«Το μελλον βρισκεται στην παραγωγη ποιοτικων προιοντων»

Να ενεργοποιήσουν τη συμμετοχή τους σε όλους τους τομείς της Τοπικής Ανάπτυξης συμμετέχοντας ενεργά σε ομάδες τοπικής δράσης και δικτυώσεις, σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις διεπαγγελματικές τους συνεργασίες αποφάσισαν οι 300 αγρότες που συμμετείχαν στο 13ο Συνέδριο Νέων Αγροτών με θέμα «Νέοι Αγρότες και Ποιοτικά Προϊόντα» που πραγματοποιήθηκε από 1 έως 3 Σεπτεμβρίου 2006 στα Κοίλα Κοζάνης.

Οι ετήσιες συναντήσεις των Ενώσεων Νέων Αγροτών είναι πλέον θεσμός. Η πρώτη έγινε στο Άργος, ακολούθησαν στο Τυχερό, στην Πάτρα, στα Αμπελάκια, στην Θεσσαλονίκη, στην Μαρώνεια, στο Αγρίνιο, στην Ξάνθη, στην Καλαμάτα, στον Ν. Σκοπό Σερρών, στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, στη Σπάρτη Πελοποννήσου και στα Κοίλα Κοζάνης.

Στο 13ο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από 22 Ενώσεις Νέων Αγροτών της χώρας. Το νομό Ροδόπης εκπροσώπησε η 15μελής αντιπροσωπεία που αποτελούνταν από τους Ντίνα Τσιμπλιαράκη, πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών (Ε.Ν.Α.) Ροδόπης, Κυριάκο Κρόκο, αντιπρόεδρο της Ε.Ν.Α. Ροδόπης, Δημήτρη Μπέλο, γραμματέα της Ε.Ν.Α. Ροδόπης καθώς και τα μέλη της Ένωσης.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους οι κ. Ανανίκας, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Βαγγέλης Αργύρης, πρώην υφυπουργός Γεωργίας ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και Έφη Τσίγκα, εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Επίσης, παραβρέθηκε και ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρης Μπαμπίλης, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γεώργιος Παπανδρέου.

«Νέοι Αγρότες και Ποιοτικά Προϊόντα» ήταν το θέμα του φετινού συνεδρίου, με σημαντικότερο κομμάτι τις 6 ομάδες εργασίας όπου επεξεργάστηκαν θέματα που έχουν σχέση με ζωικά και φυτικά προϊόντα, υπηρεσίες ποιότητας, καινοτομίες, νέες δομές και ποιότητα ζωής.

Αναφερόμενη στα συμπεράσματα του συνεδρίου, η Ντίνα Τσιμπλιαράκη, πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ροδόπης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι νέοι αγρότες αποφασίσαμε • να ενεργοποιήσουμε τη συμμετοχή μας σε όλους τους τομείς της Τοπικής Ανάπτυξης συμμετέχοντας ενεργά σε ομάδες τοπικής δράσης και δικτυώσεις, σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, στους θεσμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις διεπαγγελματικές μας συνεργασίες».

• Να δοθεί μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση των αγροτών όσον αφορά την παραγωγή και τη διάθεση των προϊόντων. Να υπάρχουν δυνατότητες επισκέψεων σε ανάλογους χώρους με τη μορφή εκπαιδευτικών ταξιδιών.

Ακόμη οι νέοι αγρότες, κάνουν λόγο για έλλειψη κοινωνικής οργάνωσης που δεν υποκαθίσταται επαρκώς από τον δημόσιο τομέα, όσον αφορά την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την αναγραφή των συστατικών των τροφίμων και των προϊόντων.

• «Στηρίζουμε τη στήριξη κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής, καθώς και τους κανόνες ορθής πρακτικής στους χώρους διακίνησης τροφίμων, αγροτικών προϊόντων πιστεύοντας έτσι στην αύξηση των ελαχίστων ορίων και απαιτήσεων που είναι υπέρ των Ελλήνων παραγωγών.

• Πιστεύουμε πάρα πολύ στην ανάγκη ενίσχυσης δικτύωσης των παραγωγών, καταναλωτών με αξιοποίηση του ηλεκτρονικού εμπορίου. • Διεκδικούμε ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνία της γνώσης και κυρίως πρόσβαση στη γνώση και τη δικτύωση μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.

• Επιθυμούμε μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των φορέων παραγωγής επιστημονικής γνώσης και των φορέων αγροτικής έρευνας με τον παραγωγικό ιστό».


Κοινή διαπίστωση των συνέδρων είναι ότι το μέλλον βρίσκεται στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. «Δυστυχώς όμως η ποιότητα των προϊόντων δεν εξασφαλίζει και τη διάθεση που απαιτούν δραστηριότητες αναγνωσιμότητας προς τους καταναλωτές», δήλωσε η κ. Τσιμπλιαράκη.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι δεν αρκεί μόνο η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων αλλά «χρειάζεται καθετοποιημένη οργάνωση και συμβουλαϊκές σχέσεις σε όλους τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας για να μπορέσουν να καρπωθούν την υπεραξία μεταξύ των άλλων και οι παραγωγοί».

Την διοργάνωση του επόμενου συνεδρίου θα αναλάβει ο νομός Δράμας, ενώ ενδιαφέρον έδειξαν η Ιεράπετρα Κρήτης και η Αχαΐα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το Συνέδριο Νέων Αγροτών διοργανώθηκε από την Ένωση Αγροτών Κοζάνης σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης.

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.