Το Πανεπιστημιακο Κολυμβητηριο παραδειγμα αγαστης συνεργασιας

ΣΕΦΑΑ και ΠΕΡΠΑΤΩ κλείνουν τέσσερα χρόνια «Άσκησης στο Νερό»

Το πρόγραμμα «Άσκηση στο Νερό» που υλοποιεί ο Σύλλογος Ατόμων με αναπηρία και Φίλων ν.Ροδόπης «ΠΕΡΠΑΤΩ» φέτος συμπλήρωσε τα 14 χρόνια υλοποίησής του. Μέσω του προγράμματος αυτού δίνεται η δυνατότητα τόσο σε μέλη του συλλόγου αλλά και σε φίλους του, υπό την εποπτεία της κ. Ευαγγελίας Μακρή, να  δραστηριοποιούνται μέσα στο νερό και να επωφελούνται από τα ευεργετικά οφέλη της κολύμβησης αλλά και της επαφής τους με το υγρό στοιχείο, ενώ ταυτόχρονα δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές της ΣΕΦΑΑ αλλά και εθελοντές του Συλλόγου να εξειδικεύονται πάνω στην άσκηση στο νερό για άτομα με αναπηρία.
 
Το πρόγραμμα αυτό, αποτελεί μεν πρωτοβουλία του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ» ωστόσο γίνεται πραγματικότητα χάρη στην πολύτιμη συμβολή της ΣΕΦΑΑ που παρέχει το Πανεπιστημιακό Κολυμβητήριο στο οποίο και πραγματοποιούνται οι συνεδρίες, ενώ τα οφέλη από την λειτουργία του είναι εμφανή και σε πρακτικό επίπεδο και για τις δύο πλευρές.
 
Ο «ΠτΘ» με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών προσβασιμότητας που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στον χώρο του κολυμβητηρίου, που πλέον διαθέτει και ειδικά διαμορφωμένα αποδυτήρια για τα άτομα με αναπηρία, παρακολούθησε μία εκ των συνεδριών του προγράμματος, που πραγματοποιήθηκε από την κ. Μακρή, παρουσία επίσης 3ετών φοιτητών του Τμήματος, με κύρια ειδικότητα την κολύμβηση, ενώ συνομίλησε με την Κοσμήτορα της ΣΕΦΑΑ κ. Μαρία Μιχαλοπούλου και τον Καθηγητή της Σχολής και επόπτη του Εκπαιδευτικού Έργου στο Πανεπιστημιακό Κολυμβητήριο κ. Βασίλη  Γούργουλη, για τη συνεργασία ΔΠΘ και ΠΕΡΠΑΤΩ καθώς και για τη γενικότερη χρήση του Πανεπιστημιακού Κολυμβητηρίου. 

Βασίλης Γούργουλης «Όλοι όσοι χρησιμοποιούν ή εργάζονται στο κολυμβητήριο, θέλουμε το ίδιο πράγματα, να πάρουμε θετικά αποτελέσματα» 

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Γούργουλης το Πανεπιστημιακό Κολυμβητήριο χρησιμοποιείται από πλειάδα φορέων της Ροδόπης, και όχι μόνο, μερικά παραδείγματα των οποίων αποτελούν οι Σύλλογοι «ΠΕΡΠΑΤΩ» και «ΗΡΟΔΙΚΟΣ», ο Σύλλογος ΔΑΔΑΑ, ο ΝΕΡΟ, η ΔΚΕΠΠΑΚ, το Τμήμα Αστυφυλάκων Κομοτηνής, το ΕΕΕΕΚ και το 1ο Ειδικό Σχολείο Κομοτηνής, ενώ ευκαιριακά, όταν οι ανάγκες το απαιτούν το κολυμβητήριο παραχωρείται στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης αλλά και στον Κολυμβητικό Όμιλο Ξάνθης.
 

