Το πακετο μετρων που εξεταζει το οικονομικο επιτελειο για τη στηριξη της οικονομιας

Αναμένεται να ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο

Μπαράζ συσκέψεων στο υπουργείο Οικονομικών για να καθοριστεί το φθινοπωρινό πλαίσιο στήριξης, με την κυβέρνηση να εξετάζει, μεταξύ άλλων, τη δίμηνη παράταση κάποιων υφιστάμενων μέτρων, την ενίσχυση των επιχειρήσεων και της απασχόλησης.

Στο νέο πακέτο που αναμένεται από Σεπτέμβριο βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η επιμήκυνση των αναστολών συμβάσεων εργασίας, η παράταση των επιδομάτων των 534 ευρώ, η παράταση της επιδότησης μισθών και εισφορών, η στήριξη των εποχικών εργαζομένων, η χρονική επέκταση της μείωσης ενοικίου 40%, αλλά και η παράταση του μειωμένου ΦΠΑ.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται ένας νέος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ενώ η κυβέρνηση από το φθινόπωρο αναμένεται να εξαγγείλει παρεμβάσεις- με ισχύ το 2021- που θα αφορά φοροελαφρύνσεις, ύψους περί τα 2 δισ. ευρώ. Σχετικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή η αγορά έχει ενισχυθεί με περίπου 1,8 δισ. ευρώ από τις πρώτες φάσεις, ενώ η τρίτη αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του Αυγούστου, με στόχο να διατεθούν πόροι περί το 1 δισ. ευρώ.

Όπως επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, η κυβέρνηση εξετάζει ένα πλαίσιο είτε επέκτασης υφιστάμενων μέτρων, είτε θέσπισης νέων για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Τόνισε ότι η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά, αλλά η κυβέρνηση θα στηρίξει όλους όσους έχουν υποστεί οικονομική ζημία από την πανδημία.

Αναφερόμενος στα μέτρα, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι οι αναστολές εργασίας θα επεκταθούν για όσο διάστημα χρειαστεί. Αποκάλυψε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη φετινή ομιλία του στις παραγωγικές τάξεις στη Θεσσαλονίκη θα ανακοινώσει ένα νέο πακέτο μέτρων με μειώσεις φόρων και εισφορών. Για τις καθυστερήσεις στις καταβολές του Ιουλίου, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε ότι έχουν ανοίξει οι πλατφόρμες για να δηλώσουν οι εργοδότες τους εργαζόμενούς τους για τον μήνα Ιούλιο έως τις 24 Αυγούστου και η καταβολή θα γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας.

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.