«Το νομαρχιακο συμβουλιο πρεπει να παραγει πολιτικη και να μη λειτουργει ως υπηρεσιακο οργανο»
Στα τέσσερα χρόνια παρουσίας του στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ο Νίκος Κουρκούτας υπήρξε υπόδειγμα ήθους και ύφους. Πάντα με άποψη για τα θέματα που απασχολούν την πολιτική άφησε το δικό του στίγμα στη λειτουργία του νομαρχιακού συμβουλίου. Σήμερα μιλά στον ΠτΘ για την εμπειρία του αυτή, για τη λειτουργία του νομαρχιακού οργάνου και πώς ο ίδιος το οραματίζετε. Ένα βήμα διαλόγου όπου οι πολίτες θα συμμετέχουν ενεργά και όλοι μαζί συμπολίτευση και αντιπολίτευση θα αγωνίζονται για την ανάπτυξη του τόπου. Όπως ό ίδιος τονίζει, «υποχρέωση όλων των υπαλλήλων αλλά και των αιρετών είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη, ο σεβασμός και η χρηστή διοίκηση στα δημόσια πράγματα».
Κ. Κουρκούτα, τέσσερα χρόνια συμμετέχετε στο νομαρχιακό συμβούλιο. Πώς κρίνετε τη λειτουργία του;
Ν.Κ.: Το νομαρχιακό συμβούλιο είναι ένα από τα τρία όργανα, που με τις Νομαρχιακές Επιτροπές και το Νομάρχη καθορίζουν το πλαίσιο λειτουργίας της αιρετής νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Στα τέσσερα αυτά χρόνια δεν μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος με τη λειτουργία του. Θεωρώ ότι η λειτουργία του νομαρχιακού συμβουλίου, αυτή την τετραετία που συμμετέχω, ήταν υποβαθμισμένη. Πολύ απλά να πω ότι ενώ όλοι περιμέναμε να λειτουργήσει ως μικρή βουλή της Ροδόπης, ως το ανώτατο πολιτικό όργανο σε επίπεδο νομού, αυτό δεν έγινε ποτέ. Η όποια συναίνεση και το «όλοι μαζί» που ακούσαμε πολλές φορές από τα χείλη του νομάρχη αποδείχτηκε στην πορεία ότι ήταν καθαρά προσχηματικό. Το νομαρχιακό συμβούλιο δεν μπορεί να λειτουργεί ως ένα υπηρεσιακό όργανο. Πρέπει να παράγει πολιτική, να ακούγονται απόψεις, να παρίστανται φορείς, και θα πω, κι ας είναι ρομαντικό, να παρίστανται πολίτες. Το νομαρχιακό συμβούλιο θα μπορούσε να έχει και άλλη προσφορά. Όλα τα μεγάλα προβλήματα θα έπρεπε να περνούν απ’ αυτό για να έχουν λόγο οι πολίτες, οι παρατάξεις και μετά από δημόσια διαβούλευση να ιεραρχούνται προτεραιότητες και να διεκδικούμε όλοι μαζί για τον τόπο μας. Σαν παράδειγμα σωστής λειτουργίας θα αναφέρω το θέμα του χρυσού, όπου οι πολίτες και οι θεσμικοί φορείς της περιοχής «υποχρέωσαν» την τότε νομαρχιακή αρχή και τις κυβερνήσεις να πουν όχι στις εταιρείες χρυσού, ενώ αρχικά θα θυμίσω ότι η τότε νομαρχιακή αρχή είπε ναι στις εταιρείες χρυσού, ενδεχομένως εξαιτίας της κακής ενημέρωσης.
Έτσι ονειρεύομαι τη λειτουργία του νομαρχιακού οργάνου και αυτό δεν το είδα ποτέ.
