•Το ΠαΣοΚ δεν ενεδωσε σε αυταρεσκες συμπεριφορες μετα τον εκλογικο θριαμβο

Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή, δημοσιογράφο της εφημερίδας «Real news» παραχώρησε ο γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου ΠαΣοΚ Σωκράτης Ξυνίδης, με αντικείμενο τη συμπλήρωση των εκατό πρώτων ημερών διακυβέρνησης του ΠαΣοΚ. Σʼ αυτήν ο ξανθιώτης γραμματέας του κινήματος απαντά εφʼ όλης της ύλης για τα όσα ακούγονται περί βαθέως ΠαΣοΚ και των βλέψεών του να «κυβερνήσει», για τον επικείμενο Καποδίστρια ΙΙ, τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 και το στόχο νʼ αλλάξει το σκηνικό στο δήμο Θεσσαλονίκης, τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης και τις εξεταστικές επιτροπές…

Σωκράτης Ξυνίδης αυτοπροσώπως όμως…

Λίγες ημέρες πριν τη συμπλήρωση 100 ημερών στην εξουσία. Τι θα μπορούσε να είχε κάνει η κυβέρνηση Παπανδρέου και δεν το έκανε;

Σωκράτης Ξυνίδης: Δεν ενέδωσε σε αυτάρεσκες συμπεριφορές μετά τον εκλογικό θρίαμβο. Δεν διαπραγματεύτηκε τις πολιτικές της δεσμεύσεις που συγκροτούν τη βασική της πολιτική κατεύθυνση, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε. Δεν αποδέχτηκε έναν δήθεν πολιτικό κοσμοπολιτισμό και ορθολογισμό, με ελιτίστικα χαρακτηριστικά αλλά διατήρησε τον προσανατολισμό της στην υπηρέτηση των συμφερόντων των πολλών.

Με τον απολογισμό μας για τις εκατό μέρες κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ θα λογοδοτήσουμε στον Ελληνικό λαό για τα υπόλοιπα που τυχόν δεν κάναμε, ως οφείλαμε.

Δεν σας ενοχλεί που δεν ορίστηκαν ακόμα όλοι οι Γραμματείς, δεν δόθηκαν αρμοδιότητες σε υφυπουργούς ή ο κρατικός μηχανισμός παραμένει ο ίδιος, όπως τον παραλάβατε;

Σ. Ξ.: Αντιλαμβάνομαι την πολιτική ως καθήκον και ως δράση. Ιδίως με τη σημερινή συγκυρία η “ενόχληση” είναι πολυτέλεια. Θα ήταν παράδοξο και υποκριτικό να ισχυρίζεται κάποιος ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος απο κάθε επίδοσης της κυβέρνησής μας σε κάθε τομέα κυβερνητικής πολιτικής. Προφανώς υπάρχουν και αστοχίες, ατέλειες ή καθυστερήσεις. Άλλωστε πάντα οι προσδοκίες του λαoύ και των στελεχών είναι – και καλώς είναι – μεγαλύτερες. Κανείς όμως σήμερα δεν αμφισβητεί οτι σε αυτήν την κυβέρνηση υπάρχει θέληση, υπάρχει εξαντλητική προσπάθεια, υπάρχει πάθος για αναστροφή των όρων που βρήκαμε μπροστά μας την 4η Οκτωβρίου. Κανείς δεν αμφισβητεί οτι η πολιτική επέστρεψε και από πρόφαση άσκησης της εξουσίας έγινε και πάλι δρόμος για την υπηρέτηση των πολλών, της κοινωνίας.

• Κυβέρνηση και κόμμα

Να υποθέσουμε ότι θα είστε ως κόμμα ο κυματοθραύστης τυχόν λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντι στην κυβέρνηση; Ή θα στείλετε και εσείς τα μηνύματά σας ;

Σ. Ξ. : Τώρα πλέον έχουμε πρόσθετους ρόλους. Θα πρέπει να στηρίζουμε τις επιλογές της κυβέρνησης που υπηρετούν τις πολιτικές μας θέσεις και δεσμεύσεις και όπου οι επιλογές αυτές είναι επαχθείς ή συναντούν αντίδραση στις συντεχνίες, οφείλουμε να τις εξηγούμε και να βοηθούμε στην εφαρμογή τους ομαλά. Οφείλουμε όμως όταν διαπιστώνουμε ότι οι επιλογές αυτές είναι εκτός των πολιτικών μας θέσεων και δεσμεύσεων να εντοπίζουμε στην κυβέρνηση τις διαπιστώσεις μας και να λαμβάνονται υπόψη. Η Κυβέρνηση αυτή είναι βγαλμένη από την ψυχή του ΠΑΣΟΚ και έτσι θα παραμείνει.

Πόσο δίκαιος και πόσο άδικος είναι ο όρος «βαθύ ΠΑΣΟΚ» ; Το οποίο σημειωτέον αντιτάχθηκε και στην εκλογή σας;

Σ. Ξ.: Άδικος ο όρος. Άδικος ο χαρακτηρισμός. Άδικος ο διαχωρισμός. Και βεβαίως δεν πρόκειται να επιτρέψουμε -αν σε κάποιους περνά από το μυαλό τους – να γίνει άδικος διχασμός. Δεν νιώθω ότι είχα κανέναν απέναντί μου. Θα φύγω από τη θέση του Γραμματέα με περισσότερους φίλους.

