«Το ΠΑΣΟΚ γραφει νεα σελιδα στην πολιτικη ιστορια του τοπου»

«Η πορεία του ΠΑΣΟΚ – Πολιτικές θέσεις και στρατηγική για μια νέα προοδευτική κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία» είναι το θέμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ η οποία θα συγκληθεί από τις 2-4 Νοεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος. H Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ενώ η εκπροσώπηση σε αυτή θα είναι θεσμική σε αντιστοιχία με το Προγραμματικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ του 2007. Θα συζητηθούν θέματα ιδεολογικής ταυτότητας, πολιτικών θέσεων, καθώς και οργανωτικά ζητήματα του ΠΑΣΟΚ, τα οποία θα οριστικοποιηθούν στο συνέδριό του, τον Φεβρουάριο του 2008. Βάση του διαλόγου θα είναι τα κείμενα των ομιλιών και των δευτερολογιών των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ που αναδείχθηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο. Τα Μητρώα Μελών και Φίλων του ΠΑΣΟΚ όπως θα έχουν διαμορφωθεί την 1η Νοεμβρίου, τα οποία σχετίζονται και με τους εκλογικούς καταλόγους του υπουργείου Εσωτερικών θα αποτελέσουν ανά Δημοτική Οργάνωση και Νομαρχιακή Επιτροπή τη βάση των εκλογικών καταλόγων που θα αποσταλούν στις Εφορευτικές Επιτροπές. Τα Μητρώα Μελών και Φίλων του ΠΑΣΟΚ θα ανοίξουν ξανά την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας προκειμένου να εγγραφούν νέα μέλη ή φίλοι, οι οποίοι μετά την εγγραφή τους θα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν. Για το θέμα της Συνδιάσκεψης και το διαδικαστικό χρονοδιάγραμμα μιλά στον ΠτΘ ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στη Ροδόπη Παύλος Δαμιανίδης.

ΠτΘ: Ποιο είναι το θέμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης;

Π.Δ.:
Η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 2 έως 4 Νοεμβρίου με θέμα «Η πορεία του ΠΑΣΟΚ – Πολιτικές θέσεις και στρατηγική για μια νέα προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία». Στόχος της συνδιάσκεψης είναι η διεξοδική συζήτηση για την ιδεολογική ταυτότητα και τις πολιτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, καθώς και για τα ζητήματα που άπτονται της δομής, της οργάνωσης και της λειτουργίας του κινήματός μας.

ΠτΘ: Ποιοι θα συμμετέχουν σε αυτή;

Π.Δ.:
Η εκπροσώπηση στη συνδιάσκεψη θα είναι θεσμική σε αντιστοιχία με το Συνέδριο του 2007. Θα λάβουν δηλαδή μέρος όλοι όσοι συμμετείχαν στις εργασίες του Προγραμματικού Συνεδρίου στις 18 και 19 Μαΐου 2007 στην Αθήνα. Ενδεικτικά θα μπορούσαν να αναφερθούν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, των Περιφερειακών και Νομαρχιακών Επιτροπών, στελέχη του ΠΑΣΟΚ από το συνδικαλιστικό χώρο, στελέχη του ΠΑΣΟΚ από το χώρο της α΄βάθμιας και β΄βάθμιας αυτοδιοίκησης, οι εκπρόσωποι της νεολαίας, οι πρώην και οι εν ενεργεία βουλευτές, ευρωβουλευτές κ.λπ.

ΠτΘ: Πριν τη συνδιάσκεψη θα υπάρξει διάλογος με τις Οργανώσεις; Ποιος θα είναι ο στόχος του;

Π.Δ.:
Είναι απόφασή μας να αξιοποιήσουμε την πορεία μας προς την Εθνική Συνδιάσκεψη με έναν ανοιχτό και δημιουργικό διάλογο, στον οποίο μπορούν να τεθούν όλα τα θέματα που απασχολούν το ΠΑΣΟΚ σήμερα. Θα προχωρήσουμε λοιπόν στο διάλογο μέσα στις οργανώσεις μας, σε όλα τα επίπεδα, με αυτογνωσία και ειλικρίνεια και με σεβασμό στη διαφορετική άποψη. Έτσι, έχουν ήδη προγραμματιστεί και θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές Δημοτικές Συνελεύσεις στις Δημοτικές Οργανώσεις, με τη συμμετοχή όλων των μελών και φίλων μας και στη συνέχεια θα συγκληθούν τα Νομαρχιακά και Περιφερειακά Συμβούλια του ΠΑΣΟΚ με θεματολογία και στόχους ταυτόσημους με την Εθνική Συνδιάσκεψη.

ΠτΘ: Πως θα συγκροτηθούν τα μητρώα μελών και φίλων;

Π.Δ.:
Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που διαθέτει μητρώα μελών και φίλων με ηλεκτρονική διασύνδεση μέσω των 63 Νομαρχιακών Επιτροπών της χώρας. Αυτά είναι ταξινομημένα ανά Δημοτική Οργάνωση και η διαχείρισή τους μπορεί να γίνει μόνο από τους εξουσιοδοτημένους χρήστες που διαθέτουν τους κατάλληλους κωδικούς πρόσβασης. Όσον αφορά τώρα στην εκλογή του Προέδρου, τα μητρώα θα παραμείνουν ανοιχτά για εγγραφές νέων Μελών και Φίλων μέχρι την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου. Στη συνέχεια τα μητρώα αυτά θα συσχετιστούν με τους εκλογικούς καταλόγους του Υπουργείου Εσωτερικών και θα αποσταλούν στις Δημοτικές Οργανώσεις για τον τελικό έλεγχο, προκειμένου να αποτελέσουν τη βάση των εκλογικών καταλόγων για τις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου. Τα μητρώα θα ξανανοίξουν την ημέρα των εκλογών και κατά τις ώρες της ψηφοφορίας (δηλαδή από 9:00 έως 18:00) προκειμένου να εγγραφούν νέα μέλη και φίλοι, οι οποίοι θα μπορούν μετά την εγγραφή τους να ψηφίσουν.

