Το πανηγυρι της Αναληψεως του Σωτηρος αναβιωσε και φετος στην Ξυλαγανη

Το καθιερωμένο πανηγύρι της Αναλήψεως του Σωτήρος, πολυετή παράδοση των Θρακιωτών, που αναβιώνει κάθε χρόνο στην Ξυλαγανή, έλαβε χώρα χθες, στον αύλειο χώρο του παρεκκλησίου της Αναλήψεως.
 
Η εορτή της Αναλήψεως τιμάται ακριβώς 40 ημέρες μετά το μεγάλο, χαρμόσυνο γεγονός της Αναστάσεως του Χριστού και είναι η ημέρα κατά την οποία στο όρος των Ελαιών όπου είχαν συγκεντρωθεί οι μαθητές του, ο Ιησούς Χριστός ανελήφθη εις τους ουρανούς εν δόξη και τιμή, αφήνοντας τους μαθητές του να συνεχίσουν το έργο και την διδασκαλία της μεγάλης αλήθειας του.

Η ημέρα της αναλήψεως γιορταζόταν και συνεχίζει να γιορτάζεται στην Θράκη, όπως και σε άλλες περιοχές, με την διοργάνωση «κουρμπανιών». Το έθιμο αυτό διατηρήθηκε για αιώνες και έφθασε μέχρι την εποχή μας ως μέσο για την εξασφάλιση αγαθών και της ίδιας της ζωής, με τους κατά τόπους συλλόγους να αναλαμβάνουν την διοργάνωσή του.
 
Έτσι και στην Ξυλαγανή, το έθιμο αναβίωσε και φέτος χάρη στις γυναίκες του χωριού, που ετοίμασαν και είχαν υπό την επίβλεψή τους τα καζάνια καθώς και τα αυγά που τσούγκρισαν οι παρευρισκόμενοι, αλλά και στο σύνολο των Ξυλαγανιωτών που παραμένουν πιστοί στην παράδοση.
 
Το πανηγύρι αυτό άλλωστε της Ξυλαγανής, αποτελεί ευκαιρία για την συνάντηση παλαιοτέρων και νέων, με κοινή συνισταμένη την παράδοση, καθώς και γλεντιού, σε μία από τις πιο όμορφες γωνιές του οικισμού.
 
Φέτος πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λειτουργία, ενώ τα εδέσματα ευλογήθηκαν από τον ιερέα.
Το «παρών» στο φετινό πανηγύρι έδωσαν μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών κ. Χρήστος Μεραχτσάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ξυλαγανής Πέτρος Πουλαράκης αλλά και ο πρόεδρος του Συλλόγου Πατεράδων Βαγγέλης Μουζαλιώτης.
Συγχαρητήρια για ακόμα μία φορά σε όλους τους συντελεστές της φετινής διοργάνωσης. Και του χρόνου! Ν.Β.
 
*Οι φωτογραφίες είναι του δημοσιογράφου Σάκη Αντωνίου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.