ΠτΘ: Έγιναν όμως και συναντήσεις μετά από πρόσκληση του νομάρχη για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων της περιοχής…
Ν.Κ.: Στις περίφημες συναντήσεις που έκανε ο νομάρχης για διάφορα προβλήματα, δεν κλήθηκαν να συμμετέχουν οι επικεφαλής των συνδυασμών που μετείχαν στο νομαρχιακό συμβούλιο. Προσωπικά για μένα αυτό ήταν απαράδεκτο. Προβληματισμό επίσης μου προκαλεί το γεγονός ότι οι συναντήσεις αυτές υπήρξαν και έγιναν μετά τον Απρίλιο του 2004. Πριν από τον Απρίλιο του 2004 δεν υπήρχαν προβλήματα; Ο νομάρχης Ροδόπης όσο και να θέλει να υπερτονίσει την υπερκομματική του παρουσία αυτή αυτοκαταρρίπτεται από τις ενέργειές του. Το θέμα είναι τι κάνουμε και όχι τι λέμε.
Ήταν λοιπόν ορατό ότι η σημερινή διοίκηση της νομαρχίας προσανατολίζονταν προς ένα νομαρχοκεντρικό σύστημα διοίκησης, με την έννοια ότι όλα περνούσαν από τα χέρια του νομάρχη. Επίσης θέλω να τονίσω ότι η παρούσα νομαρχιακή αρχή αν και προσπάθησε για πολλά, αναλώθηκε κυρίως σε θέματα επικοινωνίας με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται υστέρηση σε ουσιαστικό έργο.
ΠτΘ: Υποστηρίζεται ότι το νομαρχιακό συμβούλιο δεν έχει αρμοδιότητες πόρους και ότι πρέπει να προχωρήσουμε στον τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης με αιρετό περιφερειάρχη. Ποια είναι η άποψή σας;
Ν.Κ.: Καταρχήν πρέπει να τονίσω ότι η θέση μου είναι ξεκάθαρα αυτοδοικητική. Πιστεύω ότι μπορούν καλύτερα οι τοπικές δυνάμεις να προχωρήσουν τον τόπο μπροστά. Δεν ξέρω αν θα προχωρήσουμε σε αιρετή περιφέρεια ή αν θα μείνουμε στην αιρετή νομαρχία. Από το Σύνταγμά μας προβλέπονται οι δύο αιρετοί βαθμοί αυτοδιοίκησης και με δεδομένο ότι ο ένας είναι οι ΟΤΑ, μένει ή να παραμείνουμε στην αιρετή νομαρχία ή να προχωρήσουμε στην αιρετή περιφέρεια. Αυτό που μπορώ να πω όσον αφορά στους πόρους είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση στήριξε τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση υπερτριπλασιάζοντας τους πόρους και υλοποιώντας ένα αίτημα της ΕΝΑΕ χρόνιο, ξεχωρίζοντας τα προνοιακά επιδόματα από τους προϋπολογισμούς της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Θα θυμίσω ότι με την προηγούμενη κυβέρνηση οι μισές και πλέον νομαρχίες της Ελλάδας αδυνατούσαν όχι μόνο να παράξουν έργο, διότι δεν είχαν ταμείο, αλλά ήταν χρεωμένες και δεν είχαν να πληρώσουν τα προνοιακά επιδόματα, χρωστώντας σε ανθρώπους που τα είχαν ανάγκη. Η παρούσα νομαρχιακή αρχή μας έλεγε τότε να κλείσουμε τη νομαρχία. Ξεφύγαμε από αυτή την κατάσταση, ξεχωρίστηκαν τα προνοιακά επιδόματα, υπερτριπλασιάστηκαν οι πόροι της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και μπορώ να πω ότι λύθηκε ένα μεγάλο μέρος των αιτημάτων της ΕΝΑΕ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι λύθηκαν τα προβλήματα, εξακολουθούν να υπάρχουν και εντοπίζονται κυρίως στην έλλειψη θεσμοθετημένων πόρων και αρμοδιοτήτων. Προσωπικά πιστεύω ότι η Ν. Α, εάν εξακολουθήσει να υφίσταται, θα πρέπει να έχει αρμοδιότητες και κυρίως θεσμοθετημένους πόρους. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε Νομάρχης δεν θα είναι ο ζητιάνος της Αθήνας. Θα υπάρχουν θεσμοθετημένοι πόροι που θα τους δικαιούται η εκάστοτε Νομαρχία θα τους απαιτεί και θα τους διεκδικεί.
