Το νεο μυθιστορημα του Αυγουστου Κορτω «Σκυλισια Ψυχη» παρουσιαστηκε απο τα Βιβλιοχαρτοπωλεια Βαφειαδης

Αύγουστος Κορτώ «Για εμένα κάποιος που φολιάζει ένα ζώο δεν έχει καμία διαφορά από έναν Ες Ες που βγάζει το πιστόλι του και ρίχνει σε έναν άνθρωπο»

Στην Κομοτηνή βρέθηκε το βράδυ της Τετάρτης  ο αγαπημένος συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ, ως καλεσμένος των Βιβλιοχαρτοπωλείων Βαφειάδης και των εκδόσεων Πατάκη προκειμένου να παρουσιάσει το νέο του μυθιστόρημα «Σκυλίσια Ψυχή» στον δεύτερο όροφο της Λέσχης Κομοτηναίων.
 
Μέσα από την αφήγηση μίας μικρής Εβραιοπούλας, της Έστερ Κλάιν που έχασε ό,τι αγαπούσε περισσότερο και γνώρισε την φρίκη και την αθλιότητα των ναζιστικών στρατοπέδων, ο συγγραφέας διατρέχει το μεγαλύτερο μέρους του 20ου αιώνα και κάποιες από τις πιο σκοτεινές σελίδες του, θέτοντας ένα ερώτημα, «άραγε πόση αγριότητα και πόση εξαθλίωση μπορεί να υποστεί κάποιος, συνεχίζοντας να παραμένει άνθρωπος;». 

«Άραγε πόση αγριότητα και πόση εξαθλίωση μπορεί να υποστεί κάποιος, συνεχίζοντας να παραμένει άνθρωπος;» 

Μιλώντας για τους χαρακτήρες του μυθιστορήματος, μιας και το εν λόγω έργο δεν είναι αυτοβιογραφικό, ο Αύγουστος Κορτώ εκμυστηρεύθηκε ότι «σκοπός μου κάθε φορά είναι να πω μία ιστορία που μου φαίνεται γοητευτική. Τίποτα παραπάνω. Στην “Σκυλίσια Ψυχή” ήθελα να φτιάξω μία ασυνήθιστη ηρωίδα, όχι με την έννοια της “πρωταγωνίστριας” αλλά με την έννοια του “ήρωα”. Η μικρή Έστερ, λοιπόν, είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να διαχειρίζεται τον πόνο, την απώλεια».
 
Συγκρίνοντάς την, μάλιστα, με την ηρωίδα προηγούμενου μυθιστορήματός του, Ρένα, συνέχισε «η Ρένα είναι ένας άνθρωπος πολύ διαφορετικός από την Έστερ, πολύ πιο “έξω καρδιά”.  Είναι ατρόμητη. Από την άλλη, η Έστερ, ένας άνθρωπος κλειστός – και όχι μόνο επειδή είναι αυτιστική -, στοργικός , αλλά και φοβισμένος».
 
Και παρ’ ότι το βιβλίο μιλά για μία μικρή Εβραιοπούλα, το εξώφυλλο απεικονίζει την Μπλόντι, τον τετράποδο φίλο του Χίτλερ να παίζει με ένα παιδάκι της οικογένειας αξιωματούχων των Ναζί. Εξηγώντας το σκεπτικό του,  είπε «αυτό που μου έκανε πάντα εντύπωση στον Χίτλερ και αυτό που με ιντριγκάρει δεν είναι τα νεανικά καλλιτεχνικά απωθημένα του, ούτε η σχέση του με τη Εύα Μπράουν που μου φαινόταν πολύ ψυχρή. Αυτό που μου κίνησε το ενδιαφέρον ήταν η σχέση του με την Μπλόντι, το σκυλί που εικονίζεται στο εξώφυλλο.
 
Ανέπτυξαν έναν τρομερό δεσμό. Ενώ ο ίδιος μάλιστα ήταν μανιακός με την εικόνα του και κάθε δική του φωτογραφία που επέτρεπε να δημοσιεύεται έπρεπε να εκπέμπει αρχηγικότητα και μεγαλοπρέπεια, στα φιλμάκια του με την Μπλόντι δείχνουν αυτόν τον φρικαλέο άνθρωπο σχεδόν αγνώριστο, χωρίς αυτό το στήσιμο και την παράνοια του Φύρερ». 

«Η συντροφιά ενός ζώου είναι ευλογία» 

Η ιστορία άγγιξε ιδιαίτερα το κοινό της Κομοτηνής. Κι αυτό γιατί, όπως εύστοχα παρατήρησαν οι αναγνώστες συζητώντας μαζί του, πέραν από ανθρωπιά μας έμαθε τι σημαίνει σεβασμός και φροντίδα απέναντι στα ζώα, αφού η εύθραυστη, μικροκαμωμένη και παράξενη μικρούλα δεν σώθηκε από άνθρωπο, αλλά από έναν σκύλο που κρύβει ένα μεγάλο μυστικό.
 
Δεν ήταν λίγοι οι αναγνώστες που  τον ρώτησαν ευθέως πως βλέπει το ζήτημα κακοποίησης των ζώων, ευχαριστώντας τον που μέσα από την λογοτεχνία ανέδειξε την φιλοζωία σε μία χώρα και μία πόλη που, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ένας εκ των παρευρισκομένων «φερόμαστε τόσο βάναυσα στα αδέσποτα».
 
Η απάντηση του συγγραφέα, αφοπλιστική, όπως άλλωστε το συνηθίζει και βγαλμένη μέσα από το βιβλίο του «η συντροφιά ενός ζώου είναι ευλογία. Σε οίκους ευγηρίας  μάλιστα έχει αποδειχθεί πως όταν οι ηλικιωμένοι έρχονται σε επαφή με αυτά ζουν περισσότερο. Η κακοποίηση είναι ένα φαινόμενο που συνεχίζει να υφίσταται, παρ’ ότι τιμωρείται από τον νόμο. Για εμένα κάποιος που φολιάζει ένα ζώο δεν έχει καμία διαφορά από έναν Ες Ες που βγάζει το πιστόλι του και ρίχνει σε έναν άνθρωπο». 

Βασίλης Βαφειάδης «Τα σκυλιά, αλλά και όλα τα ζώα, είναι σαν εμάς τους ανθρώπους» 

Τον λόγο πήρε και ο «οικοδεσπότης», κ. Βασίλης Βαφειάδης κλείνοντας την ενδιαφέρουσα συζήτηση με ένα προσωπικό σχόλιο.  «Αν δείχναμε την ίδια ευαισθησία σε όλα τα ζωντανά που υπάρχουν γύρω μας, ο κόσμος μας θα ήταν πολύ καλύτερος. Αν κανείς ψαχτεί και διαβάσει θα δει ότι τα σκυλιά, αλλά και όλα τα ζώα, είναι σαν εμάς τους ανθρώπους», σημείωσε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.