«Το ΠΑΣΟΚ παραμενει αραγες»

Την αισιοδοξία του ότι το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει ενωμένο μετά τις εκλογές της 11ης Νοέμβρη εκφράζει μιλώντας στον ΠτΘ ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Σωκράτης Ξυνίδης. Παρά τις διαφορές που υπάρχουν και τα φαινόμενα εκτροπής που είδαμε στις τηλεοράσεις, ο κ. Ξυνίδης εκφράζει την εκτίμηση, ζώντας τη βάση του κόμματος και τη λειτουργία των οργανώσεων, ότι το Κίνημα δεν θα διασπασθεί και το ΠΑΣΟΚ θα ξαναζήσει «μια καινούργια ενότητα, όσο κι αν υπήρξαν κάποιες αντιθέσεις, που θα μας οδηγήσει σε επιτυχή αποτελέσματα και πάνω απ’ όλα επιτυχή πολιτική παρουσία στην καθημερινότητα που έχει ανάγκη ο πολίτης σήμερα, με όλα αυτά που θέλει να περάσει η κυβέρνηση της Ν.Δ».

ΠτΘ: κ. Ξυνίδη πώς κρίνετε το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες στο ΠΑΣΟΚ;

Σ.Ξ.:
Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκαν κάποια φαινόμενα εκτροπής από κάποιους θερμόαιμους, τα οποία δημιουργούν μια εντύπωση ότι στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει μια ένταση κι ένας διχασμός. Η δική μου εκτίμηση, ζώντας τη βάση του κόμματος στην Ξάνθη, αλλά και εξ όσων μαθαίνω σε όμορους νομούς αλλά και σε όλη Ελλάδα, αυτό το κλίμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα στη βάση του ΠΑΣΟΚ. Το κλίμα που υπάρχει δείχνει ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει αραγές, υπάρχουν βεβαίως διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς το θέμα του ποιος θα είναι η καταλληλότερη επιλογή για να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ, από τις 12 Νοεμβρίου και μετά όμως σε καμία των περιπτώσεων αυτό δεν οδηγεί σε λογικές διασπασμού ή σε λογικές έντονων αντιθέσεων σαν αυτές που παρουσιάζονται μερικές φορές από τα δελτία ειδήσεων από κάποια ατυχή περιστατικά. Αυτό το λέω με πάσα ειλικρίνεια. Τα όργανα στην Ξάνθη συνεδριάζουν κανονικά, συνεδριάζουν χωρίς ιδιαίτερη ένταση και ετοιμάζουν τη δύσκολη ούτως ή άλλως διαδικασία των επόμενων εκλογών με πολύ προσοχή. Το ενδιαφέρον μας κυρίως είναι πώς θα διασφαλίσουμε την ελεύθερη έκφραση των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ και πώς θα παράγουμε πιστοποιημένες διαδικασίες.

ΠτΘ: Στον απλό πολίτη όμως σκηνές όπως αυτές που διαδραματίστηκαν στη Νομαρχιακή της Κοζάνης πλήττουν την εικόνα του Κινήματος…

Σ.Ξ.:
Νομίζω ότι αυτό που είδαμε από τις τηλεοράσεις μας είναι σε αρκετό βαθμό παρεξηγημένο. Δηλαδή τα σκουντήματα και όλες οι κινήσεις, απ’ ό,τι αντελήφθην εγώ βλέποντας το σχετικό βίντεο, αφορούσαν στην παρουσία της τηλεόρασης. Κάποιοι δεν ήθελαν να απαθανατίσει τις αντιπαραθέσεις που υπήρχαν σε αρκετά πολιτισμένο επίπεδο, λεκτικές αντιπαραθέσεις εν πάση περιπτώσει μέσα στη συγκεκριμένη αίθουσα. Εκεί δημιουργήθηκε το θέμα και βγήκε γενικά μια εικόνα ότι δήθεν μέλη του ΠΑΣΟΚ πιάστηκαν στα χέρια και έπαιξαν μπουνιές. Δεν είναι αυτό η πραγματικότητα. Υπάρχουν εντάσεις, αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν νομίζω ότι φτάνουν στο σημείο χειροδικιών ούτε σε σημείο ακραίων λεκτικών αντιπαραθέσεων. Είπα ότι κάποιοι ξεπερνούν τα όρια. Συγκεκριμένα και εγώ σήμερα αντιμετώπισα μία επιστολή ενός συντρόφου υβριστική προς το πρόσωπό μου. Καθένας όμως μπορεί ελεύθερα να εκφράζει τη γνώμη του.

