«Το μελλον μεσα στη θαλασσα ειναι αβεβαιο. Το παρον πρεπει να το πολεμησεις για να το εχεις»

Με έναν από τους δεκάδες αλιείς του Πόρτο Λάγους, τον κ. Σίμο Μανασαρίδη μιλά σήμερα ο «Κόσμος». Για τις δυσκολίες του επαγγέλματος και τα προβλήματα της θάλασσας. Σχολιάζει την τακτική των εμπόρων να πωλούν την παραγωγή σε τιμή τριπλάσια από αυτή που την αγόρασαν από τους αλιείς. «Το χταπόδι μέχρι να φθάσει από το Πόρτο Λάγος στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη πωλείται τρεις φορές ακριβότερα» δηλώνει ο κ. Μανασαρίδης και αποκαλύπτει ότι στα σχέδια τους συγκαταλέγεται η δημιουργία νέου αλιευτικού συνεταιρισμού.

Πόσα χρόνια κάνετε αυτή τη δουλειά;

15 χρόνια.

Και τι συμπεραίνετε, είναι δύσκολη;

Πολύ δύσκολη και πολύ επικίνδυνη δουλειά.

Το μεροκάματο βγαίνει ή η κάλυψη των εξόδων είναι ζητούμενο;

Παλιά ήταν καλά, τώρα, όσο περνάνε τα χρόνια, είναι πολύ δύσκολο. Πρέπει να αλιεύσεις μόνος σου στη θάλασσα και μετά πάλι μόνος να διοχετεύσεις την παραγωγή σου. Αφήστε, είναι επικίνδυνο επάγγελμα και πολύ δύσκολο, οπότε όσο και να βγάλεις δεν είναι γλυκό μεροκάματο.

Πόσα καΐκια ψαρεύουν στο Πόρτο Λάγος;

Περί τα 25 καΐκια. Για ένα χωριό είναι μεγάλος ο αριθμός. Πολλοί οι επαγγελματίες και το ψάρι πολύ λίγο. Δεν φτάνει ώστε να μπορέσει να ζήσει μια οικογένεια αξιοπρεπώς. Δεν ζητάμε πολλά, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με αξιοπρέπεια θέλουμε.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε ποιο είναι;

Η υπεραλίευση, απαιτούνται νέα μέτρα ώστε να ζήσουν και οι ψαράδες όπως πρέπει. Για παράδειγμα τα μέτρα που πήραν για το χταπόδι αποδίδουν, χρειάζονται όμως και άλλα.

Και με τις μηχανότρατες τι γίνεται; Έχω ακούσει ότι δεν τηρούν πιστά όλα όσα έχουν συμφωνηθεί…

Οι μηχανότρατες εν μέρει κάνουν κάποια προστασία. Σταματούν τέσσερις μήνς, βγήκαν στα τρία μίλια. Τώρα, αν είναι κάποιοι παράνομοι και δεν τηρούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αυτό είναι άλλο. Κι εμείς κάτι πρέπει να κάνουμε, κάποια μέτρα να τηρούμε.

Γιατί θεωρείτε και την πώληση της ιχθυοπαραγωγής πρόβλημα;

Γιατί η διακίνηση είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Δίνουμε το ψάρι μας φθηνό, σχεδόν τζάμπα. Για να καταλάβετε πουλάμε το χταπόδι άλλοτε τρία ευρώ και άλλοτε δυόμισι ευρώ το κιλό και το ίδιο χταπόδι πωλείται σε Ξάνθη και Κομοτηνή 6, 7 , και 8 ευρώ . Τριπλασιάζεται η τιμή από τους μεσάζοντες λίγα μόλις χιλιόμετρα από εμάς. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα.

Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει, έχετε να προτείνετε κάτι;

Να βοηθήσει το κράτος με κίνητρα τους Συνεταιρισμούς. Να μπορέσουμε κι εμείς να διοχετεύουμε την παραγωγή μας οι ίδιοι, να μην την πηγαίνουμε στον έμπορο κι εκείνος να μας την παίρνει τζάμπα. Βγάζει παραπάνω από εμένα που έχω κι ένα καΐκι. Στο τέλος είναι σαν να το έχουμε το καΐκι μαζί με τον έμπορο. Αυτό είναι άδικο.

Λένε κάποιοι ότι αρκετοί από τους εμπόρους αγοράζουν λίγα φρέσκα ντόπια, εισάγουν ψάρια από την Τουρκία, το Μαρόκο και την Αίγυπτο και τα πουλούν όλα μαζί για φρέσκα ντόπια. Έχει πέσει κάτι στην αντίληψή σας;

Εγώ σαν ψαράς πάω τα ψάρια μου και φεύγω, τώρα τι κάνει ο έμπορος, πώς διοχετεύει τα ψάρια, αν πουλά μαζί με τα δικά μας και αυτά της Αιγύπτου ή της Τουρκίας αυτό μόνο εκείνος το ξέρει.

Δηλαδή κατά τη γνώμη σας δε γίνεται κάτι τέτοιο;

Πιστεύω ότι γίνεται. Πιστεύω ότι από εμπόρους γίνεται. Γι’ αυτό θέλουμε κι έναν συνεταιρισμό για να ξέρουμε κι εμείς, να ξέρει και ο καταναλωτής τι αγοράζει και τι θα φάει. Τώρα ο καταναλωτής δεν ξέρει

Στο Πόρτο Λάγος τόσοι ασχολούνται με την αλιεία γιατί δεν υπάρχει ένας συνεταιρισμός εκτός από αυτόν της Βιστωνίδας, της λίμνης;

Υπήρχε και στον Πόρτο Λάγος κι έκλεισε, δεν μπορούσε να επιβιώσει. Είχαμε κι ένα κτίριο και μας το πήραν πίσω πριν πέντε χρόνια κι έτσι έκλεισε και ο συνεταιρισμός.

Δε θα αποπειραθείτε κάτι αντίστοιχο εκ νέου;

Τώρα ετοιμάζουμε την δημιουργία ενός νέου συνεταιρισμού, περιμένουμε την ανέγερση νέων κτιρίων.

Η αλιεία τι πιστεύετε, θα έχει μέλλον;

Δεν ξέρω αν θα έχει μέλλον. Πρέπει να προσπαθήσουμε να υπάρξει παρόν. Τώρα το μέλλον μέσα στη θάλασσα είναι αβέβαιο. Το παρόν πρέπει να το πολεμήσεις για να το έχεις.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.