«Το ΜεΡΑ25 εχει καταθεσει ενα ρεαλιστικο αμεσα εφαρμοσιμο προγραμμα με πανευρωπαικες επεκτασεις»

Σοφία Σακοράφα, υποψήφια ευρωβουλευτής «Ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε το τρίτο και σκληρότερο μνημόνιο – παρουσιάστηκε αναντίστοιχος με όσα είπε προεκλογικά»

Έχοντας ταχθεί στο πλευρό του Γιάνη Βαρουφάκη και του «ΜέΡΑ25»  η υποψήφια Ευρωβουλευτής κ. Σοφία Σακοράφα βρέθηκε στην Θράκη, προκειμένου να συνομιλήσει με τους πολίτες της περιοχής.
 
Στο πλαίσιο της επίσκεψης της στην Κομοτηνή, η κ. Σακοράφα μίλησε στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» δηλώνοντας πως θα σταθεί σύμμαχος του ΜεΡΑ25 στην προσπάθεια για ένα πανευρωπαϊκό προοδευτικό κίνημα, ζητώντας από τον κόσμο να ψηφίσει για μία καλύτερη Ευρώπη. Παράλληλα εξήγησε τους λόγους που επέλεξε το ΜέΡα25 ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει συγγνώμη που πείστηκε από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και ώθησε τον λαό να την ακολουθήσει, κατηγορώντας τον για την μη τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων.
 
Ο λόγος στην ίδια λοιπόν…
 
ΠτΘ:  κ. Σακοράφα μετά από μία μακρά πορεία, ξεκινώντας από άλλον  πολιτικό χώρο συνεχίσατε ως ανεξάρτητη Ευρωβουλευτής στη συνέχεια και μετά επιλέξατε το ΜεΡΑ25. Πώς πήρατε την απόφαση να ακολουθήσετε αυτόν τον δρόμο;
Σ.Σ.:
Είναι ένα εύλογο ερώτημα και οφείλω να δώσω πειστική απάντηση γιατί είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν οι πολίτες, πώς ένας πολιτικός βρίσκεται σε έναν πολιτικό χώρο, που υπηρέτησε πάρα πολλά χρόνια και με πολύ μεγάλη ζέση και πίστη και με τίμησαν οι πολίτες όσο βρισκόμουν σε αυτόν τον χώρο, ξαφνικά βρέθηκα σε έναν δεύτερο και έναν τρίτο χώρο. Πολλά ακούγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα για τους Βουλευτές που μεταπηδούν από τα κόμματα και μας χαρακτηρίζουν με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς. Η δική μου διαφοροποίηση και μεταπήδηση σε έναν άλλον πολιτικό χώρο δεν ήταν στο πλαίσιο του να εξασφαλίσω μία θέση εκλόγιμη και την επόμενη ημέρα ως πολιτικός αλλά για να συνεχίσω αυτό που ξεκίνησα το 2010. Τότε διαγράφηκα από το ΠΑΣΟΚ και αποχώρησα για συγκεκριμένο λόγο και αυτό διότι, διαβάζοντας το μνημόνιο, πίστευα πως θα ήταν η απόλυτη καταστροφή και νομίζω πως οι εξελίξεις με δικαίωσαν. Το ίδιο έγινε και με τον ΣΥΡΙΖΑ διότι εκεί συνέπραξα μαζί του σε ένα μέτωπο εναντίον αυτής της κατάστασης και λέγαμε ως ΣΥΡΙΖΑ πείθοντας τον ελληνικό λαό – μαζί με αυτούς και εγώ- πως θα διαγράψει το μνημόνιο με ένα άρθρο και έναν νόμο κάτι που δεν έγινε. Για αυτό μάλιστα  ζητώ ταπεινά συγγνώμη που άθελά μου παρέσυρα να ψηφίσουν ένα κόμμα αναντίστοιχο με όσα είπε προεκλογικά. Κατάφερε μάλιστα να φέρει το τρίτο και σκληρότερο μνημόνιο και να το περιβάλλει με μία ιδεολογία, η οποία την θεωρώ χυδαία γιατί προσπάθησε να πείσει τον ελληνικό λαό πως αν δεν τα κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να τα καταφέρει κανείς. 

«Η κρίση δεν είναι ελληνικό φαινόμενο αλλά πανευρωπαϊκό» 