ΠτΘ: Ποια πρέπει να είναι κατά την άποψή σας η σχέση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης πολίτη;
Ν.Κ.: Θα πρέπει να είναι άμεση και ειλικρινής. Πράγματι η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση σ’ ένα μεγάλο της κομμάτι έχει άμεση επαφή με τον πολίτη, με την καθημερινότητά του. Αυτό που μπορώ να πω εγώ και ονειρεύομαι, στο μέτρο και στο βαθμό που ο κόσμος μας εμπιστευθεί και μας δώσει την διοίκηση της Νομαρχίας, με τον Μιχάλη Αθανασιάδη να είμαστε δίπλα στον κόσμο ειλικρινείς, άμεσοι, και προσιτοί. Σήμερα για πολύ απλά θέματα, αυτονόητα, γραφειοκρατικά καθαρά, οι πολίτες πρέπει να περάσουν από το γραφείο, είτε του Νομάρχη, είτε κάποιου αντινομάρχη. Αυτό για μένα είναι απαράδεκτο. Αν θέλουμε να μιλάμε για πολιτισμό, για δημοκρατία θα πρέπει αυτά τα φαινόμενα να απαλειφθούν. Είναι αυτονόητη υποχρέωση αυτό. Ακούω μονίμως για ανοιχτές πόρτες στη Νομαρχία. Αυτές όμως οι πόρτες είναι δημόσιες, που σημαίνει ότι είναι για όλο τον κόσμο. Αυτά είναι αυτονόητα και γελώ όταν κάποιοι τα επικαλούνται. Υποχρέωση όλων των υπαλλήλων αλλά και των αιρετών είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη, ο σεβασμός και η χρηστή διοίκηση στα δημόσια πράγματα.
ΠτΘ: Γίνεται πολύς λόγος για την ανάπτυξη της Ροδόπης. Πιστεύετε ότι υπάρχουν κάποιοι τομείς στους όποίους πρέπει να δοθεί άμεση προτεραιότητα;
Ν.Κ: Κατά το Αγγλικό ρητό «τα πρώτα πράγματα πρώτα». Δυστυχώς είμαστε πίσω σε πάρα πολλούς τομείς και δεν το λέω μοιρολατρικά αυτό, ούτε προσπαθώντας να μηδενίσω το έργο των πολιτικών μας αντιπάλων. Έχουμε την τύχη όμως τα τελευταία χρόνια να έχουμε στην περιοχή μας έναν δυνατό πολιτικό, τον Ευριπίδη Στυλιανίδη , ο οποίος ανοίγει δρόμους. Κάποιοι ασκούν αρνητική κριτική σε αυτό αλλά δεν έχουν καταλάβει ακόμα την σημασία και τις προοπτικές που ανοίγονται από τις κινήσεις του. Η περιοχή μας καθίσταται πλέον σταυροδρόμι ενεργειακό, αποκτούμε ενδοχώρα με τους κάθετους άξονες και έχουμε ένα Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο αναξιοποίητο μέχρι σήμερα. Είμαστε οι ευρωπαίοι σε μια γειτονιά των Βαλκανίων, στην οποία μπορούμε να δώσουμε ευρωπαϊκή Τεχνογνωσία. Με την παρουσία του Ευριπίδη Στυλιανίδη στο ευαίσθητο κομμάτι της οικονομικής διπλωματίας, μπορούμε να δώσουμε μια άλλη διάσταση στην περιοχή μας, με νέες προοπτικές.
