Το ντεμπουτο album των BrightSide, “It begins with a fall” κυκλοφορησε και εχει κατι απο Κομοτηνη

Κωνσταντίνος Σκαρλάτος «Όποιος έρχεται στα live μας χρειάζεται ενέργεια, σωματική και συναισθηματική»

Ο Κωνσταντίνος Σκαρλάτος είναι ο lead singer των «BrightSide», της μπάντας από τη Θεσσαλονίκη που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο το ντεμπούτο album της με τίτλο «It begins with a fall». Το συγκρότημα είναι γνωστό για τον δεμένο ήχο, αλλά και τα δυναμικά του live. Οι BrightSide συνδυάζουν την new wave, post-punk των 80’s με το σύγχρονο post-punk revival και indie rock συγκροτημάτων των 00’s. Τα μέλη του συγκροτήματος αποτελούν οι: Κωνσταντίνος Σκαρλάτος, Νέστορας Μπανανής, Miles Λάππας, Θάνος Καραπάντσιος αλλά και ο εκ Κομοτηνής Νίκος Καλλιάνης.
 
Με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου τους ολοκληρωμένου δίσκου, ο «ΠτΘ» συνομίλησε με τον Κωνσταντίνο Σκαρλάτο για τα μελλοντικά σχέδια, τα τραγούδια του δίσκου, τις επιρροές τις μπάντας. Κι αν το «βλέμμα» του συγκροτήματος είναι στραμμένο στο εξωτερικό, όπως μας εκμυστηρεύτηκε ο Κωνσταντίνος, προς το παρόν επιμένουν να δημιουργούν στην Ελλάδα, έχοντας καταφέρει να ξεχωρίσουν ήδη από τα πρώτα τους βήματα.
 
Κωνσταντίνος Σκαρλάτος όμως… 

«Με μία πτώση θα ανοίξουμε τα φτερά μας και θα δούμε πού θα μας πάει» 

ΠτΘ: Τόσο ο τίτλος του συγκροτήματος, όσο και ο τίτλος του album «Begins with a fall» , έχουμε την εντύπωση πως είναι συνυφασμένα με τη σημερινή πραγματικότητα. Δεν ξέρω αν κι εσείς το επιλέξατε κάπως έτσι.
Κ.Σ.:
Θα μπορούσα να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία και να πω ναι, αν και είναι ψέμα, γιατί η μπάντα φτιάχτηκε το 2010. Είμαστε αρκετά χρόνια μαζί και ίσως τότε δεν ήταν ακριβώς έτσι τα πράγματα. Σίγουρα όμως αρκετά από όσα κάνουμε έχουν επηρεαστεί από την κρίση, έχουμε αλλάξει κι εμείς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε και ίσως ο τίτλος του album παραπέμπει προς τα εκεί, αλλά πρόκειται για μια ερμηνεία μόνο.
 
Το όνομα «Bright Side» πάντως βγήκε σε αντιδιαστολή με το «Dark Side» το οποίο και εμάς μας αρέσει πολύ. Όταν ξεκινήσαμε ως συγκρότημα παίζαμε ίσως πιο χορευτικά κομμάτια, όμως έχουμε και μία διπλή φύση, κάτι πιο χορευτικό και ευχάριστο εξ ου και το Bright side που είναι κάτι πολύ αισιόδοξο και μας εκφράζει ως άτομα μουσικά. Από την άλλη στην καθημερινότητα μας έχουμε και τις πιο dark στιγμές μας και με αυτές συνδέεται ο τίτλος του album «Begins with a fall». Η αλήθεια για τον τίτλο είναι ότι αποτελεί μία αναφορά στον τελευταίο στίχο του album, γιατί όλα τα κάνουμε ανάποδα, στον οποίο αναφέρεται ότι κάθε πτήση ξεκινά από μια πτώση. Έτσι με το ντεμπούτο μας, κι εμείς με μία πτώση θα ανοίξουμε τα φτερά μας και θα δούμε πού θα μας πάει. 

«Συνήθως ασχολούμαστε με τις διαπροσωπικές σχέσεις, τη μάχη απέναντι στη μοναξιά, την πάροδο του χρόνου και τον επερχόμενο θάνατο» 

