Το Πασχα της αναγεννησης και της δημιουργιας

Τρεις συμπολίτισσές μας δημιουργοί, οι Φρόσω Παπουή, Ιωάννα Αρβανιτίδου και Νούλα Πετρίδου μιλούν για τα «ποιήματα» των χειρών τους

Αν θα ρωτούσε κάποιος έναν Έλληνα ή μία Ελληνίδα τη σήμερον ημέρα πώς θα μπορούσε να περιγράψει την καθημερινότητά του νομίζω ότι μέσα στις επικρατέστερες απαντήσεις θα ήταν οι λέξεις αγχωτική και χαοτική. Για να ανταπεξέλθουμε δε στην καθημερινότητα αυτή ο καθένας από εμάς έχει «ανακαλύψει» τη δική του «θεραπεία», που μπορεί να είναι η άθληση, η γραφή, το θέατρο, γενικά κάτι συναφές με τις δεξιότητές του, την καλλιτεχνική κλίση του καθενός και τις ανάγκες του για έκφραση.
 
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι γνωστοί και φίλοι ασχολούνται με την κατασκευή – δημιουργία χειροποίητων αντικειμένων, είτε κοσμήματα, είτε διακοσμητικά είτε ακόμα και ρούχα, εν είδει δημιουργικής «έκρηξης», η οποία, πολλές φορές, αποτελεί και μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάδειξη μοναδικών ταλέντων και δεξιοτεχνίας, που οδηγούν στην κυριολεξία σε δημιουργίες «κοσμήματα» που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από επώνυμους επαγγελματίες του είδους και μάλιστα μπορεί να οδηγήσει και σε αλλαγή επαγγέλματος, αν και εφόσον το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι είναι σε θέση να το αναγνωρίσει.
 
Είτε ως επάγγελμα είτε ως χόμπι, η ενασχόληση συμπολιτών μας με χειροποίητες δημιουργίες γνωρίζει άνθιση τα τελευταία χρόνια, έχοντας μέχρι στιγμής προσφέρει πληθώρα μοναδικών δημιουργιών που ξεχωρίζουν.
 
Με αφορμή και το εορταστικό σημερινό φύλλο του «ΠτΘ» συνομιλήσαμε με τρεις συμπολίτισσές δημιουργούς μας, τεχνίτριες πλέον χειροποίητων δημιουργιών που μοιράζονται και με φίλους και γνωστούς για τους οποίους και δημιουργούν.

Η με θητεία στο ωραίο και το ευφρόσυνο και με πηγή έμπνευσης το παιδί Φρόσω Παπουή

Πρώτη εξ αυτών η κ.Φρόσω Παπουή, απόφοιτη του Τμήματος Διεθνών Οικονομικών Σπουδών και Ανάπτυξης του ΔΠΘ και ιδιωτική πλέον υπάλληλος, η οποία προσφάτως μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους τις πασχαλινές της λαμπάδες. Λαμπάδες, πραγματικά κοσμήματα και με το πιο ευφάνταστο αμπαλάζ , που δημιούργησε για φίλους και γνωστούς, όπως λέει, εμείς πιστεύουμε όμως για τη δική της πρώτα χαρά, αφού κάθε δημιουργία της μοιάζει η ίδια πρώτη να τη χαίρεται και να την αγαπάει, αναζητώντας διαρκώς το καλύτερο και εξελίσσοντας διαρκώς ιδέες και τεχνικές. Όπως τόνισε μιλώντας στον «ΠτΘ», η ανάγκη να δημιουργεί προέκυψε μετά το τέλος των φοιτητικών της χρόνων, καθώς η δημιουργία κυρίως ξύλινων διακοσμητικών αποτελούσε για την ίδια έναν τρόπο χαλάρωσης και ξεκούρασης από την έντονη καθημερινότητα.
 
Έχοντας πλέον επιμεληθεί δίσκους, κουτιά, κορνίζες και οτιδήποτε ξύλινο διακοσμητικό μπορεί κανείς να φανταστεί, η Φρόσω συνεχίζει να δημιουργεί έχοντας ως κύρια έμπνευση τα παιδιά. Ως νέα μανούλα μάλιστα, όπως υπογράμμισε, προσπαθεί να μπει στο μυαλό των ίδιων των παιδιών και να δημιουργήσει βάσει των δικών τους θέλω και της δικής του φαντασίας. Τα κεριά, οι χαρτοπετσέτες, οι κορδέλες και διάφορα άλλα χρηστικά καθημερινά αντικείμενα αποτελούν τα βασικά υλικά της δουλειάς της, την οποία και μοιράζεται με γνωστούς και φίλους, σε διαρκή διάλογο και επικοινωνία μαζί τους, αφού οι αφορμές έμπνευσής της και η δημιουργικότητά της είναι αστείρευτες, συνθέτοντας τον δικό της, «ποιητικό» στην κυριολεξία, χώρο έκφρασης.