ΠτΘ: Αυτή η εξέλιξη σας έφερε στο πλευρό του κ. Βαρουφάκη;
Σ.Σ.:
Αυτός  ακριβώς ήταν και ο λόγος που συντάχθηκα στο πλευρό του Γιάνη Βαρουφάκη καθώς και αυτός δεν ψήφισε το τρίτο μνημόνιο, προειδοποιώντας πως αυτό θα ήταν το καταστροφικότερο, υποδουλώνοντας τη χώρα για τα επόμενα 60 χρόνια ώστε να αποπληρωθεί το 70% του χρέους, το οποίο μας φόρτωσαν. Ένα μνημόνιο το οποίο μέχρι το 2114, ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία μας. Ο κ. Βαρουφάκης ήταν απόλυτα συνεπής στα όσα έλεγε, τιμώντας το 62% του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα σε μία κρίσιμη περίοδο και μία εποχή, όπου οι ξένες δυνάμεις είχαν πέσει πάνω στον ελληνικό λαό, εκβιάζοντας και τρομοκρατώντας τον και κλείνοντας τις τράπεζες. Ο ελληνικός λαός συμπεριφέρθηκε πολύ πιο ώριμα σε σχέση με τους ηγέτες. Ο κ. Βαρουφάκης από την άλλη έχει ξεκινήσει μία διαδικασία, η οποία είναι πολύ σημαντική γιατί μιλάμε για την Ευρώπη, ένα πανευρωπαϊκό κίνημα, αναγνωρίζοντας και γνωρίζοντας οι Ευρωπαίοι πολίτες πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν είναι μόνο ελληνικά αλλά είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Πορτογαλίας, της Γαλλίας και το βλέπετε τι γίνεται με τα κίτρινα γιλέκα, άσχετα που έχουν παρεισφρήσει άλλες δυνάμεις που προσπαθούν να οικειοποιηθούν το κίνημα που ξεκίνησε με άλλες διαδικασίες. Τα ίδια προβλήματα έχουν οι Γερμανοί πολίτες που παρά τα υψηλά εισοδήματα που υπάρχουν, έχουν 1 εκ. άνεργους και 7 εκ. ανθρώπους που αμείβονται με 400 ευρώ το μήνα ενώ υπάρχουν και μαζικές απολύσεις. Ζούμε σε αυτήν την εποχή και εμείς απαντάμε με έναν ευρωπαϊκό διεθνισμό, συμπράττουμε σαν ευρωπαίοι πολίτες, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε και να προτείνουμε ένα πρόγραμμα στους πολίτες όλης της Ευρώπης, που θα είναι ένα πρόγραμμα κοινό, που θα τον έχουν οι ίδιοι. 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων στο θέμα του μεταναστευτικού» 

ΠτΘ: Είναι η λεγόμενη «νέα συμφωνία» για την Ευρώπη, την οποία ουσιαστικά προωθεί η MεΡα25 και ένας βασικός πυλώνας αποτελεί το μεταναστευτικό ζήτημα, για το οποίο εσείς προσωπικά είστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη, έχοντας κάνει σχετικές παρεμβάσεις. Μπορείτε να μας περιγράψετε σύντομα το βασικό πρόγραμμα του ΜεΡα25 που έχει πανευρωπαϊκές διαστάσεις και η ανοιχτή Ευρώπη είναι ένας ρεαλιστικός στόχος;
Σ.Σ.:
Πρέπει να γίνει ρεαλιστικός στόχος.  Ο κ. Βαρουφάκης θα είναι υποψήφιος στη Γερμανία και ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα εκλεγεί καθώς είναι ιδιαίτερα αγαπητός και δημοφιλής στην Ευρώπη σε αντίθεση με τη χώρα μας που έχει δεχθεί μία σκληρή προπαγάνδα, καθώς του έχουν «φορτώσει» όλα τα κακά όσων συνέβησαν με την έννοια ότι εκείνος έπαιρνε τις αποφάσεις και έκανε τις λάθος κινήσεις. Σε καμία κυβέρνηση κανένας υπουργός δεν λειτουργεί από μόνος του αλλά υπάρχει ένα επιτελείο με επικεφαλής τον πρωθυπουργό που αποφασίζουν τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν. Όσες κινήσεις και αν έκανε ο κ. Βαρουφάκης εκείνη την δύσκολη περίοδο ήταν κατόπιν εντολών και ιδιαίτερης προσοχής της κυβέρνησης. Όσον αφορά στο προσφυγικό είναι ένα τεράστιο ζήτημα και ένα φαινόμενο που έχει αιτίες, οι οποίες είναι συγκεκριμένες. Οφείλεται στο θέμα της φτώχιας, της κλιματικής αλλαγής αλλά κυρίως οφείλεται στο θέμα των άγριων πολέμων που γίνονται για συγκεκριμένα θέματα και κυρίως σε χώρες όπου υπάρχει ορυκτός πλούτου. Η υφαρπαγή αυτού του πλούτου προκαλεί πολέμους και οι πολίτες είναι υποχρεωμένοι να φροντίσουν να μείνουν ζωντανοί, να πάρουν τις οικογένειές τους και να ψάξουν για ένα καλύτερο αύριο. Έχω ζήσει πόλεμο και μπορώ να καταλάβω πώς ένας γονιός μπορεί να πάρει την οικογένειά του και να κινδυνεύσει να πνιγεί στην θάλασσα. Η Ευρώπη σε όλη αυτήν την διαδικασία δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Οι θέσεις που παίρνει είναι θέσεις προσωρινών λύσεων, που δεν δίνουν λύσεις στο πρόβλημα και δεν ανοίγουν τους δρόμους για να διέλθουν με ασφάλεια οι πρόσφυγες και οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι για να διαχυθούν σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν κράτη που έχουν κλείσει τα σύνορά τους χωρίς να έχουν υποστεί καμία συνέπεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος παρά τα χρήματα που δίνονται, τα οποία δίνονται κατά την άποψη μου σε λάθος οργανώσεις, διότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι αυτή που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος  και το μεγαλύτερο ποσό έπρεπε να πηγαίνει εκεί, επειδή γνωρίζει τα προβλήματα και φυσικά ξέρουν οι αρμόδιοι πως μπορεί να διαχύσει την πίεση του υπερβολικά μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Εμείς λέμε στο ΜεΡΑ25 ότι θέλουμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα, καθώς ο αριθμός δεν είναι τέτοιος που θα αλλοιώσει τον αριθμό της Ευρώπης καθώς είναι  και αυτοί πολίτες όπως και εμείς και δεν είναι άνθρωποι κατώτερης αξίας και σημασίας. Πρέπει να υπάρχει φροντίδα για αυτούς και κάποιοι εκμεταλλεύονται την εκρηκτική κατάσταση που υπάρχει σε κάποιες περιοχές, δημιουργώντας καταστάσεις ακρότητας που δεν συνάδουν με την δική μας παιδεία. 