ΠτΘ: Ορισμένοι από τους τίτλους έχουν μια δόση απαισιοδοξίας, όπως για παράδειγμα τα «Nothing» και «Blind», αλλά παρ’ όλα αυτά η μουσική σας συγκεντρώνει πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους στοιχεία. Έχει και πιο χορευτικά κομμάτια, έχει και «βουτιές» σε πιο «σκοτεινούς» ρυθμούς και ήχους. Τι θα έχει λοιπόν την ευκαιρία να ακούσει ο ακροατής όταν προμηθευτεί τον δίσκο; Να σημειώσουμε βέβαια ότι ναι μεν είναι το το πρώτο ολοκληρωμένο album σας, αλλά δεν είναι η πρώτη σας δισκογραφική δουλειά, καθώς έχετε κυκλοφορήσει και το 2012 ένα single.
Κ.Σ.:
Ακριβώς, είχαμε ένα προάγγελο του δίσκου -συνήθως τα συγκροτήματα ακολουθούν αυτή την πρακτική- με τραγούδια μερικά εκ των οποίων έφτασαν και στον δίσκο, όπως το «Naked Celebrity», το οποίο κυκλοφόρησε με ένα ενδιαφέρον βίντεο που φτιάξαμε με το σκηνοθέτη μας. Μπορείτε να μπείτε στο site μας, brightsideofficial.com και να δείτε το video.
O δίσκος κυκλοφόρησε τον Ιούνιο και αποτελεί μία ηχογράφηση που έγινε στα mix studio στη Θεσσαλονίκη, της οποίας την παραγωγή και τη σύνθεση αναλάβαμε εμείς οι ίδιοι και το «γυάλισμα» του ήχου, ώστε να γίνει πιο ομογενοποιημένος, έγινε στα studio Odeon από τον Αποστόλη Σιώτη.
 
Σχετικά με τα ίδια τα τραγούδια, όπως ανέφερα και πριν, έχουμε αρκετά χορευτικά και άλλα πιο σκοτεινά, όπως το «Nothing», που αναφέρονται σε πιο φιλοσοφικά ζητήματα. Συνήθως ασχολούμαστε με τις διαπροσωπικές σχέσεις, τη μάχη απέναντι στη μοναξιά, την πάροδο του χρόνου και τον επερχόμενο θάνατο. 

«Θέλουμε να δώσουμε το δικό μας στίγμα» 

ΠτΘ: Και η φθορά αναφέρεται στα τραγούδια σας…
Κ.Σ.:
Έχουμε μάλιστα ένα τραγούδι, με το οποίο ανοίγουμε το δίσκο που αναφέρεται στο πολιτισμικό κίνημα των Μods, το οποίο εμφανίστηκε κυρίως στην Αγγλία, και λιγότερο στην Αμερική, στα τέλη της δεκαετίας του 1950. Επρόκειτο για άτομα, τα οποία έβαλαν τη μουσική στη ζωή τους και την καθημερινότητα τους σε πολύ μεγάλο βαθμό και των οποίων το Είναι επηρεάστηκε από αυτήν, ακόμη και στο ντύσιμο τους, τα αγόρια είχαν πολύ ωραίο στυλ και τα κορίτσια όμορφες φούστες σε Α γραμμή, ήταν επαναστατικοί. Θεωρούμε ότι εμείς είμαστε η τρίτη γενιά αυτού του κινήματος. Τους «ζηλεύουμε» πολύ για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν τη ζωή τους.
Πέρα από την ίδια την ιστορία, το τραγούδι αναφέρεται και στο πώς έφτασε να γίνει η μουσική μία απλή εμπορική συναλλαγή και όχι κάτι πιο ουσιαστικό, όπως ήταν τότε. Αυτό είναι κάτι που μας κάνει να αναρωτιόμαστε, να θέλουμε να γυρίσουμε προς τα εκεί, χωρίς να απορρίπτουμε κάθε τι καινούριο. Θέλουμε να δώσουμε το δικό μας στίγμα, ασχολούμαστε πάρα πολύ με τα media και αυτό που κάνουμε με αυτό το τραγούδι είναι να οραματιζόμαστε το πώς θέλουμε να είναι η μουσική. 

«Επιλέξαμε τον αγγλικό στίχο κυρίως για λόγους φυσικότητας» 

ΠτΘ: Μιας και μίλησες για τις μουσικές σας επιρροές, η Indie μουσική δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη στην Ελλάδα, εσείς δε έχετε επιλέξει και τον αγγλόφωνο στίχο. Σχετίζεται αυτή η επιλογή με τη στόχευση σας για το μέλλον, δηλαδή το να επεκταθείτε και εκτός των ελληνικών συνόρων, το οποίο φαίνεται να έχετε κάνει ήδη, αν διαβάσει κανείς το βιογραφικό σας;
Κ.Σ.:
Η μουσική η οποία μας εκφράζει ταιριάζει με τον αγγλικό στίχο, με αυτή τη γλωσσική φόρμα. Η ελληνική γλώσσα δεν ταιριάζει με αυτή τη μουσική. Δεν υποτιμάω τον ελληνικό στίχο, αντιθέτως. Απλά επιλέξαμε τον αγγλικό στίχο κυρίως για λόγους φυσικότητας. Έτσι μπορέσαμε να εκφραστούμε. Εξάλλου οι πηγές μας είναι από το εξωτερικό.
 
