Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μπορει να δωσει ουσιαστικη λυση στην αποβιομηχανιση

Μπροστά στο φάσμα της αποβιομηχάνισης και της συνακόλουθης ανεργίας που πλήττει ιδιαίτερα την ελληνική περιφέρεια, και μπροστά στην αδυναμία της κυβέρνησης της Ν.Δ. να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό πρόβλημα, καθώς απουσιάζει ένας υπεύθυνος σχεδιασμός, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατέθεσε στη Βουλή σχετική Πρόταση Νόμου με θέμα: «Προγράμματα ανασυγκρότησης περιοχών που αντιμετωπίζουν βιομηχανική κρίση».

«Το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης που προτείνουμε ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. δημιουργεί μηχανισμούς διάγνωσης του φαινομένου της αποβιομηχάνισης και οδηγεί στον περιορισμό των σχετικών αρνητικών επιπτώσεων, ενώ προτείνει την εφαρμογή εναλλακτικών προτάσεων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», επεσήμανε η κ. Χρύσα Μανωλιά, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της σχετικής συζήτησης.

Η κ. Μανωλιά κατήγγειλε τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης, η οποία αρκείται σε υποσχέσεις πρόσκαιρης αντιμετώπισης του προβλήματος αποβιομηχάνισης και δεν έχει εφαρμόσει μέχρι τώρα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση των περιοχών που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα ούτε λαμβάνει μέτρα στην κατεύθυνση νέων επενδύσεων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Εκφράζοντας την έκπληξή της για την απόπειρα της κυβέρνησης να εξωραΐσει την όλη αρνητική κατάσταση, η βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αναφέρθηκε στην αναποτελεσματικότητα του Αναπτυξιακού Νόμου, επισημαίνοντας και τις αρνητικές επιπτώσεις από το ότι αποσυνδέει τη δημιουργία θέσεων εργασίας από τις επιδοτήσεις και από το ότι δεν επιτρέπει την ένταξη σ΄ αυτόν νέων μονάδων του αγροτικού τομέα.

Στη συνέχεια η κ. Μανωλιά αναφέρθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στο Ν. Ροδόπης και στα μεγάλα πλήγματα που δέχθηκε εξαιτίας της αποβιομηχάνισης, καταλογίζοντας σοβαρές ευθύνες στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος για την αντιμετώπιση της προβληματικής αυτής κατάστασης. «Στα τρία χρόνια διακυβέρνησης της Ν. Δ. έκλεισαν 7 εργοστάσια , ενώ βρέθηκαν στο δρόμο 2.500 περίπου εργαζόμενοι, με τραγικές επιπτώσεις σε οικογενειακό επίπεδο και στη λειτουργία γενικότερα της τοπικής αγοράς, που βογγάει κυριολεκτικά» επεσήμανε η κ. Μανωλιά.

Επίσης η κ. Μανωλιά δεν παρέλειψε να καταγγείλει ότι, παρά τις μεγαλόστομες προεκλογικές υποσχέσεις της Ν.Δ., ούτε μια ξένη επένδυση δεν ήρθε στην περιοχή της Ροδόπης και ότι καμιά επιχείρηση της περιοχής δεν μπόρεσε να ενταχθεί στον περιβόητο νόμο για τα πανωτόκια, ενώ σημείωσε και τη μη τήρηση της δέσμευσης της κυβέρνησης της Ν.Δ. για τη χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος σ’ όσους έχασαν την εργασία τους από το κλείσιμο των εργοστασίων.

Η κ. Μανωλιά κατέληξε λέγοντας: «Με αυτή μας την Πρόταση Νόμου απαντάμε στην απουσία σχεδιασμού, στην αποσπασματικότητα αντιμετώπισης, και στην αναποτελεσματικότητα επίλυσης εκ μέρους της κυβέρνησης της Ν.Δ. των προβλημάτων στις περιοχές που αντιμετωπίζουν βιομηχανική κρίση. Το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης που προτείνουμε εξασφαλίζει τη συνέργια Κράτους, Αυτοδιοίκησης, Ιδιωτικού Τομέα και Εργαζομένων στο κοινό ζητούμενο της αντιμετώπισης των προβλημάτων και των καινούργιων δεδομένων, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.