ΠτΘ: Αισιοδοξείτε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ενωμένο μετά τις 11 Νοέμβρη…

Σ.Ξ.:
Δεν σας κρύβω ότι πριν από δεκαπέντε ημέρες ήμουν μαζεμένος στις εκτιμήσεις μου, δηλαδή έβλεπα μια ένταση που επερχόταν και η οποία με τρόμαζε. Σήμερα είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι αυτός ο κορμός που λέγεται ΠΑΣΟΚ δεν είναι δυνατόν να διασπαστεί. Και δεν διασπάται, διότι το βλέπω στη λειτουργία της βάσης και των οργάνων του ΠΑΣΟΚ. Κανένας δεν διανοείται ότι μιλάμε για ένα κόμμα που την επόμενη φορά θα είναι χώρια, έστω ένα κομμάτι του ή κάποια στελέχη του. Όλοι επιδιώκουμε και ο καθένας σύμφωνα με τις δικές του απόψεις αυτό που θεωρεί καλύτερο για το ΠΑΣΟΚ και από τις 12 του μηνός πιστεύω ότι θα είμαστε πράγματι σε θέση να ξαναζήσουμε μια καινούργια ενότητα όσο κι αν υπήρξαν κάποιες αντιθέσεις που θα μας οδηγήσει σε επιτυχή αποτελέσματα και πάνω απ’ όλα επιτυχή πολιτική παρουσία στην καθημερινότητα που έχει ανάγκη ο πολίτης σήμερα με όλα αυτά που θέλει να περάσει η κυβέρνηση της Ν.Δ.

ΠτΘ: Σήμερα κ. Ξυνίδη η καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη είναι δύσκολη. Προβλήματα όπως το ασφαλιστικό ή και το θέμα του προϋπολογισμού, αντί να βρίσκονται στην επικαιρότητα, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προτάσσουν ως θέμα αυτό του ΠΑΣΟΚ…

Σ.Ξ.:
Αυτό που εντοπίζετε είναι το βασικό. Ακόμη και αυτή η εκκρεμότητα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, οι εσωτερικές διεργασίες που θα κορυφωθούν με την εκλογή του Προέδρου και αυτή κατά τη γνώμη μου οφείλει να αποτελέσει αφορμή για ουσιαστική διατύπωση θέσεων και αντιλήψεων πάνω στα κυρίαρχα προβλήματα, όπως του ασφαλιστικού, της Παιδείας, των εργασιακών σχέσεων, όλων αυτών που απασχολούν βασικά τους πολίτες, γιατί εκφράζονται και κάποιες διαφορετικές απόψεις από τους διεκδικητές της προεδρίας του κινήματος αυτή τη στιγμή. Αντί ο διάλογος να περιορίζεται στο τι είπε το τάδε στέλεχος, καλύτερα θα είναι ο διάλογος να γίνεται στο τι λέει ο κάθε υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος για όλα αυτά τα κυρίαρχα ζητήματα, με αποτέλεσμα να προωθούμε και γενικά το ζήτημα του διαλόγου στα βασικά αυτά θέματα και όχι να αφήνουμε μια κυβέρνηση να νομίζει ότι βρήκε μια ευκαιρία να περάσει στην ελληνική κοινωνία αμέσως μετά τις εκλογές όλες αυτές τις αντιλαϊκές της επιλογές.

ΠτΘ: Αυτό το οποίο αυτή τη στιγμή γίνεται στο ΠΑΣΟΚ αποτελεί κορυφαία δημοκρατική διαδικασία. Οι πολίτες το αντιλαμβάνονται έτσι;

