Το νεο προεδρειο και τα μελη των επιτροπων ανεδειξε το Δημοτικο Συμβουλιο Κομοτηνης

Η Κλεοπάτρα Στογιαννίδου ξανά πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κρατά την προεδρία των επιτροπών ο Δήμαρχος Γ. Γκαράνης

Το νέο προεδρείο και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής αναδείχθηκαν σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
 
Η Κλεοπάτρα Στογιαννίδου είναι ξανά πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής για την επόμενη διετία, μετά την ανάδειξή της ως προέδρου, με 40 ψήφους υπέρ και μία λευκή, στις διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου.
 
Από τις διαδικασίες αναδείχτηκαν Αντιπρόεδρος η κ. Δήμητρα Τσιμπιρίδου από την παράταξη της «Σύμπραξης Προοπτικής» ενώ γραμματέας ο κ. Γιώργος Ζαφειρίδης από τον Σπάρτακο.
 
Η νέα πρόεδρος μετά την εκλογή της ευχαρίστησε το σώμα και τόνισε πως θα προσπαθήσει να φανεί αντάξια της εμπιστοσύνης των συναδέρφων της, σημειώνοντας πως η πλειοψηφία με την οποία εκλέχτηκε της δημιουργεί αυξημένη ευθύνη για τα καθήκοντα της προέδρου που καλείται να αναλάβει.
 
Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως η εμπειρία που έχει αποκομίσει από την προηγούμενη περίοδο θα την βοηθήσει να εκπληρώσει στο ακέραιο τα καθήκοντά της.
 
Τόνισε δε πως γνωρίζει την ευθύνη που αναλαμβάνει, και πως θα προσπαθήσει να λειτουργήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά και δημοκρατικά, με γνώμονα να ακούγονται οι απόψεις τόσο της συμπολίτευσης όσο, και κυρίως, της αντιπολίτευσης.
 

Τα νέα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής

 
Κατά τη διαδικασία αναδείχθηκαν και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
 
Στην Οικονομική Επιτροπή, που είναι 9μελής, το Δημοτικό συμβούλιο ορίζει 6 μέλη, 3 η πλειοψηφούσα παράταξη της Κοινωνίας Πολιτών, 2 η Σύμπραξη Προοπτικής και 1 ο Σπάρτακος.
 
Να σημειωθεί πως εκ του νόμου η τρίτη παράταξη παίρνει τη θέση, κάτι που σημαίνει πως ο Σπάρτακος, ο οποίος ήρθε τρίτος με μόλις 5 ψήφους διαφορά από τον τέταρτο, την «Πολιτική Ανατροπή» καταλαμβάνει τη θέση. Τα υπόλοιπα τρία μέλη ορίζονται από το Δήμαρχο κ. Γιάννη Γκαράνη, που κρατά τη θέση του Προέδρου, και όρισε στις άλλες δύο θέσεις τους αντιδημάρχους κ. Δημήτρη Πολιτειάδη και Ισμαήλ Λεβέντ.
 
Από την παράταξη της Κοινωνίας Πολιτών τακτικά μέλη εκλέχθηκαν οι κ. Εριτζάν Κιοσέ, Ιωάννης Κυριαζής και Ιωάννης Μουρτίδης, ενώ αναπληρωματικοί είναι ο κ. Στράτος Τσακιρίδης, ο κ. Νότης Χαραλαμπίδης, ο κ. Αθανάσιος Λάπατας και ο κ. Κίμων Λεχούδης
 
Από την παράταξη της Σύμπραξης Προοπτικής τακτικά μέλη είναι ο κ. Αντώνης Γραβάνης και ο κ. Ανέστης Βαφειάδης, και αναπληρωματικά ο κ. Θόδωρος Μανίτσας και η κ. Κρυσταλλένια Κουτσογιάννη Κρόκου
 
Τέλος από τον Σπάρτακο αναδείχθηκαν τακτικό μέλος ο κ. Κοσμάς Καραΐσκος και αναπληρωματικό ο κ. Κώστας Καραΐσκος.
 

Η σύνθεση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής

 
Ανάλογη είναι η κατανομή στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, με τα 3 μέλη να είναι ο Δήμαρχος κ. Γκαράνης, ως πρόεδρος της επιτροπής, και οι αντιδήμαρχοι κ. Δημήτρης Καρασταύρου και Αχμέτ Εμρέ.
 