ΠτΘ: κ. Κουρκούτα καλή η οικονομική διπλωματία. Μπορεί όμως να αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη;
Ν. Κ.: Βεβαίως μπορεί, αρκεί να καταλάβουμε ότι η πολιτική δεν ασκείται στιγμιαία, αλλά σε βάθος χρόνου. Είμαι οπαδός της Καραμανλικής θεωρίας που λέει, «κάνε θεμέλια, δυνατά έργα τα οποία θα αποδώσουν σε βάθος χρόνου και θα αποδίδουν για πάντα, όχι φούσκες οι οποίες προς στιγμή λύνουν το πρόβλημα. Σαν παράδειγμα θα αναφέρω τη μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία που θα εγκατασταθεί στις Σάπες, η οποία σε ένα χρόνο περίπου θα λύσει προβλήματα δίνοντας δουλειά σε πολλούς. Λόγος, επίσης, πολύς γίνεται για την αγροτική οικονομία. Εδώ και χρόνια στον αγροτικό τομέα δεν έχουν γίνει υποδομές, ακόμη και σήμερα συζητάμε ότι θα κάνουμε αναδασμούς, θα κάνουμε φράγματα Κοροϊδεύουν κυρίως τους μουσουλμάνους με θέματα που αφορούν στα καπνά λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν δίνει καλές τιμές. Μα δεν αγοράζει η κυβέρνηση τα καπνά, η κυβέρνηση ασκεί πολιτική. Ο νομός μας είναι αγροτικός και κάποιοι άνθρωποι μ’ αυτή την γη της Ροδόπης θα ασχολούνται μόνιμα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, να ενημερώνουμε τους αγρότες και να αξιοποιούμε όλα τα προγράμματα, εθνικά και ευρωπαϊκά, για να έρχονται εισοδήματα στην περιοχή.
ΠτΘ: Ένα μέρος της ανάπτυξης αφορά στον τουρισμό…
Ν.Κ.: Μέχρι σήμερα η Ροδόπη δεν ήταν τουριστικός προορισμός. Τις τελευταίες ημέρες διάβασα ότι μπαίνουμε στην εθνική καμπάνια του ΕΟΤ και πλέον αποτελεί η Θράκη προορισμό με εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού.
Δυστυχώς και στον τομέα αυτό δεν έγινε τίποτα. Αν σήμερα στείλουμε κάποιο επισκέπτη σε οποιοδήποτε σημείο που εμείς θεωρούμε τουριστικό προορισμό δυστυχώς θα αποτελέσει δυσφήμιση για την περιοχή μας. Και αυτό δεν το λέω εγώ το λένε όλοι, που ασχολούνται με τον τουρισμό και έχουν δίκαιο. Αυτό γίνεται γιατί δεν φροντίσαμε το αυτονόητο, να αναδείξουμε τα σημεία. Καταρχήν θα έπρεπε οι χώροι αυτοί να είναι προσβάσιμοι. Μιλάμε σήμερα για πατητήρια και τώρα ξεκινά να γίνει κάτι. Μιλάμε για αρχαίο θέατρο Μαρώνειας και δεν υπάρχει δρόμος για να το επισκεφτεί κάποιος. Μιλάμε για το Παπίκιο και δεν υπάρχει δρόμος πρόσβασης. Θα πρέπει λοιπόν βήμα-βήμα, πρώτα, να φροντίσουμε στοιχειωδώς να τα κάνουμε προσβάσιμα, επισκέψιμα, να τα αναδείξουμε, να γίνει πλέον η Ροδόπη τουριστικός προορισμός, οργανωμένα όμως όπως γίνεται παγκοσμίως. Απαιτούνται λοιπόν υποδομές για τον τουρισμό από μέρους της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης και στοχευμένη προβολή σύμφωνα με τα δεδομένα του τουριστικού μάρκετινγκ και όχι να κάνει τον τουριστικό πράκτορα, όπως ατυχώς επιχείρησε ο διπλανός νομάρχης ο κ. Ζαμπουνίδης και στο τέλος παρά την προσπάθεια δεν είχε αποτέλεσμα.
ΠτΘ: κ. Κουρκούτα σας ευχαριστούμε πολύ και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία.
Ν.Κ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Α.Π.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
