωνιστική διαδικασία ορίστηκε για την 21η του Ιουνίου, γεγονός ωστόσο που λειτουργεί αποθαρρυντικά για τους ενδεχόμενους επενδυτές, οι οποίοι ακόμα και αν αποφασίσουν να επενδύσουν σε μία από τις παραπάνω εκτάσεις, θα δουν τα όποια αναψυκτήριά τους να ανοίγουν μετά τις 15 Ιουλίου, αν κρίνει κανείς από την προετοιμασία που χρειάζεται το «στήσιμο» μιας τέτοιας δομής. 

Κλεοπάτρα Στογιαννίδου «Οι εισηγήσεις μας προς την ΕΤΑΔ ήταν ότι οι τιμές εκκίνησης ήταν υψηλές» 

Την έγκαιρη προετοιμασία από πλευράς του Δήμου Κομοτηνής αλλά και την επισήμανση της έλλειψης ενδιαφέροντος από πλευράς των υποψήφιων επενδυτών λόγω των υψηλών μισθωμάτων προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του επεσήμανε, μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», η πρόεδρος της επιτροπής τουρισμού του Δήμου Κομοτηνής κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου.
 
«Οι εισηγήσεις μας προς την ΕΤΑΔ ήταν ότι οι τιμές εκκίνησης ήταν υψηλές. Ωστόσο η ΕΤΑΔ έκανε τη διαδικασία της δημοπράτησης με τα εν λόγω μισθώματα, ενδεχομένως λόγω κάποιων περιορισμών, κάποιων πλαισίων από τα οποία δεν μπορούσαν να ξεφύγουν και τα οποία εμείς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Δυστυχώς οι δημοπρασίες κρίθηκαν άγονες, ωστόσο κρίνουμε ως θετικά τα άμεσα αντανακλαστικά που επέδειξε η ΕΤΑΔ για την επαναδημοπράτηση των εκτάσεων με χαμηλότερες τιμές εκκίνησης» σημείωσε η ίδια εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι νέοι διαγωνισμοί θα έχουν θετική έκβαση.
 
Η  ίδια αναφέρθηκε και στις εκτάσεις στην παραλία της Αρωγής που αναμένεται επίσης να δημοπρατηθούν, αυτή τη φορά από πλευρά της Δημοτικής Αρχής, τονίζοντας πως οι απαραίτητες διαδικασίες έγιναν εγκαίρως με την ημερομηνία της δημοπράτησης να εξαρτάται πλέον από την έγκριση των όρων της δημοπράτησης από την Κτηματική Υπηρεσία. 

«Το Υπουργείο Οικονομικών να κατανοήσει πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστέρησης» 

«Σε ό,τι αφορά τις εκτάσεις στην Αρωγή, ως δήμος έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες και περιμένουμε την έγκριση της διαδικασίας από πλευράς της Κτηματικής Υπηρεσίας.  Η καθυστέρηση που παρατηρείται μας δημιουργεί και εμάς ένα πρόβλημα, ωστόσο ελπίζουμε πως έως την επόμενη εβδομάδα το Υπουργείο Οικονομικών θα επιληφθεί του θέματος, κατανοώντας πως ήδη υπάρχει πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστέρησης» σημείωσε, τονίζοντας τέλος πως πρόκειται για ένα πανελλαδικό πρόβλημα. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.