«Το Κολυμβητήριο λειτουργεί περίπου 150 ώρες την εβδομάδα και η ΣΕΦΑΑ είναι ουσιαστικά ο χρήστης με τις λιγότερες ώρες» επεσήμανε ο κ. Γούργουλης για να υπογραμμίσει πως το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα καλής συνεργασίας. «Όλοι όσοι χρησιμοποιούν ή εργάζονται στο κολυμβητήριο, θέλουμε τα ίδια πράγματα, να πάρουμε θετικά αποτελέσματα, οπότε οι καλές θερμοκρασίες, η υγιεινή του νερού και το καλό πρόγραμμα που εξυπηρετεί όλους όσους το επιθυμούν βασίζεται στο γεγονός ότι όλοι έχουμε κατανοήσει ότι πρέπει να συνεργαστούμε» επεσήμανε για να τονίσει πως βασικοί παράγοντες στην ορθή αυτή λειτουργία του αποτελούν «η στήριξη της διοίκησης του πανεπιστημίου αλλά και του Δήμου Κομοτηνής με τον οποίο έχει υπογραφεί σύμβαση για την θέρμανση του».
 
Στο πανεπιστημιακό κολυμβητήριο απασχολούνται αυτή τη στιγμή, 5 εργαζόμενοι, οι οποίοι προσφέρουν τα μέγιστα στη λειτουργία του και συγκεκριμένα οι κ.κ. Δημοσθένης Καρυώτης, Βασίλης Ντίνας, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Ελένη Χρυσοστομίδου και Χριστόφορος Δροσίδης.
 
Άνθρωποι, μέρος μία γιγαντιαίας προσπάθειας, όπως την χαρακτήρισε η Κοσμήτορας της ΣΕΦΑΑ κ. Μαρία Μιχαλοπούλου που απαιτείται για τη λειτουργία του. 

Μαρία Μιχαλοπούλου «Η λειτουργία του Πανεπιστημιακού κολυμβητηρίου, ένα απαιτητικό έργο, που επιτυγχάνεται χάρη στην συνεργασία όλων» 

«Πρόκειται για ένα πολύ απαιτητικό έργο, καθώς το νερό είναι ένα ζωντανό στοιχείο με πολλές απαιτήσεις όλες τις ώρες της  λειτουργίας του κολυμβητηρίου και για να καταφέρνουμε να το λειτουργήσουμε με τον τρόπο που πρέπει καταλαβαίνετε πως η προσπάθεια που χρειάζεται από κάθε πλευρά είναι μεγάλη» σημείωσε η ίδια. «Ένα πράγμα χάρη στο οποίο έχουμε κατορθώσει την συνεχόμενη και αδιάκοπή λειτουργία του κολυμβητηρίου από το 2009, είναι ότι όταν παρουσιάζεται ένα πρόβλημα, σπεύδουμε όλοι άμεσα για την επίλυσή του» συνέχισε η ίδια για να επισημάνει πως το μεγάλο μέρος τόσο του προσωπικού όσο και των χρηστών του προέρχεται από τη ΣΕΦΑΑ, «είναι παιδιά της Σχολής και επομένως το πέρασμά τους από εδώ, τους έχει δώσει την απαραίτητη νοοτροπία για τη συντήρηση του χώρου, που γίνεται σεβαστή από όλους».
 

Η συνέχεια της λειτουργίας αυτής αλλά και η περαιτέρω εξέλιξή της στο μέλλον σύμφωνα με την κ. Μιχαλοπούλου βασίζεται στη «διατήρηση αυτής της ενέργειας» η οποία όπως τόνισε θα πρέπει να «μεταδοθεί» και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου, όπως για παράδειγμα στο κλειστό γυμναστήριο «για να μπορέσει σταδιακά να φτάσει σε τέτοια χρήση».
 
Εξειδικεύοντας στο κομμάτι της συνεργασίας με τον Σύλλογο «ΠΕΡΠΑΤΩ» η κ. Μιχαλοπούλου έκανε λόγο για μία συνεργασία η οποία μετρά από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Συλλόγου και η οποία έχει «σπρώξει» την Σχολή στην περαιτέρω βελτίωση του χώρου, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την προσβασιμότητά του.
 
