Το νερο δε φτανει για ολους στους αγροτικους οικισμους της Κομοτηνης

Το πρόβλημα των αγροτών με τη δυναμικότητα των ραντιστικών ανέδειξε στο δημοτικό συμβούλιο ο Θ. Γκαντής

Αντικείμενο συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο, με στιγμές έντασης και κατά διαστήματα υψηλούς τόνους, αποτέλεσε το απόγευμα της Τρίτης το θέμα της χρήσης των παροχών κοινόχρηστου νερού για αγροτικές εργασίες, των ραντιστικών, όπως λέγονται, που υπάρχουν στους αγροτικούς οικισμούς του δήμου Κομοτηνής. Τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι αγρότες λόγω της περιορισμένης δυναμικότητας κάποιων παροχών, μετέφερε στους συναδέλφους του ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Θεόδωρος Γκαντής. 

Θεόδωρος Γκαντής «Οι διατομές των ραντιστικών αλλού είναι μία ίντσα και αλλού δύο ίντσες»

«Στα χωριά υπάρχει ένα θέμα όσον αφορά αυτές τις παροχές», παρατήρησε, επισημαίνοντας πως οι διατομές τους αλλού είναι μία ίντσα και αλλού δύο ίντσες, με αποτέλεσμα κατά την έναρξη της περιόδου σποράς οι αγρότες να εξυπηρετούνται μετ’ εμποδίων. «Υπάρχει κάποιος κανόνας; Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα που έχει βάλει η ΔΕΥΑΚ;», ρώτησε απευθυνόμενος προς τους υπεύθυνους της δημοτικής επιχείρησης. 

Στράτος Τσακιρίδης «Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει ζήτημα με το νερό, γιατί δεν επαρκεί σε κάποια χωριά»

Απαντώντας ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, κ. Στράτος Τσακιρίδης, σημείωσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη δυναμική στα ραντιστικά, αλλά αυτή εξαρτάται από την επάρκεια του νερού, που υπάρχει κάθε φορά στην περιοχή. «Όταν σε κάποιες περιοχές έχουμε θέματα με την επάρκεια του νερού, ενδεχομένως να μπει μία ίντσα για να περιοριστεί λίγο η κατανάλωση», τόνισε. «Συνήθως βέβαια οι γεωργοί ζητάνε να βάλουμε δύο ίντσες, γιατί τους εξυπηρετεί περισσότερο», προσέθεσε, «αλλά σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει ζήτημα με το νερό, γιατί είναι πόσιμο νερό το οποίο δεν επαρκεί ενδεχομένως σε κάποια χωριά».

Ηρακλής Παρασχάκης «Αυτήν την εποχή ποτίζουν χωράφια για τα καπνά από παράνομες παροχές»

Ο κ. Γκαντής επανήλθε, δηλώνοντας ότι δεν καλύφθηκε από την απάντηση, και επέμεινε ότι υπάρχει πολύ έντονο πρόβλημα για τους αγρότες, αναρωτώμενος για ποιο λόγο πρέπει να περιορίζεται στη μία ίντσα διατομή των παροχών. Παίρνοντας εκ νέου τον λόγο, ο κ. Τσακιρίδης δήλωσε ότι προτεραιότητα της ΔΕΥΑΚ είναι να καλυφθούν σε πόσιμο νερό οι ανάγκες των νοικοκυριών των οικείων οικισμών, ενώ έκανε λόγο για ένα φαινόμενο μη ορθής χρήσης των ραντιστικών και για άσκοπη κατανάλωση από τους αγρότες. Στο σημείο αυτό παρενέβη στη συζήτηση ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πόρπης, κ. Ηρακλής Παρασχάκης, ο οποίος έκανε λόγο για αλόγιστη χρήση του πόσιμου νερού. «Αυτό το θέμα με αφορά πάρα πολύ», τόνισε, «διότι όλα τα νερά τα παίρνουν από το χωριό μου». «Υπάρχουν γεωτρήσεις εκεί και δουλεύουν συνεχόμενα», συμπλήρωσε, ενώ επισήμανε αναφερόμενος στους αγρότες ότι «αυτήν την εποχή ποτίζουν χωράφια για τα καπνά από παράνομες παροχές». Ο κ. Γκαντής εξέφρασε τη διαφωνία του με τα περί αλόγιστης χρήσης του νερού από τους αγρότες και ακολούθησε μία σύντομη αντιπαράθεση με τον κ. Παρασχάκη.
 
