Το «Νεο Σχεδιο για το Μελλον της Ροδοπης» συζητησε με επαγγελματιες της Ροδοπης ο Ευριπιδης Στυλιανιδης

Στη βάση των στοιχείων μελέτης για την υφιστάμενη κατάσταση της τοπικής οικονομίας - Προκρίνοντας τον ενιαίο λόγο και την συνάθροιση δυνάμεων «πέρα και πάνω από τα κόμματα»

Τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας  και συγκεκριμένα των ανθρώπων που συνιστούν την Αγορά της Ροδόπης για τη σύσταση ενός «Νέου Σχεδίου για τη Ροδόπη του Μέλλοντος» ζήτησε ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής ν. Ροδόπης κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε συνάντηση που διοργάνωσε το απόγευμα της Κυριακής, 17 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή.
 
Στο κάλεσμα του κ. Στυλιανίδη ανταποκρίθηκαν θεσμικοί εκπρόσωποι της τοπικής αγοράς, όπως ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Κομοτηνής κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης κ. Νίκος Αγγελίδης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης  και υπ. δήμαρχος Κομοτηνής κ. Αντώνης Γραβάνης, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Κική Κωνσταντινίδου, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Ανέστης Βαφειάδης, ο αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕΣ κ. Νίκος Ευκαρπίδης, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κ. Τριαντάφυλλος Παπαδάκης, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ροδόπης κ. Γιάννης Βεζυργιαννίδης, καθώς και πλειάδα γνωστών επιχειρηματιών και επαγγελματιών της πόλης, από όλους τους κλάδους.
 

Ο κ. Στυλιανίδης παρουσίασε μια ολοκληρωμένη μελέτη  για τη Ροδόπη που βασίστηκε σε ενδιαφέροντα στοιχεία για την περιοχή από την Τράπεζα της Ελλάδας, την ΕΛΣΤΑΤ, τη Eurostat, το ΣΒΒΕ, την ΕΤΒΑ, τον ΣΕΤΕ, την Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρήσεων Θράκης και την PWC, τα στοιχεία της οποίας ήρθαν να επιβεβαιώσουν το δύσκολο παρόν και το δυσοίωνο για τους επαγγελματίες της Ροδόπης μέλλον, όπως αυτό καταγράφηκε και στην πρόσφατη έρευνα που παρουσίασε ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής.
 
Στην τοποθέτησή του, η οποία προηγήθηκε άλλων τοποθετήσεων επί των στοιχείων της έρευνας, ο κ. Στυλιανίδης μίλησε και με ποσοτικά δεδομένα για τα προβλήματα, τις δυσκολίες αλλά και τις προοπτικές της τοπικής Οικονομίας, επικεντρώθηκε στη δυναμική του ΔΠΘ, και απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής προς τον επαγγελματικό κόσμο για την διαμόρφωση ενός νέου Αναπτυξιακού σχεδίου, τόσο στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης, των θεσμικών φορέων της τοπικής αγοράς και φυσικά των επαγγελματιών που την συνιστούν «πέρα και πάνω από τα κόμματα».
 

«Μόνο αν έχουμε ενιαίο λόγο και αθροίσουμε δυνάμεις θα μπορέσουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα» τόνισε ο ίδιος για να επισημάνει πως υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη εξ αυτών αφορά στην αύξηση της αγοραστικής δύναμης του υφιστάμενου καταναλωτικού κοινού της τοπικής κοινωνίας και η δεύτερη στην αριθμητική διεύρυνση της δύναμης της αγοράς. « Το πρώτο δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά από την εκάστοτε  κεντρική κυβέρνηση που διαμορφώνει και την εθνική οικονομική πολιτική και την περιφερειακή οικονομική πολιτική» εξήγησε ο ίδιος προκρίνοντας τη δεύτερη επιλογή η οποία όπως τόνισε «επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από εμάς».
 
«Το αν θα αυξηθούν οι φοιτητές στο ΔΠΘ, το αν θα μπορέσουμε να βάλουμε κάποια από τα εκατομμύρια αυτοκίνητα που εισέρχονται από τον κάθετο άξονα στην πόλη  της Κομοτηνής ή στις παραλίες μας το καλοκαίρι, το αν θα καταφέρουμε να προσελκύσουμε σχολεία για τις εκδρομές τους ή εκδρομές τουριστικές από την υπόλοιπη Ελλάδα, έχει να κάνει με τη δική μας προσπάθεια και πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να περάσουν μόνο από τα δικά μας χέρια» τόνισε για να επισημάνει την αλληλεγγύη που το σχέδιο αυτό απαιτεί, μακριά από κομματικές συγκρούσεις. 

