«Το ΠΑΣΟΚ θα ασκησει δυναμικη και προγραμματικη αντιπολιτευση»

Την Κομοτηνή επισκέφτηκε προχθές ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Πετσάλνικος συναντήθηκε με τα μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, με τους οποίος συζήτησε τις εσωκομματικές διαδικασίες που γίνονται στο ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών της 11ης Νοεμβρίου και τον διάλογο που θα κορυφωθεί στα πλαίσια της Εθνικής Συνδιάσκεψης. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ έκανε λόγο για τη δυναμική και προγραμματική αντιπολίτευση που καλείται να ασκήσει το ΠΑΣΟΚ, «εκφράζοντας την αγωνία και τις ελπίδες του ελληνικού λαού, αλλά ταυτόχρονα θα ασκήσουμε και προγραμματική αντιπολίτευση». Επίσης, δεν παρέλειψε να διατυπώσει την δική του άποψη για την καταλληλότητα της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, καθώς «ο Γιώργος Παπανδρέου είναι εκείνος ο πολιτικός που συγκεντρώνει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο αυτά τα χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για αυτή τη νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται και από τις αναγκαίες ευαισθησίες και από την αποφασιστικότητα που είναι αναγκαία για να αγκαλιάσουμε και πάλι τα πλατιά στρώματα του ελληνικού λαού». Ακολούθησε συνάντηση με την Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Ροδόπης στα γραφεία της Νομαρχιακής Οργάνωσης.

Στα πλαίσια του διαλόγου -που έγινε σε επίπεδο των δημοτικών, των νομαρχιακών και των περιφερειακών οργανώσεων σ’ όλη τη χώρα- συζητήθηκε τόσο η πορεία του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος του 2004 και του 2007, όσο και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

Κατά την προχθεσινή συνάντηση στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις εσωκομματικές διαδικασίες που γίνονται στο ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών της 11ης Νοεμβρίου και τον διάλογο, ο οποίος διεξάγεται και θα κορυφωθεί στα πλαίσια της πανελλαδικής συνδιάσκεψης.

Τονίστηκε δε ότι ιδιαίτερη σημασία έχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις, κάτω από τις οποίες το ΠΑΣΟΚ θα ξαναγίνει πλειοψηφικό ρεύμα, οι όροι και οι προϋποθέσεις, κάτω από τις οποίες το ΠΑΣΟΚ θα ξαναεκφράσει την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού που είναι ο εργαζόμενος, ο εργάτης και ο υπάλληλος, ο αγρότης, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι γυναίκες, η νεολαία και η τρίτη ηλικία. «Βασικό μας μέλημα είναι να δώσουμε λύση σε σχέση μ’ αυτό το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κυρίως η νέα γενιά στη χώρα μας. Μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, επίσης, αποτελείται από τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που ήταν και είναι ραχοκοκαλιά της παραγωγικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Βέβαια, στην Ελλάδα την πλειοψηφία του ελληνικού λαού έχουν οι γυναίκες, η νεολαία και η τρίτη ηλικία, που πρέπει να τύχει ιδιαίτερης μέριμνας για να μπορεί να έχει ασφάλεια και για τα δικό της μέλλον, και για τα μέλλον των παιδιών και των εγγονών τους, αλλά πάνω απ’ όλα ασφάλεια σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα, με τις συντάξεις, με την ποιότητα ζωής».

Μιλώντας για τους λόγους που τον ώθησαν να στηρίξει την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου για την επανεκλογή του στο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στην κορυφαία διαδικασία των εκλογών της 11ης Νοεμβρίου, χαρακτηρίζοντάς την ως «πρωτοποριακή διαδικασία», η οποία εμπλουτίζει τη δημοκρατία και η οποία αποτελεί παράδειγμα για άλλες χώρες, όπως έγινε πρόσφατα στην Ιταλία. Νέο ξεκίνημα για το ΠΑΣΟΚ θα σημάνει η 11η Νοεμβρίου με την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου, κατά τον κ. Πετσάλνικο, ο οποίος πιστεύει ότι πρόκειται για «ένα νέο ξεκίνημα που θα σημάνει επίσης την σφυρηλάτηση μιας ουσιαστικής ενότητας», ενώ τόνισε ότι δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος διάσπασης του ΠΑΣΟΚ γιατί «την ενότητα του ΠΑΣΟΚ την διασφαλίζουν πάνω απ’ όλα οι ίδιοι οι πολίτες, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης οι ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες. Θα καταβάλλουμε κι εμείς, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αυτή την προσπάθεια». Τόνισε δε ότι είναι ανάγκη να γίνει ένα νέο ξεκίνημα με βάση πολιτικές θέσεις, με βάση πολιτικούς στόχους και «όχι συζητήσεις γύρω από πρόσωπα».

Εκτιμήσεις του κ. Πετσάλνικου θέλουν τον ελληνικό λαό να προσβλέπει στο ΠΑΣΟΚ, εφόσον τον «πείσουμε ότι με βάση τις πολιτικές μας θέσεις ασχολούμαστε με τα προβλήματα που τον απασχολούν καθημερινά, όπως το εισόδημα, η απασχόληση, το μέλλον των παιδιών, η δημόσια δωρεάν παιδεία, η ποιότητα ζωής, το σύγχρονο κοινωνικό κράτος, η στήριξη των μεσαίων στρωμάτων αλλά κι εκείνων των στρωμάτων που κινδυνεύουν να βρεθούν στο περιθώριο από την πολιτική της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας».

