«Το πανηγυρι των Χιλιων τρομαζουν καποιους»

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μειονοτικής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού Χιλίων κ. Χασάν Μπεκήρουστα στις δηλώσεις του στην εφημερίδα “GUNDEM” τόνισε ότι το πανηγύρι των Χιλίων τρομάζει κάποιους κύκλους και τους πανικοβάλλει. Ο κ. Μπεκήρουστα ανακοίνωσε ότι οι πολιτιστικές αυτές εκδηλώσεις, οι οποίες γίνονται εδώ και 650 χρόνια θα συνεχιστούν παρά τα όποια εμπόδια. Ο κ. Μπεκήρουστα αξιολόγησε στην “GUNDEM” κάποιες ειδήσεις του τοπικού τύπου για το πρόσωπό του και για γεγονότα στο ιστορικό πανηγύρι των Χιλίων φέτος.

Ο κ. Μπεκήρουστα τονίζοντας ότι είναι άνθρωποι που πιστεύουν στην δημοκρατία και την διαλλακτικότητα δήλωσε χαρακτηριστικά «στην χώρα μας που είναι το λάβαρο της δημοκρατίας, όλοι γράφουν όπως θέλουν. Επιπλέον προχωράνε και σε λασπολογίες και ύβρεις. Εγώ δεν μπορώ να αναλώσω τον χρόνο μου με αυτούς τους συντάκτες. Δεν μπορώ να ασχοληθώ με αυτούς».

Ο κ. Μπεκήρουστα αναφερόμενος στο γεγονός ότι κάποιοι κύκλοι τρομάζουν με την εξέλιξη του πανηγυριού στα Χίλια και γι’ αυτό το λόγο θέλουν να παίξουν κάποια παιχνίδια είπε: «Το πανηγύρι στα Χίλια είναι μία τουρκική πολιτιστική παράδοση, η οποία συνεχίζεται εδώ και 650 χρόνια. Είναι ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο ζει η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Η εξέλιξη του πανηγυριού αυτού και η διάσταση που παίρνει ως ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός πανικοβάλλει κάποιους κύκλους. Κάποιοι φοβούνται το Χίλια. Το πανηγύρι γίνεται ολοένα και πιο ωραίο και πολύχρωμο. Αυτό δείχνει την θέληση και την επιτυχία των ανθρώπων της περιοχής. Δυστυχώς υπάρχουν άτομα, τα οποία ενοχλούνται από αυτήν την εξέλιξη. Υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να σαμποτάρουν τον τουρκικό πολιτισμό της Δυτικής Θράκης. Αυτοί οι κύκλοι καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για αυτόν τον σκοπό. Να πω μόνο το εξής: Αυτά τα άτομα πρέπει να εξοικειωθούν με το πανηγύρι των Χιλίων και με τον πολιτισμό που αναβιώνει εδώ. Να κοιτάξουν να το συνηθίσουν, διότι δεν θα καταφέρουν να το εμποδίσουν».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μειονοτικής Εκπαίδευσης και Πολιτισμού Χιλίων, κ. Μπεκήρουστα εξέφρασε την άποψη ότι ακούγονται διάφοροι ισχυρισμοί για το ιστορικό πανηγύρι των Χιλίων, για τους ανθρώπους της περιοχής και την μειονότητα, το οποίο αποσκοπούν στον διαμελισμό αυτών των χαρακτηριστικών.

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση σε αυτές τις προσπάθειες. Αλλά εξαπατώνται αν νομίζουν ότι θα το καταφέρουν με μερικούς χαφιέδες. Είναι πολύ λυπηρό να γίνονται όργανα κάποιων άσχημων πραγμάτων και να εγκαταλείπουν την «παλαίστρα» κάποια άτομα, τα οποία τρέχουν για την ηγεσία στην κοινότητα Κέχρου.

Δεν έχουν θέση στην «παλαίστρα» όλοι όσοι δεν υπηρετούν τον τουρκικό πολιτισμό. Δεν έχει νόημα να δημιουργούν προβλήματα κάποιοι παλαιστές μόνο και μόνο για το χρηματικό έπαθλο. Εμείς, σαν οργανωτική επιτροπή, ορίσαμε το ποσό του ενός εκατομμυρίου δραχμών για χρηματικό έπαθλο. Δίνουμε 200 χιλιάδες δραχμές στον πρώτο παλαιστή. Μαζί με αυτά υπάρχουν τα μετάλλια και τα κύπελλα. Δεν είμαστε μια πλούσια λέσχη επαγγελματική, η οποία μοιράζει δισεκατομμύρια και αυτό δεν πρέπει να ξεχαστεί. Και «οι παλαιστές των Χιλίων, έτσι κι αλλιώς, δεν αγωνίζονται για τα λεφτά» σημείωσε ο κ. Μπεκήρουστα διαβεβαιώνοντας ότι το ιστορικό πανηγύρι των Χιλίων θα συνεχιστεί παρά τα εμπόδια. «Οι άνθρωποι μας διεκδίκησαν τα Χίλια. Αυτό είναι μια κληρονομιά από τους προγόνους μας. Αν παραιτηθούν από το να ασχολούνται με τα ήθη και τα έθιμά μας όλοι όσοι ασχολούνται με μας ,με κάθε αφορμή, προσπαθούν να μας δημιουργήσουν προβλήματα. «Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι είμαστε, όπως γνωρίζουμε τι κάνουμε και τι αναβιώνουμε. Όλοι βλέπουν όλα αυτά, τα οποία παρουσιάζουμε στα Χίλια. Εμείς δεν ανεβαίνουμε εκεί με μαχαίρια και ξυλοκοπήματα. Εμείς ανεβαίνουμε εκεί με τον τουρκικό πολιτισμό αιώνων» τονίστηκε από τον κ. Μπεκήρουστα.

(Από την εφημερίδα “GUNDEM” της Χούλια Εμίν στις 21 Αυγούστου 2001)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.