Τακτικά μέλη από την Κοινωνία Πολιτών είναι ο κ. Θέμης Τζενετίδης, η κ. Νατάσα Λιβεριάδου και ο κ. Μολλά Ισα Ριτβάν, με αναπληρωτές τον κ. Δημήτρη Πολιτειάδη, τον κ. Στράτο Τσακιρίδη, τον κ. Γιάννη Μουρτίδη και τον κ. Κίμωνα Λεχούδη.
 
Από την Σύμπραξη Προοπτικής τακτικά μέλη είναι ο κ. Γιώργος Θεοχαρίδης και ο κ. Χασάν Χασάν, με αναπληρωματικά τον κ. Βαγγέλη Λαφτσή και την κ. Αθηνά Ναβροζίδου.
 
Τέλος από το Σπάρτακο τακτικό μέλος θα είναι ο κ. Γιώργος Ζαφειρίδης και αναπληρωματικός ο κ. Κώστας Καραΐσκος.
 

Ανοιχτή σε προτάσεις η Διοίκηση

 
Ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης τόνισε πως το Συμβούλιο είναι ανανεωμένο, με πολλούς νέους συμβούλους από όλες τις παρατάξεις, και θεωρεί πως θα βοηθήσει την πόλη να πάει ακόμα παραπέρα.
 
Η Διοίκηση και η παράταξη της συμπολίτευσης θα είναι παρόντες, ενωτικοί δεχόμενοι τις προτάσεις των άλλων παρατάξεων, όπως είχαν δεσμευτεί και προεκλογικά.
 
Ο κ. Γκαράνης έπλεξε το εγκώμιο της κ. Στογιαννίδου, τονίζοντας πως τα προηγούμενα δύο χρόνια είχε μια πολύ καλή παρουσία στο προεδρείο και πιστεύει πως θα συνεχίσει, ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο θα μπορέσει να παράξει έργο.
 
Το σχήμα της διοίκησης άλλωστε έχει ανθρώπους που ήταν και στην προηγούμενη διοίκηση, αλλά έδωσαν πολλά από διαφορετικές θέσεις, και θεωρεί πως η εμπειρία και η όρεξη που έχουν για δουλειά θα φέρουν τα αποτελέσματα που περιμένουν.
 

Δεν υπάρχει περίοδος χάριτος από την Σύμπραξη Προοπτικής

 
Μια νέα περίοδος ξεκινά με αυτό το Συμβούλιο, σημείωσε ο επικεφαλής της  Σύμπραξης Προοπτικής κ. Αντώνης Γραβάνης, τονίζοντας πως έχουν θέσει από την αρχή τους στόχους, για δίκαια και εποικοδομητική αντιπολίτευση, τιμώντας στο έπακρο την ψήφο των πολιτών και μοναδικό στόχο να γίνει καλύτερη η πόλη.
 
Ευχήθηκε δε στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, και ιδιαίτερα σε αυτούς που εκλέγονται για πρώτη φορά, καλή και εποικοδομητική θητεία, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα του ότι θα έχει το Συμβούλιο τη δυνατότητα να κάνει βήματα μπροστά για την πόλη. Η Σύμπραξη Προοπτικής θα είναι εκεί, δεσμεύτηκε ο κ. Γραβάνης, ως μείζονα αντιπολίτευση τιμώντας το ρόλο που τους έδωσαν οι Δημότες.
 
Τόνισε μάλιστα, πως με τη δημοτική αρχή να παραμένει σταθερή και να μην έχει μεγάλες αλλαγές, με πολλά ίδια πρόσωπα, δεν θα υπάρχει περίοδος χάριτος, μιας και χρειάζεται να γίνουν πολλά, και ο Δήμος έχει σημαντικά προβλήματα που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης.
 

Θετικά θέλει να συμβάλλει ο Σπάρτακος

 
Θα κάνουν το καθήκον τους ως ελάσσονα αντιπολίτευση, και στις δύο επιτροπές που συμμετέχουν, σημείωσε ο επικεφαλής του Σπάρτακου κ. Κώστας Καραΐσκος, ο οποίος επεσήμανε πως δεν βλέπουν να έχει αλλάξει κάτι δραματικά σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία στο Δήμο Κομοτηνής.
 
Πάντως πιστεύει πως επειδή στις επιτροπές παράγεται το κυρίως έργο του Δήμου, θα συμβάλλουν θετικά.
 