«Η ψήφος είναι η δύναμή μας και η δυνατότητα που μας δίνει το σύνταγμα να διαμορφώσουμε το μέλλον μας» 

ΠτΘ: Ποιο είναι το διακύβευμα των φετινών ευρωεκλογών;
Σ.Σ.:
Στις φετινές Ευρωεκλογές αλλά και γενικά σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες πρέπει να ψηφίζουμε διότι αντιλαμβάνομαι πως γίνεται μία προσπάθεια απαξίωσης της δημοκρατίας και των θεσμών αυτής. Συνεχίζεται μια προσπάθεια από μία συγκεκριμένη μερίδα ανθρώπων, ώστε να μας πείσουν να νιώθουμε απέχθεια για τις εκλογές και να μην βρεθούμε στις κάλπες. Η δύναμή μας είναι η ψήφος και η δυνατότητα που μας δίνει το σύνταγμα να διαμορφώσουμε το μέλλον μας. Το να ψηφίσει κανείς είναι η μεγαλύτερη πολιτική διαδικασία που θα μπορούσε να κάνει κανείς ως πολίτης. Αυτό πρέπει να γίνει συνειδητά χωρίς θυμό και αγανάκτηση λαμβάνοντας υπόψιν το πριν και το μετά. Εμείς ζητάμε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών για το ΜεΡΑ25 έχει ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, το έχει καταθέσει εδώ και καιρό και εφαρμόζεται άμεσα.

«Οφείλουμε  να είμαστε ενεργοί στο θέμα του ειρηνικού κινήματος, προκειμένου να μπει στην πρώτη γραμμή» 

ΠτΘ: Με αφορμή την πρώτη παρουσίαση του ντοκιμαντέρ «σε κατάσταση πολέμου», η πρωτοβουλία για την παραγωγή του οποίου ανήκει σε εσάς θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για αυτό. Ένα ντοκιμαντέρ που αποτελείται από υλικό από 9 εμπόλεμες ζώνες και αναλύσεις. Πώς μπήκατε σε αυτήν την διαδικασία;
Σ.Σ.:
Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μας δίνει δυνατότητες να κάνουμε πράγματα για την προσωπική μας προβολή. Αυτή την δυνατότητα δεν τη χρησιμοποίησα ποτέ για μένα αλλά προσπάθησα να κάνω πράγματα, τα οποία θα αφήσουν ένα στίγμα στην κοινωνία που να του δίνει κάτι για να προβληματιστεί. Ένα από αυτά ήταν το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ. Βλέποντας θέματα τα οποία μας προβλημάτιζαν συνεχώς για τις εμπόλεμες περιοχές και έρχονταν συνεχώς ψηφίσματα, συνειδητοποίησα πως η υφήλιος είναι γεμάτη από κόκκινες γραμμές. Θέλησα να καταδείξω μέσα από το ντοκιμαντέρ πως από τη μία συζητάμε για όλα αυτά αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε για το μέγεθος αυτού του προβλήματος. Θα πρέπει κάποια στιγμή οι πολίτες που θεωρούμαστε άνθρωποι να μπορέσουμε να τα δούμε όλα αυτά και να συνειδητοποιήσουμε πως η γη και ο πλανήτης είναι εμπόλεμη ζώνη. Πάντα είχα μία άποψη και την έλεγα από τα χρόνια που ασχολιόμουν με το Παλαιστινιακό, πως «ό,τι συμβαίνει στη διπλανή πόρτα δεν απέχει πολύ από το δικό μας σπίτι». Δεν πρέπει να μένουμε αποστασιοποιημένοι αλλά πρέπει να είμαστε ενεργοί στο θέμα του ειρηνικού κινήματος, προκειμένου να μπει στην πρώτη γραμμή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.