Η επαγγελματίας του κοσμήματος Ιωάννα Αρβανιτίδου

Ένα βήμα πιο πέρα πήγε το χόμπι της η δεύτερη συμπολίτισσά μας η Ιωάννα Αρβανιτίδου, η οποία στην κυριολεξία έκανε το ταλέντο της επάγγελμα. Ξεκινώντας δειλά πριν από λίγα χρόνια μοιραζόταν με τους διαδικτυακούς της φίλους τα αποτελέσματα της φαντασίας και της δημιουργικότητάς της και μετά την καθολική αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, άνοιξε πριν από λίγα χρόνια και το δικό της κατάστημα στο οποίο φιλοξενεί τις δημιουργίες της. Ο λόγος για το “Ioanna’s Handmade Jewellery” που προσφάτως μεταφέρθηκε σε νέα στέγη και το οποίο αποτελεί σταθερή στάση όσων δηλώνουν λάτρεις του χειροποίητου κοσμήματος και όχι μόνο.
 
Η Ιωάννα δουλεύει κατά κύριο λόγο κοσμήματα και μπορεί κάλλιστα να δημιουργήσει οτιδήποτε της ζητήσετε, ωστόσο αυτό το Πάσχα έκανε την έκπληξη δημιουργώντας και τις εικονιζόμενες λαμπάδες με γυναικεία φορέματα με λεπτομέρειες από γύψο που έκλεψαν τις εντυπώσεις.
 
Λαμπάδες- κόσμημα από μόνες τους, οι οποίες ωστόσο συνδυαστικά με μία από τις δημιουργίες της από ημιπολύτιμες πέτρες, ασήμι, ατσάλι και οτιδήποτε υλικό μπορεί κανείς να φανταστεί αποτελεί μία εξαιρετική πρωτότυπη αλλά και ιδιαίτερα οικονομική επιλογή για τις πασχαλινές βαφτιστικές μας υποχρεώσεις. 

Η και «ζωγράφος» Νούλα Πετρίδου

Τη Νούλα Πετρίδου, συντοπίτισσα σε σχέση με την ξυλαγανιώτικη καταγωγή μας, εμείς την πρωτογνωρίσαμε ως αεικίνητη και αποτελεσματική υπάλληλο του ιδιωτικού τομέα, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που σ’ αρκετές των περιπτώσεων συνταυτίζαμε το πρόσωπό της μ’ αυτό του ιδιοκτήτη της επιχείρησης όπου εργαζόταν.
 
Τα χρόνια όμως πέρασαν, ο ιδιωτικός τομέας άλλαξε βηματισμό και χαρακτήρα και η κ. Πετρίδου επέλεξε να μείνει σπίτι. Για να γευτεί τα όμορφα της ζωής και να απολαύσει τη χαρά της δημιουργίας, που ο μόχθος της καθημερινής εργασίας, στερούσε. Παρακολούθησε λοιπόν μαθήματα ζωγραφικής σε τμήμα της ΧΕΝ με «δασκάλα» της Λευκή Χατζηδιαμαντή, κι από τότε δεν άφησε πινέλα και μπογιές από τα χέρια της.
 
Τα τελευταία όμως χρόνια, η σελίδα της στο fb καταμαρτυρά και για άλλες της δεξιότητες που ορμώνται από την αγάπη της για την ομορφιά και τη ζωγραφική. Τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν ήταν η πρώτη φορά που μαγευτήκαμε από τις δημιουργίες της, ευφάνταστες μικροκατασκευές και χειροτεχνίες, για να μας συμβεί ξανά το ίδιο με τη σελίδα της και τα όσα έχει σ’ αυτήν αναρτήσει αυτό τον καιρό. Τα ζωγραφισμένα αυγά με την επίσης ζωγραφισμένη βάση σ’ ανοιξιάτικα χρώματα, τα φυλλαράκια μανόλιας που με αστάρι και ακριλικά χρώματα γίνονται αιθέριος καμβάς, τα πανέμορφα αυγά με τον σπάγκο και τα λουλούδια, τις εικόνες του Νυμφίου, όλα τους ένα θαύμα, μικρό στίγμα των οποίων παρατίθενται σήμερα στις σελίδες μας.
 
Καλή, γεμάτη χρώματα και ευωδιές της άνοιξης, Ανάσταση!!!
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.