ΠτΘ: Πως γίνεται η εγγραφή νέων μελών και φίλων;

Π.Δ.:
Η εγγραφή νέων μελών και φίλων μπορεί να γίνει κατά το χρονικό διάστημα που σας ανέφερα προηγουμένως, με τη συμπλήρωση του σχετικού εντύπου – αίτησης και την κατάθεση του στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής στην Κομοτηνή (Πλατεία Ειρήνης 59). Οι εγγραφές γίνονται αυτοπροσώπως, ενώ μπορούν να γίνουν και μέσω διαδικτύου μετά από ειδική διαδικασία διαπίστευσης (www.pasok.gr). Έντυπα αιτήσεων είναι διαθέσιμα στην Νομαρχιακή Επιτροπή και στο διαδίκτυο. Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να παρακαλέσω όλους όσους προτίθενται να ψηφίσουν και δεν είναι γραμμένοι στα μητρώα, να σπεύσουν να εγγραφούν έως την 1η Νοεμβρίου και να μην αφήσουν την εγγραφή τους για την ημέρα της ψηφοφορίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία, αλλά και οι ίδιοι να αποφύγουν την ταλαιπωρία.

ΠτΘ: Πώς θα οργανωθεί η ψηφοφορία;

Π.Δ.:
Η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί σε επίπεδο Δημοτικών Οργανώσεων. Οι σχετικοί χώροι των εκλογικών κέντρων θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με κάθε δυνατό τρόπο, ώστε να γνωρίζουν όλοι, ανάλογα με τη Δημοτική Οργάνωση στην οποία ανήκουν, πού θα μπορούν να ψηφίσουν. Στόχος μας είναι να υπάρξουν εκλογικά κέντρα, πέρα από την Κομοτηνή και στις έδρες των μεγάλων Δήμων. Σε κάθε περίπτωση θα καθοριστούν εκλογικά κέντρα για όλες τις Δημοτικές Οργανώσεις του Νομού.

Σε κάθε εφορευτική επιτροπή, πέρα από το χειρόγραφο σύστημα ελέγχου, θα υπάρχει και ηλεκτρονική διασύνδεση σε δίκτυο με όλα τα εκλογικά κέντρα της χώρας, προκειμένου να γίνεται ενιαίος έλεγχος των στοιχείων των ψηφοφόρων και να διασφαλίζεται το αδιάβλητο της διαδικασίας.

ΠτΘ: Για να ψηφίσει κάποιος τι θα πρέπει να φέρει μαζί του;

Π.Δ.:
Αυτό είναι ένα σημείο που χρειάζεται προσοχή. Θα πρέπει όσοι πρόκειται να ψηφίσουν να γνωρίζουν ότι η ψηφοφορία θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση της αστυνομικής ταυτότητας, προκειμένου να είναι δυνατός ο απόλυτος έλεγχος της διαδικασίας. Κανένα άλλο αποδεικτικό δεν θα γίνεται δεκτό.

ΠτΘ: Πώς λειτουργεί η Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης;

Π.Δ.:
Η ΕΚΑΠ έχει την ευθύνη της τήρησης και της ερμηνείας των καταστατικών διαδικασιών και των αποφάσεων των οργάνων του κινήματος μας. Τα μέλη της εκλέγονται σε κεντρικό και Περιφερειακό επίπεδο και έχουν επίσης την ευθύνη της τυποποίησης και της πιστοποίησης των διαδικασιών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της εκλογής του Προέδρου, έχει την συνολική ευθύνη για την διεξαγωγή των εκλογών και την επικύρωση του αποτελέσματος. Για παράδειγμα έχει την ευθύνη για την πιστοποίηση των εκλογικών καταλόγων, για την επικύρωση των αποφάσεων των Νομαρχιακών Επιτροπών για τα εκλογικά κέντρα και τις εφορευτικές επιτροπές, για την εκδίκαση τυχόν ενστάσεων και για την επίλυση κάθε προβλήματος που θα προκύψει.

ΠτΘ: Πως κρίνετε την διαδικασία για την εκλογή Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ;

Π.Δ.:
Το ΠΑΣΟΚ με τη διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου του απ΄ ευθείας από την κοινωνία γράφει για άλλη μια φορά μια νέα σελίδα στην πολιτική ιστορία του τόπου μας. Είναι μια κορυφαία στιγμή για τη δημοκρατία μας, ενώ ταυτόχρονα είναι και μια νέα πορεία για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης με τα μέλη, τους φίλους μας και την ελληνική κοινωνία. Είναι μια κορυφαία διαδικασία, όχι μόνο για τα εσωκομματικά πράγματα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τη δημοκρατική λειτουργία όλων των πολιτικών κομμάτων και του πολιτικού μας συστήματος γενικότερα.

Νομίζω ότι κάθε πολίτης που ανήκει στην ευρύτερη δημοκρατική παράταξη, πρέπει να συμβάλει στη μαζικότητα της διαδικασίας αυτής, που θα αποτελέσει και το κριτήριο για την επιτυχία της. Μόνο έτσι θα ενισχύσουμε και θα κατοχυρώσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες στη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος, που το ΠΑΣΟΚ εισάγει, πρωτοπορώντας για άλλη μια φορά, με την καθιέρωση της διαφάνειας και της συμμετοχής του πολίτη, στον οποίο δίνεται πλέον ενεργός ρόλος.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.