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο δήμαρχος, κ. Γιώργος Πετρίδης, χαρακτήρισε επαρκή την απάντηση για την αιτία του προβλήματος, που είχε δοθεί νωρίτερα από τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΚ. «Η μειωμένη διατομή σε ίντσες γίνεται σε περιοχές που έχει παρατηρηθεί ότι από την απόληψη νερού από τα ραντιστικά δημιουργείται πρόβλημα στην υδροδότηση», υποστήριξε. Ακολούθως ζήτησε από τον κ. Γκαντή να καταθέσει πρόταση επίλυσης του προβλήματος των αγροτών, τέτοια που «να μη μας επιστρέφει στο πρόβλημα με την υδροδότηση», όπως επισήμανε. Καταθέτοντας μια δικιά του πρώτη σκέψη, τόνισε ότι «θα μπορούσε να μπει μια μεγάλη διατομή, αλλά να υπάρχει υπεύθυνος ή ένας αυτοματισμός για να γίνεται η απόληψη νερού από τα ραντιστικά τις ώρες κατά τις οποίες δε δημιουργείται πρόβλημα πτώσης της στάθμης του νερού».

Δημήτρης Καρασταύρου «Οι ίδιοι άνθρωποι που διαμαρτύρονταν ότι το νερό δε φτάνει, οι ίδιοι ήρθαν στο γραφείο και έλεγαν γιατί κλείνετε τα ραντιστικά»

«Το πρόβλημα το είχαμε και παλιότερα», τόνισε στη δικιά του παρέμβαση ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, κ. Δημήτρης Καρασταύρου, υπενθυμίζοντας ότι για κάποια περίοδο η Επιχείρηση είχε κλείσει τελείως τα ραντιστικά, γιατί είχαν εμφανιστεί προβλήματα υδροδότησης στα νοικοκυριά οικισμών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. «Οι ίδιοι άνθρωποι που διαμαρτύρονταν ότι το νερό δε φτάνει, οι ίδιοι ήρθαν στο γραφείο και έλεγαν γιατί κλείνετε τα ραντιστικά», σημείωσε αναφερόμενος στην επίμαχη υπόθεση. «Θα πρέπει να αποφασίσουμε πώς πρέπει να διαχειριστούμε το νερό», επισήμανε ο κ. Καρασταύρου, τονίζοντας ότι «είναι συγκεκριμένες οι δεξαμενές νερού, που έχουμε, και δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε κάθε χωριό και να κάνουμε μια δεξαμενή». «Έχουν γίνει υποδομές, βελτιώσαμε κάποιες καταστάσεις, αλλά τις ώρες αιχμής, όταν η ζήτηση είναι πάρα πολύ μεγάλη, δε φτάνει», προσέθεσε.
 
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κ. Νίκος Φακιρίδης, για να παρατηρήσει ότι το ζήτημα με τα ραντιστικά είναι πολύ σοβαρό και αδικείται από τη συζήτησή του ως εκτός ημερήσιας διάταξης, χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία των δημοτικών συμβούλων. Για το λόγο αυτό ζήτησε να καταρτιστεί συγκεκριμένη εισήγηση από τις υπηρεσίες και το θέμα να επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση του οργάνου, ώστε να διεξαχθεί διεξοδική συζήτηση.
 
Επιχειρώντας να πάρει τον λόγο εκ νέου ο κ. Γκαντής, ο οποίος εξακολουθούσε να μην καλύπτεται από τις απαντήσεις που δόθηκαν, τον διέκοψε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κ. Νότης Χαραλαμπίδης, υπενθυμίζοντας ότι βάσει του κανονισμού για τις ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων είχε ήδη υπερβεί τον χρόνο, που του αναλογούσε. Εκνευρισμένος ο κ. Γκαντής σηκώθηκε από τη θέση του και κατευθύνθηκε προς την πόρτα της εξόδου, με σκοπό να αποχωρήσει από την αίθουσα. Στο σημείο αυτό παρενέβη εκ νέου ο δήμαρχος Κομοτηνής, που αναγνώρισε ότι το ζήτημα που ανέδειξε ο κ. Γκαντής άπτεται ενός πραγματικού προβλήματος των αγροτών της περιοχής μας και, υιοθετώντας την πρόταση του κ. Φακιρίδη, προανήγγειλε τη συζήτησή του διεξοδικά σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.