Επανέρχεται το Δημαρχοκεντρικό Σύστημα

 
Η επικεφαλής της «Πολη-τικής Ανατροπής» κ. Ελένη  Λαφτσή σημείωσε πως η απλή αναλογική έφερε την δημοκρατία μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και επέβαλλε τις συναινέσεις και τις συνθέσεις προς το καλό της τοπικής κοινωνίας.
 
Όμως η ΝΔ πριν δοκιμαστεί ο νόμος, ακυρώνει την λαϊκή ετυμηγορία που με τις παρεμβάσεις του επαναφέρει το δημαρχοκεντρικό σύστημα που υπήρχε πριν και δημιουργεί πλασματικές πλειοψηφίες.Αυτό θεωρεί πως σε καμία περίπτωση δεν είναι υπέρ της κοινωνίας και θα σταθούν απέναντι όλα τα επόμενα χρόνια.
 
Πάντως συνεχάρη το νέο προεδρείο του ΔΣ, το οποίο στήριξε και ψήφισε θεωρώντας πως το προεδρείο πρέπει να είναι συναινετικό, όμως τόνισε πως στο θέμα των επιτροπών δεν πρόκειται για εκλογή, αλλά για διορισμό, με την τελευταία τροποποίηση να κάνει τη διαδικασία χειρότερη, μιας και τουλάχιστον στα ΔΣ του Καλλικράτη η ελάσσονα αντιπολίτευση αποφάσιζε ξεχωριστά και εξέλεγε τους υποψηφίους της, και δεν υπήρχε αυτή η άμεση και καθοριστική παρέμβαση από το νόμο, χουντικού τύπου όπως τη χαρακτήρισε, που στη συγκεκριμένη περίπτωση τους αποκλείει για πέντε ψήφους.
 
Σημείωσε πως οι ίδιοι ήταν πρόθυμοι να υπάρξει προγραμματική συνεργασία, όχι σε επίπεδο θέσεων, στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, όμως ο νέος νόμος άνοιξε το δρόμο ώστε αυτό να μην γίνει.
 

Κρατoύν το θάρρος της γνώμης τους

 
Επίσης ο κ. Ανέστης Στρατιάδης, Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης της «Πολιτικής Ανατροπής» σημείωσε πως για την εκλογή του προέδρου και των μελών των επιτροπών, ο νόμος της Νέας Δημοκρατίας για την τοπική αυτοδιοίκηση έρχεται να ακυρώσει την πρωτοφανή προσπάθεια που ξεκίνησε με τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στην χώρα μας όταν διεξήχθησαν με απλή αναλογική.
 
Η προσπάθεια αυτή απέβλεπε στην συνεννόηση μεταξύ των παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων στους Δήμους της χώρας μας για καλύτερα συνενωτικά αποτελέσματα που θα καρπώνονται οι τοπικές κοινωνίες, αλλά τελικά χωρίς καν να δοκιμαστεί αν πραγματικά μπορούν να συνεννοηθούν ή όχι, ήρθε ο νόμος να αποκαταστήσει και πάλι την παντοκρατορία του Δημάρχου και της παράταξής του.
 
Για αυτό και ως παράταξη καταγγέλλουν αυτόν τον νόμο ως αντιδημοκρατικό και ενάντια στην τοπική αυτοδιοίκηση, και πάντα με το θάρρος της γνώμης, με συμφωνία ή διαφωνία με την παράταξη του Δημάρχου, θα προσπαθήσουν με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για το καλό του δήμου και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών.
 

Συνεχίζει τον αγώνα εντός και εκτός Συμβουλίου η Λαϊκή Συσπείρωση

 
Θα παραμείνουν πιστοί σε όσα έλεγαν προεκλογικά, σημείωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιάννης Λεβέντης, που θεωρεί πως οι ψηφοφορίες για την ανάδειξη του προεδρείου και των επιτροπών δείχνει ότι οι υπόλοιπες παρατάξεις συμπλέουν στρατηγικά σε όλο το αντιδραστικό πλαίσιο που έχει ενισχυθεί περαιτέρω και με τον Κλεισθένη.
 
Από την πλευρά τους θα κάνουν τα πάντα ώστε να ανακουφιστούν τα λαϊκά στρώματα και να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών της Κομοτηνής. Βέβαια η δύναμη της Λαϊκής Συσπείρωσης μειώθηκε στο Συμβούλιο, κάτι που προκαλεί και αντικειμενικές δυσκολίες, όμως θα συνεχίσουν να είναι προσηλωμένοι στους στόχους που έχουν θέσει εντός και εκτός του Συμβουλίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.