Ενόψει και του Καποδίστρια ΙΙ πώς θα αντιμετωπίσετε τις –συσσωρευμένες – φιλοδοξίες στελεχών σας;

Σ. Ξ.: Οι μεγάλες αλλαγές, οι τομές στην κοινωνία έχουν πάντα κραδασμούς. Γι αυτό και τις τολμούν εκείνες οι πολιτικές παρατάξεις που προτάσουν το κοινωνικό όφελος από την κομφορμιστική διαχείριση της εξουσίας. Η ΝΔ διακήρυξε τη διοικητική μεταρρύθμιση. Εμείς ποτέ δεν πιστέψαμε ότι θα την υλοποιούσε. Ούτε μπορούσε και ούτε ήθελε. Δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΑΣΟΚ τόλμησε τον “Καποδίστρια” και το ΠΑΣΟΚ τολμά τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Τα στελέχη μας στην αυτοδιοίκηση έχουν την πολιτική και κοινωνική ωριμότητα να υποτάξουν τις προσωπικές τους αγωνίες για το καλό της πατρίδας μας. Όποιοι δεν το καταφέρουν νομίζω ότι, δυστυχώς γι αυτούς, θα αποτελούν κοινωνική οπισθοφυλακή.

• Συνεργασία ΠαΣοΚ – ΣΥΡΙΖΑ

Στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας του ΣΥΝ προτείνουν συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-Οικολόγων στην Θεσσαλονίκη, για να απομακρυνθούν οι κκ Ψωμιάδης και Παπαγεωργόπουλος. Συμφωνείτε με αυτήν την πρόταση;

Σ. Ξ.: Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ, έχουμε απευθυνθεί πολλές φορές στην αριστερά και θέσαμε τη σπουδαιότητα του διαλόγου και της συνεργασίας τουλάχιστον σε πεδία που διαπιστώνονται καταρχήν συγκλίσεις. Δυστυχώς δεν έχουμε βρει ανταπόκριση και πλέον η κοινοτυπία της δήθεν σκόπιμης και κακόβουλης προσπάθειας διεμβόλισης της αριστεράς από το ΠΑΣΟΚ δεν πείθει τους πολίτες και καταδικάζει την αριστερά σε ρόλο κομπάρσου στην πολιτική ζωή. Αδιαμφισβήτητα η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί ενδεδειγμένο πεδίο συνεργασίας. Άλλωστε σε πολλές περιοχές με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία. Όλο αυτό το σύμπλεγμα που έχει δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη, στηρίζεται στην πατριδοκαπηλεία, τον φτηνό τοπικιστικό λαϊκισμό και την αποθέωση της πελατειακής και παλαιοκομματικής λειτουργίας και ενοχλεί κάθε προοδευτικό άνθρωπο. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 αποτελούν μοναδική ευκαιρία για τη Θεσσαλονίκη ν αλλάξει πορεία και ύφος. Να γίνει η πόλη που εμείς οι βορειοελλαδίτες έχουμε στην καρδιά μας, πόλη σταυροδρόμι λαών, πολιτισμών, εμπορίου, τεχνών και επιστημών, σύμβολο της πορείας στους αιώνες του ελληνισμού και της ορθοδοξίας, ως στοιχείων που ενώνουν τους βαλκανικούς – και όχι μόνον – λαούς, και δεν προσπαθούν να επιβληθούν δια της αυταρέσκειάς τους.

Πιστεύετε και εσείς ότι στην κυβέρνηση χρειάζεται καλύτερος συντονισμός;

Σ. Ξ.: Πιστεύω ότι υπάρχουν περιθώρια καλύτερου συντονισμού με στόχο την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και τον πολλαπλασιασμό της απόδοσης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Όχι ως επιβεβαίωση της δήθεν ύπαρξης δύο ή πολλών γραμμών στην κυβέρνηση, που συνήθως υπονοούνται στην επίκληση της ανάγκης συντονισμού, και τις οποίες δεν διαπιστώνω ότι υπάρχουν.

•Εξεταστικές επιτροπές και αξιωματική αντιπολίτευση

Βλέπουμε τη ΝΔ να αντιδρά για τις εξεταστικές, κυρίως για το Βατοπέδι. Πώς το ερμηνεύετε;

Σ. Ξ.: Η ΝΔ δεν ήθελε και ούτε θέλει πλήρη διερεύνηση των πολιτικών ευθυνών για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Δεν θέλει γιατί γνωρίζει ότι υφίστανται πολιτικές, και ενδεχομένως όχι μόνον πολιτικές, ευθύνες και μάλιστα πολλών προσώπων, που δημιουργούν την εικόνα της συνολικής εμπλοκής της κυβέρνησης Καραμανλή στο σκάνδαλο. Η ΝΔ θέλει να ξεχαστεί το πρόσφατο πολιτικό της παρελθόν το συντομότερο δυνατό. Δική μας υποχρέωση είναι όχι το να το θυμίζουμε αλλά να αποδείξουμε έμπρακτα ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον η χώρα της ασυδοσίας, της ατιμωρησίας, της συνέργειας στις ανομίες και της κοντής μνήμης.


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.