Το ονομα μου ειναι αγροτισσα

Ο κόσμος της γυναίκας αγρότισσας είναι πλούσιος, ακόμη κι αν είναι κόσμος σιωπής, ακόμη κι αν είναι κόσμος μη καταγεγραμμένος στα μητρώα εργαζομένων, ακόμη κι αν τυπικά είναι κόσμος ανύπαρκτος.

Ο κόσμος – κόπος είναι όμως υπαρκτός. Υπαρκτός, όπως οι αξιοπρεπείς φιγούρες των αγροτισσών, που σήμερα καταθέτουν τη δωρικότητα του λόγου τους, τόσο πλούσιου σε εμπεριεχόμενα, στις σελίδες του ΠτΘ. Χρόνια τους πολλά…

Η Στέλλα είναι 42 χρονών. Επάγγελμα κατ’ όνομα αγρότισσα. Επάγγελμα ανδρός Δημόσιος Υπάλληλος. Κάθε χρόνο μετά τη σοδειά θα επισκεφθεί την Αγροτική Τράπεζα. Μόλις πάρει τα χρήματα θα τα δώσει στον άνδρα της. Παράπονό της μεγάλο που δεν πληρώνει το καθορισμένο από τον ΟΓΑ κάθε χρόνο ποσό ώστε η σύνταξή της να είναι μεγαλύτερη. «Όταν το λέω στον άνδρα μου, μου απαντά. Γιατί στενοχωριέσαι. Θα πεθάνω εγώ πιο μπροστά από σένα και θα παίρνεις την δική μου.»

Η κ. Ελένη είναι 74 χρονών. Ζει αποκλειστικά με μία σύνταξη 50.000 δραχμών. Ο μηνιαίος προϋπολογισμός σε ΔΕΗ και ΟΤΕ είναι 15.000 δρχ. Της μένουν 35.000 για να ζήσει και να αποταμιεύσει. Από τις αποταμιεύσεις της δεν πρέπει να αγοράσει τα ξύλα για το χειμώνα, των οποίων η αγορά, η μεταφορά και το κόψιμο φθάνουν τις 80.000 δρχ. «Η χήρα του δημοσίου υπαλλήλου θα πάρει μέρος της σύνταξής του. Εμείς γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε τη σύνταξη του άνδρα μας; Μήπως αυτές προσφέρουν περισσότερα;»

Η κ. Μαριάνθη είναι 72 χρονών. Για πάρα πολλά χρόνια δούλευε στα χωράφια με τον άνδρα της. Εδώ και πέντε χρόνια μένει μόνη της, Ο άνδρας της ήταν συνταξιούχος ΤΕΒΕ. Από τον θάνατό του άνδρα της έπαψε να παίρνει σύνταξη του ΟΓΑ και παίρνει μόνο του άνδρα της. «Από τα δέκα χρόνια μου δούλευα στα χωράφια μέχρι τα πενήντα πέντε μου. Με αποτέλεσμα να μην πάρω σύνταξη. Δηλαδή εγώ δεν πρόσφερα τίποτα;»

Η κ. Μαρία είναι 55 ετών. Το μεγάλο της παράπονο είναι ότι παρόλο που δούλεψε και δουλεύει στα χωράφια τίποτα δεν είναι γραμμένο στο όνομά της. «Δεν έχω τίποτα. Ούτε σπίτι, ούτε χωράφι. Και ενώ μια ζωή στηρίζομαι στην καλή θέληση του άνδρα μου θα στηρίζομαι στην καλή θέληση των παιδιών μου».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.