Σ.Ξ.:
Η αίσθησή μου είναι ότι ο κόσμος το έχει αντιληφθεί σε όλο του το βαθμό και, αν θέλετε, κάποιες φορές μας δημιουργεί και εμάς και ένα δέος με την ευθύνη που έχουμε αναλάβει σαν κόμμα και σαν κατά τόπους κομματικοί μηχανισμοί για την αρτιότερη δυνατή οργάνωση και βεβαίως να έχουμε πιστοποιημένες διαδικασίες και πιστοποιημένο αποτέλεσμα. Έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη ο κόσμος από την αντίδρασή του και από την διάθεσή του να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία νομίζω ότι κάτι παραπάνω έχει αντιληφθεί ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική διαδικασία που ωριμάζει γενικά το πολιτικό μας σύστημα και έχουμε όπως είπα δώσει όλες μας τις δυνάμεις για να μπορέσουμε να οργανώσουμε άρτια όλη αυτή την προσπάθεια, η οποία όπως λένε οι ειδικοί ανταποκρίνεται στο 1/10 των εκλογών σε εθνικό επίπεδο. Είναι μια τεράστια προσπάθεια που χωρίς κρατικό μηχανισμό ένα κόμμα αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει. Ελπίζω και είμαι βέβαιος ότι θα υπερβάλλουμε εαυτούς και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που συμμετέχουν ως εθελοντές σε αυτή την προσπάθεια μέσα από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ για να αποδειχθεί ότι, όσοι ασχολούνται μέσα στα κόμματα, δεν είναι αυτό το οποίο πολλές φορές περνά έξω στην κοινωνία ότι είναι άνθρωποι που κοιτάνε μόνο τον εαυτό τους και τίποτα παραπάνω, αλλά είναι άνθρωποι που δίνουν το χρόνο τους από τις προσωπικές τους στιγμές για να μπορέσουν να βοηθήσουν σε μια τέτοια μεγάλη προσπάθεια. Θέλω να τους ευχαριστήσω και είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε να έχουμε άψογες διαδικασίες στις οποίες και ο κόσμος εύκολα θα μπορέσει να ασκήσει το δικαίωμά του και να μην υπάρξει ουδεμία αμφιβολία για τον τρόπο διενέργειας και τους αποτελέσματος αυτών των εκλογών.

ΠτΘ: Ο κ. Σημίτης από το Λονδίνο αμφισβήτησε την εκλογική διαδικασία, θεωρώντας απαράδεκτη την συμμετοχή των φίλων στις εκλογές. Ποια είναι η άποψή σας;

Σ.Ξ.:
Θεωρώ ότι στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή του να εκφράζεται αυτού του είδους η επιφύλαξη από τον κ. Σημίτη είναι κάτι που δεν προσφέρει το παραμικρό. Η πρόβλεψη είναι καταστατική, εφαρμόστηκε το 2004, από το 2005 που υπάρχει και σαν καταστατική πρόβλεψη ουδείς, ούτε ο κ. Σημίτης, αμφισβήτησε αυτήν την καταστατική πρόβλεψη και μάλιστα εδώ και ένα μήνα που έχουν οριστεί οι εκλογές και ο τρόπος εκλογής του προέδρου δεν εκφράστηκε τέτοιου είδους επιφύλαξη. Σας θυμίζω ότι θα μπορούσε μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη να προχωρήσουμε σε μια ή δύο εβδομάδες σε εκλογές του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή θα μπορούσαν να έχουν γίνει εκλογές χωρίς να έχει εκφραστεί ο κ. Σημίτης. Κατά συνέπεια η έκφραση από τον κ. Σημίτη της επιφύλαξης δεκαπέντε ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών και ενώ όλα είναι σε τελική διάταξη για να ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες, εμένα προσωπικά μου δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και αμφισβητώ, αν μη τι άλλο, τη χρησιμότητα αυτής της δήλωσης.

ΠτΘ: Χθες και σήμερα, κ. Ξυνίδη, ως νομαρχιακή επιτροπή είστε σε εγρήγορση εξαιτίας της επίσκεψης των δύο υποψηφίων προέδρων, του κ. Σκανδαλίδη και του κ. Παπανδρέου…

Σ.Ξ.:
Είναι χαρά μας και έχουμε υποχρέωση να δημιουργούμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες σε όλους τους υποψηφίους προέδρους που θα επισκεφτούν το νομό μας, να τους δώσουμε τη δυνατότητα απρόσκοπτα να απευθυνθούν στην τοπική κοινωνία, στα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ και να μεταφέρουν τις σκέψεις τους με όρους πλήρους ισοτιμίας χωρίς να προχωρούμε εμείς σε κινητοποίηση του κόσμου ως κομματικός μηχανισμός. Οι εντολές που μας έχουν δοθεί είναι τέτοιες που να τους διευκολύνουμε στη διοργάνωση των εκδηλώσεών τους και από εκεί και μετά όποιος θέλει να προσέλθει σε αυτές τις εκδηλώσεις προσέρχεται. Θεωρώ ότι τα έχουμε πάει αρκετά καλά ώστε να μην έχει κάποιος παράπονο ότι τουλάχιστον στον δικό μας νομό έχουμε συμπεριφορά που ευνοεί κάποιον ή κάποιους από τους υποψηφίους.

ΠτΘ: κ. Ξυνίδη σας ευχαριστούμε πολύ.

Σ.Ξ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ. Θέλω να ευχαριστήσω τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια συντείνουν και βοηθούν το κόμμα μας, ώστε να μπορέσουμε να κατοχυρώσουμε μια βαθιά και συμμετοχική διαδικασία σαν αυτή της 11ης Νοεμβρίου.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.