Γι’ αυτό πρέπει να φτιαχτεί μια κοινότητα και να δούμε τα πράγματα διαφορετικά, ως Έλληνες εννοώ, να αντιμετωπίσουμε λίγο πιο κριτικά το αντικείμενο της μουσικής, χωρίς να ξεχνάμε τραγούδια γραμμένα με ελληνικό στίχο. Είχε γίνει μια δική μας προσπάθεια να φτιαχτεί μια σκηνή αντίστοιχη στη Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι η Indie μουσική αρχίζει να αποκτά έδαφος στη Ελλάδα, γενικά η ροκ να αποκτά το δικό της χώρο. Όπως και να ‘χει, η στόχευσή μας είναι το εξωτερικό, να πάμε κάποιο ταξίδι στη Μ. Βρετανία, στο Λονδίνο, στο Μάντζεστερ, να δούμε τι μπορούμε να πετύχουμε και εκεί. 

«Μας έχουν χαρακτηρίσει «δουλευταράδες» στη Θεσσαλονίκη» 

ΠτΘ: Αποτελέσατε το opening act σε πολλά γνωστά συγκροτήματα κατά το παρελθόν. Πως είναι η εμπειρία αυτή και, επίσης, ποιος είναι ο απώτερος μελλοντικός στόχος της μπάντας;
Κ.Σ.:
Στόχος για εμάς είναι η καθιέρωση. Όσο γίνεται να έρθουμε πιο κοντά στον κόσμο, να επικοινωνήσουμε μέσω της μουσικής και αν γίνεται στο εξωτερικό, ακόμη καλύτερα. Αυτό, βέβαια, χωρίς να θεωρούμε υποδεέστερη την Ελλάδα. Βεβαίως, θέλουμε να γίνουμε ακόμη καλύτεροι και να κάνουμε ολοένα και καλύτερα live,να βρεθούμε σε ακόμη μεγαλύτερες σκηνές, με ακόμη μεγαλύτερα ονόματα. Σχετικά με τις συνεργασίας μας, είμαστε αρκετά τυχεροί και μας έχουν χαρακτηρίσει «δουλευταράδες» στη Θεσσαλονίκη. Πάντως αυτός που έρχεται στα live μας χρειάζεται ενέργεια, σωματική και συναισθηματική. Έχουμε συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα που έχουν έρθει στην Ελλάδα και πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα συμβαίνει και από την επόμενη χρονιά. Δεν σταματάμε να βρισκόμαστε κοντά στα μεγάλα ονόματα, είναι ιδιαίτερη περίπτωση και μας κάνει πολύ καλύτερους.

«Έχουμε δεσμούς με τη Κομοτηνή μέσω του Νίκου Καλλιάνη, άρα αγαπάμε αυτή την πόλη» 

ΠτΘ: Θα θέλαμε να σας ακούσουμε σε κάποιο μαγαζί της Κομοτηνής, ζωντανά. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι ένα από τα μέλη του συγκροτήματος, τα οποία αποτελούνε εκτός από εσένα ο Νέστορας Μπανανής, ο Miles Λάππας, ο Θάνος Καραπάντσιος, ο Νίκος Καλλιάνης, είναι κομοτηναίος και αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω. Θα έρθετε λοιπόν από Σεπτέμβρη και έπειτα;
Κ.Σ.:
Έχουμε δεσμούς με τη Κομοτηνή μέσω του Νίκου, άρα αγαπάμε αυτή την πόλη. Άλλωστε κατά το παρελθόν, έχουμε παίξει στη Κομοτηνή και τύχαμε θερμής υποδοχής και στήριξης από τον κόσμο. Έχουμε κρατήσει επαφές με άτομα που δεν γνωρίζαμε νωρίτερα , μέσω της μουσικής. Αποδεχόμαστε, λοιπόν, με μεγάλη χαρά οποιαδήποτε πρόσκληση στην Κομοτηνή. Συνήθως τον χειμώνα κάνουμε πολλά πράγματα, επισκεπτόμαστε και την Καβάλα, καθώς ο Νέστορας κατάγεται από εκεί, αλλά και την Αλεξανδρούπολη, τα Γιάννενα… Θα γίνουν, δηλαδή, διάφορα live, στην Αθήνα, στο Βόλο, που θα ανακοινωθούν από τον Σεπτέμβρη.

Στο brightsideofficial.com ο δίσκος 

ΠτΘ: Πού μπορεί να βρει το δίσκο όποιος ενδιαφέρεται.
Κ.Σ.:
Στη Θεσσαλονίκη μπορεί να τον βρει στα δισκοπωλεία Λωτός και Νόη, στην Αθήνα σε όλα τα δισκοπωλεία και για τους υπόλοιπους, όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να μπουν στο site μας, brightsideofficial.com. Ο δίσκος κυκλοφορεί και σε cd, αλλά και σε βινύλιο το οποίο ταιριάζει με τον ήχο μας, καθώς έχει κάτι το νοσταλγικό. 

Τη συνέντευξη μπορείτε να την ακούσετε και στο mixcloud του Ράδιο Παρατηρητή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.