Δυναμική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ και νέος τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας του

Έτοιμο να ασκήσει δυναμική και προγραμματική αντιπολίτευση δηλώνει το ΠΑΣΟΚ δια στόματος του κ. Πετσάλνικου, «εκφράζοντας την αγωνία και τις ελπίδες του ελληνικού λαού, αλλά ταυτόχρονα θα ασκήσουμε και προγραμματική αντιπολίτευση. Ο Γιώργος Παπανδρέου για κάθε σημαντικό θέμα δεν θα ασκεί μόνο σφοδρή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση, αλλά ταυτόχρονα θα καταθέτουμε ως ΠΑΣΟΚ τη δική μας προγραμματική θέση. Έτσι, θα πείσουμε και πάλι τον ελληνικό λαό για να ξαναπροσφέρουμε και από τη θέση της κυβέρνησης τα επόμενα χρόνια στη χώρα και στην κοινωνία και τον ελληνικό λαό».

Παράλληλα, υπό συζήτηση βρίσκεται ο νέος τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ, όπου σημασία έχει η ενίσχυση του ρόλου της βάσης του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την άποψη του κ. Παπανδρέου. Επίσης, σε ό,τι αφορά τα όργανα το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι θα πρέπει να είναι απλά, λιτά, κατανοητά, λειτουργικά και πάνω απ’ όλα αποτελεσματικά.

Βάση για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ σήμερα αποτελεί η «πολύτιμη» εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, καθώς και οι διαχρονικές αξίες όπως η ελευθερία του ανθρώπου, η αλληλεγγύη, η στήριξη εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, η επιδίωξη μας στην πράξη δίκαιης κοινωνίας. «Αυτό σημαίνει και αναδιανομή των παραγόντων του πλούτου μέσα από ένα πολύ δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Επίσης, σημαίνει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, όπου όλοι θα έχουν μερίδιο και συμμετοχή. Αυτό σημαίνει ότι προτεραιότητες για εμάς θα είναι η παιδεία, γιατί θα στηριχτούμε στην κοινωνία της γνώσης για να μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτή την δίκαιη κοινωνία μέσα από ποιοτική παραγωγή, μέσα από επενδύσεις σε τομείς όπως είναι οι νέες τεχνολογίες, τεχνολογίες για το περιβάλλον και η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων».

Κατάλληλος για προεδρία του ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Παπανδρέου

Την δική του άποψη για την καταλληλότητα της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου για να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ είχε την ευκαιρία να διατυπώσει ο κ. Πετσάλνικος, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι εκείνος ο πολιτικός που «συγκεντρώνει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο αυτά τα χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για αυτή τη νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι άριστος γνώστης του παγκόσμιου γίγνεσθαι και αυτό το έχει αποδείξει και στη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού Εξωτερικών, αλλά ταυτόχρονα χαρακτηρίζεται και από τις αναγκαίες ευαισθησίες και από την αποφασιστικότητα που είναι αναγκαία για να αγκαλιάσουμε και πάλι τα πλατιά στρώματα του ελληνικού λαού».

Ο κ. Πετσάλνικος ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ξαναγίνει εκείνο το λαϊκό ριζοσπαστικό κίνημα που «γνωρίσανε και σε άλλες εποχές και αυτό θα επιδιώξουμε για να ξαναπροσφέρουμε υπηρετώντας τον ελληνικό λαό».

Ερωτήσεις

Ακολούθησαν ερωτήσεις δημοσιογράφων. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχει κίνδυνος συρρίκνωσης του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πετσάλνικος απήντησε κατηγορηματικά ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ θα γίνεται όλο και πιο μεγάλο, όλο και πιο ισχυρό με βάση την πολιτική συζήτηση που κάνουμε τώρα και τις πολιτικές θέσεις στις οποίες θα καταλήξουμε και τις οποίες προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου».

Σε ερώτηση για το «ποιος θα ψηφίσει στις 11 Νοεμβρίου η βάση του ΠΑΣΟΚ ή οι παραδοσιακοί μηχανισμοί του κόμματος;» ο κ. Πετσάλνικος επεσήμανε ότι οι μηχανισμοί δεν μπορούν να λειτουργήσουν και να αποδώσουν, εφόσον «η διαδικασία πλέον είναι τόσο ανοιχτή στην κοινωνία», ενώ τόνισε ότι οι μηχανισμοί λειτουργούν και αποδίδουν όταν «το σώμα που θα αποφασίσει είναι συγκεκριμένου αριθμού. Δηλαδή, σε μια διαδικασία (συνέδριο) όπου συμμετέχουν 5.000 άτομα, τότε μπορεί να πει κανείς ότι οι μηχανισμοί μπορούν να επηρεάσουν αυτούς τους αντιπροσώπους σε Ά ή Β΄ βαθμό. Όμως, όταν η προσφυγή γίνεται στη βάση, αντιλαμβάνεστε ότι οι μηχανισμοί εκμηδενίζονται».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.