Το νεο περιβαλλον στις συλλογικες συμβασεις εργασιας

Ημερίδα από το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στην Κομοτηνή

Την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην εργασιακή πραγματικότητα της χώρας μετά και τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας περιέγραψε ο κ. Πέτρος Ραπανάκης,  Οικονομολόγος, Πτυχιούχος Α.Β.Σ.Π., Σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα εργατική νομοθεσίας & ανθρώπινου δυναμικού, στην ημερίδα που πραγματοποίησε το Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος το πρωί του Σαββάτου 13 Οκτωβρίου.
 

Οικονομολόγοι, λογιστές-φοροτεχνικοί και εκπρόσωποι της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις και ιδιαίτερα για το πώς οι συλλογικές συμβάσεις που επεκτείνονται δεσμεύουν το σύνολο των εργοδοτών.
 
Όπως παρέθεσε αρχικά ο κ. Ραπανάκης ήδη έχουμε 7 συλλογικές συμβάσεις που κηρύχθηκαν υποχρεωτικές και αφορούν στα τουριστικά γραφεία, τα ξενοδοχεία, τα ναυτιλιακά γραφεία και άλλα.
 
Επίσης αναφέρθηκε αναλυτικά στις υποχρεώσεις του λογιστή υπεύθυνου προσωπικού, στις υποχρεώσεις του να δηλώνει και να αναγγέλλει ηλεκτρονικά το χρόνο υπερεργασίας και υπερωρίας του προσωπικού, στην μερική απασχόληση, τις ευέλικτες μορφές εργασίας, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και γενικότερα όσα θέματα αφορούν τη συγκεκριμένη θέση, ώστε να μπορούν άμεσα και αποτελεσματικά να χειρίζονται τα θέματα προσωπικού των επιχειρήσεων.
 

Ο κ. Ραπανάκης σημείωσε πως, παρόλο που από την Εργάνη φαίνεται μια αύξηση της απασχόλησης, υπάρχει ένα καθεστώς μετατόπισης από την πλήρη, στην μερική απασχόλησης.
 
Σημείωσε παρόλα αυτά πως οι συλλογικές συμβάσεις αφορούν το σύνολο των εργαζομένων, έτσι και καλύπτουν αυτούς που βρίσκονται στη μερική απασχόληση.
 
Και αυτό γιατί στη μερική απασχόληση το μέτρο με βάση το οποίο υπολογίζονται οι όροι αμοιβής και εργασίας ενός εργαζόμενου, είναι με βάση το συγκρίσιμο, δηλαδή τον πλήρως απασχολούμενο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.