Το οικονομικο ζητημα αιχμης για τους ΟΤΑ

Η «οικονομική δυσπραγία» που απασχολεί τους ΟΤΑ της Ροδόπης, ήταν το βασικότερο ζήτημα στο οποίο εστίασαν στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των Δήμων και Κοινοτήτων του νομού, κατά τη διάρκεια του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΤΕΔΚ, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής.

Στο τραπέζι του διαλόγου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νομό, τέθηκαν επίσης μια σειρά θεμάτων που κατά καιρούς επισημαίνουν οι Δήμαρχοι και οι Κοινοτάρχες, όπως η επιμόρφωση τους και η υποστήριξη των ΟΤΑ από εξειδικευμένο προσωπικό. Παράλληλα διερευνήθηκε ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η ΤΕΔΚ για την προώθηση του τομέα του περιβάλλοντος στην περιοχή.

Στο πλαίσιο των εργασιών παρουσιάστηκε και ο οικονομικός απολογισμός της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ροδόπης για τις χρήσεις 2001, 2002 και 2003, από τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου, Δήμαρχο Αιγείρου κ. Βαγγέλη Λίτσο.


Τις εργασίες του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΤΕΔΚ χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Διευρυμένης Ν.Α Ροδόπης- Έβρου κ. Χρήστος Χατζόπουλος, ο Νομάρχης Ροδόπης κ. Άρης Γιαννακίδης κι εκπρόσωποι των νομαρχιακών επιτροπών των πολιτικών κομμάτων στο νομό.

Επιστολές με αφορμή τη διεξαγωγή του συνεδρίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, απέστειλαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών , βουλευτής Ροδόπης κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης, και οι βουλευτές, Ιλχάν Αχμέτ και Χρύσα Μανωλιά, που δεν μπόρεσαν να παραστούν λόγω υποχρεώσεων τους .

Σε γενικότερη εισήγηση του αναφορικά με τα προβλήματα και τις προοπτικές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ροδόπης, Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Τάσος Βαβατσικλής τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης του νέου δημοτικού και κοινοτικού κώδικα με τρόπο που να κατοχυρώνει τη διοικητική αυτοτέλεια και να βελτιώνει την λειτουργική και οργανωτική αποτελεσματικότητα των ΟΤΑ, ως κατεξοχήν φορέων άσκησης τοπικής εξουσίας εγγύτερα στο πολίτη.

Σε ό, τι αφορά το ζήτημα των οικονομικών ο κ. Βαβατσικλής σημείωσε ότι το ψήφισμα της ΤΕΔΚ «εμμένει στις σταθερές και πάγιες θέσεις της αυτοδιοίκησης για τα οικονομικά της όπως αυτές διατυπώθηκαν στα συνέδρια της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης , θέσεις που αντιμετωπίζουν οριστικά τα προβλήματα των Δήμων και ανοίγουν το δρόμο των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται στη χώρα μας με επίκεντρο την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη της πατρίδας. Όπως συμπλήρωσε «η άρση του οικονομικού αδιεξόδου των ΟΤΑ κι ο τερματισμός της κατάστασης που έχει φέρει στα όρια της επιβίωσης

όλους τους Δήμους και τις κοινότητες απαιτεί την πλήρη εφαρμογή του νόμου 1828 /89, την επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάστηκαν κι αφορούν σε παιδικούς σταθμούς, αθλητικές εγκαταστάσεις σε συντήρηση σχολικών κτιρίων, σε ΚΕΠ, Δημοτική Αστυνομία και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Εστιάζοντας στα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικοί ΟΤΑ, ο κ. Βαβατσικλής μίλησε για την αναγκαιότητα εξεύρεσης τρόπου σύνταξης μελετών από τους μικρούς καποδιστριακούς Δήμους, ώστε να είναι σε θέση να απορροφήσουν κονδύλια από το Γ΄ΚΠΣ κι αργότερα το Δ’ κοινοτικό πακέτο, που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στις περιοχές τους. Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ ανέφερε ακόμη ότι η Ένωση πρόκειται να υποβάλλει προτάσεις στο νέο Γ.Γ της Περιφέρειας ΑΜΘ, για την σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ της ΤΕΔΚ, της Περιφέρειας, της ΤΥΔΚ ή και της Αναπτυξιακής Ροδόπης Α.Ε , για την πρόσληψη ειδικών επιστημόνων που θα μπορούν να έρχονται αρωγοί σε πρωτοβουλίες και δράσεις που προγραμματίζονται.

«Τα περιβαλλοντολογικά θέματα» στο νομό Ροδόπης και η παρέμβαση της ΤΕΔΚ στο συγκεκριμένο επίπεδο, αποτέλεσαν εξάλλου ένα από τα πεδία συζητήσεων κι ανταλλαγής απόψεων. «Η αντιμετώπισης των εταιρειών που ασχολούνται με την εξόρυξη του χρυσού, που κάθε άλλο παρά έχουν υποστείλει την σημαία τους, ο νέος ΧΥΤΑ του Δήμου Κομοτηνής που είναι σε θέση να εξυπηρετήσει και τους υπόλοιπους ΟΤΑ υπό προϋποθέσεις, ο νέος χώρος υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων που θα λειτουργήσει στην Περιφέρεια ΑΜΘ, οι χαβούζες που υπάρχουν σε διάφορα σημεία, η ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος, οι επιπτώσεις από τη λειτουργία των λατομείων» ήταν κάποιες από τις κυριότερες παραμέτρους που αναλύθηκαν.

Σημαντικές ήταν εξάλλου οι αποφάσεις για την διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων που στοχεύουν στην κατάρτιση Δημάρχων και Κοινοταρχών, μελών των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες απαιτήσεις «των νέων καιρών» αλλά και η δημιουργία ιστοσελίδας της ΤΕΔΚ στο διαδίκτυο.

Αποθεματικό εσόδων παρουσιάζει η ΤΕΔΚ

Με αποθεματικό της τάξης των 552.000 ευρώ, έκλεισε το προηγούμενο οικονομικό έτος η ΤΕΔΚ Ροδόπης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΤΕΔΚ , Δήμαρχο Αιγείρου κ. Βαγγέλη Λίτσο, ο οποίος παρουσίασε τον οικονομικό απολογισμό της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και για τα έτη 2001, 2002.

Η μη πραγματοποίηση των γενικών συνελεύσεων της ΤΕΔΚ Ροδόπης κατά τα παραπάνω έτη, λόγω της ασθένειας του αείμνηστου Γ. Παπαδριέλλη και των εκλογών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είχαν ως συνέπεια να μην παρουσιαστούν οι αντίστοιχοι οικονομικοί απολογισμοί, οι είχαν εγκριθεί ωστόσο από τα Εποπτικά Συμβούλια.

Βάση των ίδιων στοιχείων, που παρέθεσε ο κ. Λίτσος, τα έξοδα που αφορούν στο έτος 2003 ανέρχονται σε 128.000 ευρώ, περίπου.

Ο Δήμαρχος Αιγείρου εκτίμησε σε δηλώσεις του ότι το αποθεματικό επιτρέπει στην ΤΕΔΚ να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες πάνω σε ζητήματα που θέτουν οι Δήμοι όπως είναι η τεχνική τους υποστήριξη ή ακόμη και στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του προσωπικού της Ένωσης, αφού αυτή την στιγμή έχει μόνο έναν υπάλληλο.

Νατάσσα Δοσεμετζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.