<<Γκριζο>> το μελλον των Μικρων Επιχειρησων

SOS εκπέμπουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες βάλλονται πολύ περισσότερο από την οικονομική κρίση που μαστίζει την αγορά. Τα προβλήματά τους επιτείνει η κατάθεση του προϋπολογισμού που μεταξύ άλλων επιφέρει αύξηση στην φορολόγηση των μικρών επαγγελματιών, δεν προβλέπει οικονομική στήριξη του ασφαλιστικού τους οργανισμού, ενώ συγχρόνως προβλέπει μείωση των δημοσίων επενδύσεων. Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης διαμαρτύρεται για την κατάσταση που δημιουργείται και η οποία όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση «προδιαγράφει ένα γκρίζο μέλλον για την ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις.

Εστιάζοντας στα προβλήματα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών – Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης κ. Αργυρόπουλος ανέφερε ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάλλονται καθημερινώς από την οικονομική κρίση και μάλιστα θα έλεγα περισσότερο από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Πριν από δύο μήνες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών λίγο πολύ μας αποκάλεσε κλέφτες και μας κατήργησε ο αφορολόγητο όριο των 10500 ευρώ. Η μόνη τάξη που είναι εκτός αυτού του ορίου είναι οι μικρομεσαίοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μόνοι που δεν δικαιούνται το παραπάνω αφορολόγητο. Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο κανένας νεολαίος να μην θέλει να γίνει επαγγελματίας, γιατί δεν γνωρίζει τι θα κληθεί να πληρώσει αύριο. Ο προϋπολογισμός που έχει καταθέσει η κυβέρνηση και θα ξεκινήσει να συζητείται είναι ό,τι χειρότερο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πιστεύω ότι αν ψηφισθεί και περάσει του χρόνου τέτοια εποχή ένα μεγάλο ποσοστό συναδέλφων θα έχουν αποχωρήσει».

Ένα μεγάλο όμως πρόβλημα αφορά και στην οικονομική στήριξη του ασφαλιστικού τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κινδυνεύει με κατάρρευση. «Εδώ χάνονται τα πάντα. Έχω ξαναπεί ότι το 1999 με κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και με υπουργό τον κ. Ρέππα συμφωνήσαμε να γίνει ενοποίηση αλλά με κάποιους όρους. Δυστυχώς ούτε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ούτε της Ν.Δ. στήριξαν κάποιους από αυτούς τους όρους που είχαν τεθεί. Περιουσία δεν έμεινε. Και αυτή που έχει μείνει σε κάποιες μετοχές και σε κάποια ομόλογα κάθε μέρα «τα σφάζουν» για να πληρώσουν τις συντάξεις».

Κείμενο διαμαρτυρίας

Το κείμενο της διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών – Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης το οποίο υπογράφουν ο Πρόεδρός της κ. Αργυρόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας της κ. Δομβρίδης έχει ως εξής:

Ο Προϋπολογισμός του 2009 δεν απαντά στα προβλήματα του σήμερα. Προδιαγράφει ένα «γκρίζο» μέλλον για την Ελληνική Οικονομία και ιδιαίτερα για τις Μικρές επιχειρήσεις.

Α) Προϋπολογίζεται μεγάλη αύξηση στην φορολόγηση των Μικρών Επιχειρήσεων. Με την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου των 10.500 ευρώ και τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Η μη τιμαριθμοποίηση δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους αλλά και 600000 ατομικές επιχειρήσεις.

Β) Δεν προβλέπεται οικονομική στήριξη για να σωθεί από την οικονομική κατάρρευση ο δεύτερος μεγαλύτερος ασφαλιστικός οργανισμός. Ο πλέον υποχρηματοδοτούμενος στην Ελλάδα. Το Ταμείο 2.400.000 πολιτών. Των μικρομεσαίων. Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνεται κονδύλι 320 εκατομμυρίων ευρώ, όταν σύμφωνα με τον ΟΑΕΕ για το 2009 θα απαιτηθούν τουλάχιστον 750 εκατομμύρια ευρώ.

Γ) Προβλέπεται μείωση των Δημοσίων επενδύσεων, γεγονός που θα συμβάλλει εκτός των άλλων και σε αύξηση της ανεργίας, ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη υπό τις σημερινές οικονομικές συνθήκες.

Δ) Δεν αντιμετωπίζονται τα μεγάλα προβλήματα της αναβάθμισης της Δημόσιας Παιδείας και Υγείας στην Ελλάδα.

Όλα τα δίχτυα προστασίας των πολιτών που ρισκάρουν, δημιουργούν, εργάζονται και παράγουν έχουν υποχωρήσει συστηματικά και μεθοδευμένα τα τελευταία χρόνια.

Η Ελληνική παραγωγική βάση έχει σημαντικά εξαρθρωθεί.

Η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας διολισθαίνει επικίνδυνα.

Το εμπορικό έλλειμμα διογκώνεται σε ύψη ρεκόρ.

Οι μεγάλες επενδύσεις δεν αφορούν παραγωγικές διαδικασίες αλλά μόνο εξαγορές υπαρχόντων ιδιωτικών και δημοσίων επιχειρήσεων.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Ελληνική οικονομία οδηγεί το κράτος να δανείζεται με επαχθείς όρους.

Προπάντων όμως «σνομπάρεται» συστηματικά κάθε ειλικρινούς διαβούλευσης με τις παραγωγικές τάξεις. Διαφαίνεται ότι οι πολιτικές αποφάσεις παίρνονται «εν κρυπτώ» και υπό την υψηλή «καθοδήγηση» ισχυρών ομάδων συμφερόντων.

Καλούμε έστω και την τελευταία στιγμή την Κυβέρνηση να αλλάξει στάση και προτεραιότητες πριν είναι αργά, όχι μόνο για τις Μικρές επιχειρήσεις, αλλά για το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.