«Η ΣΕΦΑΑ στέκεται αρωγός τόσο με δράσεις όσο και με τις εγκαταστάσεις, το προσωπικό της που είναι διαθέσιμο και για κάθε φορά συμμετέχει με διαφορετική μορφή» τόνισε. Ερωτηθείσα σχετικά με την έναρξη της συνεργασίας υπογράμμισε πως «πρώτα ήρθαν οι άνθρωποι που ενδιαφέρονταν γι’ αυτές τι δράσεις, με την ενέργεια και τη δουλειά των οποίων, σε συνδυασμό με όλους τους υπόλοιπους οι χώροι έγιναν προσβάσιμοι και συνεχίζουν να βελτιώνονται, τόσο σε ό,τι αφορά την παροχή αυτής της υπηρεσίας, όσο και γενικότερα. Σταδιακά, χρόνο με τον χρόνο γίνονται πράγματα, κάνουμε μία προσεγμένη προσαρμογή, πάντα σε συνεργασία και σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν ώστε να καλύπτουμε όλο και περισσότερα και διαφορετικά πράγματα».
 

Για να κατανοήσει κανείς το επίπεδο λειτουργίας αλλά και των συνθηκών του Πανεπιστημιακού Κολυμβητηρίου αξίζει να επισημανθεί πως στην μεγάλη πισίνα των 25 μέτρων, η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται μεταξύ 27 και 28 βαθμών, η ιδανικότερη θερμοκρασία για την αγωνιστική κολύμβηση, ενώ αντίστοιχα στην μικρή πισίνα αυτού, η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 32 με 34 βαθμούς, που αποτελεί την ιδανικότερη θερμοκρασία για θεραπευτική κολύμβηση.
 
Στο γεγονός αυτό στάθηκε και η κ. Ευαγγελία Μακρή για να επισημάνει τις ιδανικές συνθήκες που επικρατούν στο κολυμβητήριο, συνθήκες οι οποίες όπως υπογράμμισε δεν υφίστανται ούτε σε ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης στην Ελλάδα. Η κ. Μακρή, εκπροσωπώντας τον Σύλλογο «ΠΕΡΠΑΤΩ» θέλησε να ευχαριστήσει την Σχολή όσο και το σύνολο των εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Κολυμβητηρίου για την άψογη όπως την χαρακτήρισε συνεργασία, την συμπαράσταση αλλά και την συνύπαρξη τους καθ’ όλη τη διάρκεια των χρόνων υλοποίησης του προγράμματος, επισημαίνοντας τη σημαντικότητα μιας τέτοιας συνεργασίας τους δύσκολους πλην όμως απαιτητικούς  καιρούς.

Οι μικροί κολυμβητές του «ΠΕΡΠΑΤΩ» Κωνσταντίνα και Μιχάλης 

«Πρωταγωνιστές» της συνεδρίας την οποία παρακολούθησε ο «ΠτΘ» ήταν οι μικροί κολυμβητές, μέλη του «ΠΕΡΠΑΤΩ» η Κωνσταντίνα και ο Μιχάλης, οι οποίοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Άσκηση στο νερό».
 
Μιλώντας στον «ΠτΘ» για την έως τώρα εμπειρία τους, μας αφηγήθηκαν εν συντομία το ξεκίνημά τους στο κλειστό κολυμβητήριο της Κομοτηνής, το οποίο πλέον δεν λειτουργεί αλλά και το νέο τους ξεκίνημα στο Πανεπιστημιακό Κολυμβητήριο, υπογραμμίζοντας και τα όσα μαθαίνουν κατά την διάρκεια του προγράμματος.
 
«Μαθαίνουμε να κολυμπάμε, να επιπλέουμε στο νερό όταν δεν πατώνουμε, τις απαραίτητες αναπνοές» εξήγησε ο 10χρονος Μιχάλης τονίζοντας πως «εγώ θεωρώ την κολύμβηση χόμπι μου και κυρίως έρχομαι και κολυμπάω για να μάθω να μην φοβάμαι το νερό».
 
Τόσο ο Μιχάλης όσο και η Κωνσταντίνα στάθηκαν και στη βοήθεια της καθηγήτριας τους κ. Ευαγγελία Μακρή, η οποία όπως είπαν τόσο καιρό στέκεται στο πλευρό τους και τους μαθαίνει πράγματα.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.