«Χρειάζεται εκπροσώπηση σε όλα τα επίπεδα, συντονισμός δυνάμεων και κοινή προσπάθεια η οποία θα οδηγεί σε ένα ξεκάθαρο σχέδιο» 

«Δεν έχουμε περιθώρια για κομματικές συγκρούσεις. Χρειάζεται σαφώς εκπροσώπηση σε όλα τα επίπεδα, συντονισμός δυνάμεων και κοινή προσπάθεια, η οποία όμως θα οδηγεί σε ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Να υλοποιούμε βήμα βήμα μέτρα και πολιτικές τις οποίες θα έχουμε συμφωνήσει εκ των προτέρων όλοι μαζί» κατέληξε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
 
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης ο πρώην υπουργός επισήμανε πως το νέο πολιτικό σκηνικό που θα διαμορφωθεί μετά τις επικείμενες εθνικές εκλογές «πρέπει να μας βρει έτοιμους και αποφασισμένους, να διεκδικήσουμε αυτά που μας αφαίρεσε η οικονομική κρίση και η κυβερνητική αδιαφορία» ενώ επέμεινε στην ανάγκη ολοκλήρωσης ενός Νέου Αναπτυξιακού Σχεδίου και διασφάλισης της Τοπικής Ενότητας δυνάμεων στο πλαίσιο μιας Συμφωνίας Εμπιστοσύνης, που θα δεσμεύει και θα καθοδηγεί τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις όλων προς την ίδια κατεύθυνση. 

«Κανείς δε θα έλθει να μας σώσει ─ Ο τόπος μας είναι δική μας υπόθεση» 

«Περιφέρεια, Αυτοδιοίκηση και Κοινοβουλευτική Εκπροσώπηση πρέπει το 2019 να έχουμε ενιαίο λόγο και στόχο, αν θέλουμε να επιτύχουμε γρήγορα αποτελέσματα για την περιοχή. Κανείς δε θα έλθει να μας σώσει. Ο τόπος μας είναι δική μας υπόθεση» ανέφερε για να επισημάνει πως «τη Θράκη και τη Ροδόπη τη σέβονται μόνο όταν είναι δυνατή». 

«Η μάχη για την 4η Νομική δεν δόθηκε επαρκώς» 

Ερωτηθείς σχετικά με τα όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε πως «δεν έγινε πολλές κινήσεις» γεγονός που οφείλεται, όπως τόνισε, «στην ελλιπή εκπροσώπηση η οποία είναι και μία εκ των βασικών αιτιών». « Δεν επιτρέπεται να ανακοινώνεται 4η νομική και να μην ξεσηκώνεται η πόλη» τόνισε χαρακτηριστικά για να υπογραμμίσει πως « με λεκτικές ανακοινώσεις που ακούγονται μόνο γύρω από την κεντρική πλατεία της Κομοτηνής και δεν φτάνουν έξω από τα όρια του νομού Ροδόπης δεν ανατρέπονται αυτές οι αρνητικές αποφάσεις. Πρέπει να σοβαρευτούμε να συγκροτηθούμε σε μία γροθιά και να διεκδικήσουμε αυτά που ανήκουν στην περιοχή με πολύ ρεαλισμό και πολύ αυτοπεποίθηση».
 
Ως προς το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της άποψης της δημιουργίας νέων τμημάτων στη Θράκη, χαρακτηρίζοντας ως λάθος πολιτική τον «υδροκεφαλισμό που παρατηρείται από την ενίσχυση των μεγάλων πανεπιστημίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης εις βάρος των περιφερειακών ιδρυμάτων».
 
«Χάνεται μία μάχη που δεν δίνεται. Μία μάχη η οποία δίνεται μόνο στο τέλος θα διαφανεί αν χάθηκε ή όχι, και αυτή η μάχη δεν δόθηκε επαρκώς» εξήγησε χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας την αντίστροφη πολιτική όπως την χαρακτήρισε που ακολούθησε κατά τη θητεία του στο Υπουργείο Παιδείας διπλασιάζοντας τον αριθμό των φοιτητών των περιφερειακών πανεπιστημίων και δη των ακριτικών, που όπως εξήγησε «ενίσχυσε και το επίπεδο της εκπαίδευσης, τα ίδια τα ιδρύματα και την προοπτική των παιδιών». « Έχουμε τη βάση να διεκδικήσουμε αυτές τις νέες σχολές, και κυρίως να μην χάσουμε τις υφιστάμενες» κατέληξε.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.